En Sıcak Konular

Hükümet imzaladı; tezkere Meclis'te

16 Ekim 2007 08:31 tsi
Hükümet imzaladı; tezkere Meclis'te  
Kuzey Irak'a askerî harekât yapılmasına imkan veren tezkere, Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak TBMM'ye sunuldu. Peki, bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Tezkere hedefi ne? İşte ayrıntılar ve tezkere metni:

AK Parti, CHP ve MHP'nin destek verdiği tezkerenin yarın Genel Kurul'da oylanması bekleniyor. 1 yıl süreli yetki belgesinde, 'fiili Kürt devleti' çağrışımı yapmaması için 'Kuzey Irak' yerine Irak'ın kuzeyi ifadesi kullanıldı. Ayrıca operasyon bölgesini geniş tutmak amacıyla metne 'mücavir alan' tanımlaması eklendi. Tezkerenin yalnızca terör örgütü PKK'yı hedef aldığını belirten Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Temennimiz bunun kullanılmasına gerek kalmamasıdır." dedi. Terörün önlenmesi konusunda komşu ülkelerle yürütülen görüşmelerin sonuç vermediğini hatırlatan Çiçek, suçluların iadesine ilişkin uluslararası sözleşmenin de işlemediğini vurguladı. Türkiye'nin milletlerarası hukuktan doğan haklarını kullanarak, gerekli tedbirleri alacağını söyledi. Ankara'da bu gelişmeler yaşanırken Bağdat yönetimi sürpriz bir adım attı. Devlet Başkan 1. Yardımcısı Tarık Haşimi, görüşmelerde bulunmak üzere bugün Ankara'ya geliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'la bir araya gelecek olan Haşimi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek. Türkiye, bugüne kadar 24 kez sınır ötesi operasyon yaptı. İlk harekât 1983 yılında gerçekleşti.


Tezkerenin hedefi Irak'ın kuzeyi ve mücavir alanları

Hükümet, PKK bölücü terör örgütünün yuvalandığı Kuzey Irak'a yönelik askerî bir operasyona imkan sağlayacak tezkereyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderdi. Hükümete, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne PKK'ya karşı sınır ötesi operasyon yapma izni verme yetkisini içeren tezkere bir yıllık süreyi kapsıyor.

Terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde hazırlanan tezkerede operasyonun 'hudut, şümul, miktar ve zamanı'nın hükümet tarafından belirleneceği ifade edildi. Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan tezkere metninde yer alan iki cümle dikkat çekici bulundu. Tezkerede, fiili Kürt devleti çağrışımı yapmaması için Kuzey Irak yerine Irak'ın kuzey bölgesi ifadesi kullanıldı. Yetkinin "mücavir alan"ı kapsadığı da belirtildi. Böylece, muhtemel bir operasyonun alanı geniş tutuldu.

Ramazan Bayramı öncesi çıkarılması kararlaştırılan sınır ötesi operasyona imkan sağlayan tezkere, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan R. Tayyip Erdoğan imzası ile Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Bakanlar Kurulu Prensip Kararı'nın da eklendiği tezkerede Türkiye'nin ciddi bir terör tehdidi ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. Bugüne kadar yapılan girişimlerden herhangi bir sonuç alınamadığının belirtildiği tezkere metninde, uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkiye dayanarak operasyon yetkisi istendiği belirtildi.Tezkerede, "Kuzey Irak" yerine "Irak'ın kuzeyi" ibaresinin kullanılması da dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan imzası ile Meclis Başkanlığı'na gönderilen tezkerenin metni şöyle: "Türkiye, Irak'ın kuzey bölgesinde yuvalanmış bulunan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve halkının huzur ve güvenliğiyle ülkesinin milli birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yöneltilmiş ciddi bir terörist saldırı ve açık bir tehditle karşı karşıyadır. Dost ve kardeş Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak'ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve faaliyetlerine son verilmesini sağlamak amacıyla uzunca bir süredir yoğun siyasi ve diplomatik girişimlerde ve uyarılarda bulunmuştur. Bu çabalarımızdan istenilen sonuçların alınması bugüne kadar mümkün olmamıştır.

Türkiye'ye yönelik terörist saldırılar ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslararası hukuk çerçevesinde tedbirleri almak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırıların bertaraf edilmesi amacıyla, sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesine ve görevlendirilmesine Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesini arz ederim."
 
zaman



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs