Dünyanın gözü Türkiye’de! | " /> Dünyanın gözü Türkiye’de! | "/>

En Sıcak Konular

Dünyanın gözü Türkiye’de!

16 Ekim 2007 08:21 tsi
Dünyanın gözü Türkiye’de!  
K.Irak’a yapılacak olası operasyon Batı’da yankı uyandırmaya devam ediyor. İşte yorumlar: Financial Times: Türkiye ABD’ye rağmen Irak’a girecek gibi... Washington Times: ABD PKK için elinden geleni yapmalı... İşte diğer başlıklar v

‘İki müttefik arasında bunlar nadir yaşanır’

Financial Times: Türkiye ABD’ye rağmen Irak’a girecek gibi
Gazete başyazısında “İki iyi müttefik arasında yaşanan anlaşmazlıklar nadiren bu kadar büyür” ifadesini kullandıktan sonra Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’nde kabulü durumunda Türkiye’nin K. Irak’a gireceğini kaydetti. Yazı şöyle devam etti: Türkiye büyük bir olasılıkla ABD’nin çağrılarını görmezden gelerek askerlerini K. Irak’a gönderecek. Artık her 10 Türk’ten 9’u Amerika’ya düşmanlık besliyor. ABD’nin politikaları, milliyetçiliği ve radikal İslam’ı besliyor. Bu sorunlar, Kongre’de Ermenilere jest politikası ile çözülemez. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, Osmanlı’nın Ermenilere yönelik kıyımından sorumlu değildir. Ancak modern Türkiye, tarihinin bu kanlı sayfasından da kaçamaz. Erdoğan, tarihçilere çağrı yaparak gerçekleri ortaya çıkarmalarını istedi ve Osmanlı arşivlerini açtı. Ancak hiçbir sonuç alınamadı.

Washington Times: ABD PKK için elinden geleni yapmalı
Beyaz Saray’a yakınlığıyla bilinen gazete başyazısından ABD’li vekillere çağrı yaparak Ermeni soykırımı tasarısının meclisten derhal geri çekilip gömülmesi gerektiğini aksi halde Türkiye’nin Irak’a gireceğini kaydetti: Kürt teröristlerin şiddeti ve Ermeni tasarısı Türkiye-Irak sınırında patlamaya hazır bir durum yarattı. Ankara PKK eylemlerinin durdurulması için sürekli çağrıda bulunuyordu. ABD’li diplomatlar ise Türkiye’yi kontrol altında tutmaya çalışıyordu. Şimdi hem bu yasa tasarısı gömülmeli hem de ABD Irak yönetimine PKK’nın faaliyetlerini durdurması için baskı yapmalı. Ancak bu sayede Ankara’nın Irak üzerinde tehlikeli bir müdahaleye kalkışması engellenebilir.

Washington Post: General ilişkileri riskli görüyor
Gazete “Büyükanıt, ABD ile bağları riskte görüyor. Komutan, Temsilciler Meclisi’nin, ülkesini soykırım ile suçlayan bir tasarıyı onaylanması halinde ABD-Türkiye askeri ilişkilerinin onarılamaz biçimde zarar göreceği uyarısını yaptı” diye yazdı.

Guardian: Türkiye’nin nereye kadar gidebileceği belli değil
İngiliz gazetesi, Türkiye’nin tepkisinin nereye kadar gidebileceğinin belli olmadığını belirtti. Türkiye’nin daha önce Fransa ile askeri ilişkileri askıya aldığını anımsatan gazete “Ancak ABD ile ilişkiler daha hayati. NATO’nun bu tek Müslüman üyesinin kaybedeceği daha çok şey var. Türk ordusu, ABD savunma sanayiine fazlasıyla bağımlı” dedi.

NYT: Tasarı hayalkırıklığı yarattı
“Soykırım” tasarısının onaylanmasının Türkiye’de büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirten gazete Türk uzmanların iki ülke arasında zaten gergin olan ikili ilişkilere “onarılamaz zarar” verildiğini söylediklerini aktardı.

El Pais: ABD’ye rağmen operasyon
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, “ABD’nin görüşüne rağmen operasyon” başlıklı haberinde “Erdoğan hükümetinin Türkiye’nin yakın müttefiki olan ABD’nin görüşüne karşın halktan gelen baskıyı askeri operasyon ile gidermeye kararlı göründüğü” yorumunu yaptı.

Reuters sıfır noktasında‘Harekat merkezi Uludere olabilir’

Türk Ordusu’nun PKK militanlarına karşı girişmesi muhtemel sınırötesi operasyonu sıcaklığını korurken, Reuters muhabiri Daren Butler, Şırnak’ın Uludere ilçesine giderek izlenimlerini yazdı. İngiliz haber ajansı Reuters’ın tüm dünyadaki abonelerine geçtiği haberde, Butler, Uludere’nin 23 yıldır PKK sorunun kalbinde yeraldığını ve herhangi bir operasyonda buranın harekat merkezi olabileceğini belirtti. Butler’ın konuştuğu ve ismini vermekten çekinmeyen az sayıda insandan biri olarak tanımladığı Şırnaklı esnaf Ahmet Türk, “Çok korkuyoruz. Bir yanda asker bir yanda da PKK, bir yanda da korucular var. iki tarf arasında sıkışıp kaldık” dedi. 21 yaşında olan ve üniversite sınavlarına hazırlanan Servet İnan da, “ Buradaki insanlar sadece yaşamak istiyor. Her evde besleyecek en az 4-5 çocuk var. Herkes Meclis’teki karar odaklandı. Ama neden eğitime de aynı önemi göstermiyorlar” diye konuştu.

Kuzey Irak içindeki birlikler de tetikte!

1996’daki Irak hükümeti ile yapılan sınır güvenliği anlaşması gereği Kuzey Irak’ın sınır kesimindeki Begova, Kanimasi, Bamerni ve Amediye kasabaları yakınlarındaki stratejik noktalarda bulunan Türk birlikleri de PKK’ya karşı tetikte bekliyor. Öte yandan Adapazarı’ndakİ Ege Ordu Komutanlığı’na bağlı 1’inci Piyade Tugay Komutanlığı Taşkısığı Kışlası’ndan top, mühimmat ve malzeme yüklü çok sayıda askeri araç Mithatpaşa Tren istasyonunda vagonlara yüklendi. Tren saat 09.30’da Ankara’ya hareket etti. Yetkililer askeri araç ve mühimmatın Ankara’ya atış eğitimi için gittiğini ve eğitim tatbikatına katılacakları söyledi.

vatan



Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,525 µs