En Sıcak Konular

Komünist partinin başörtülü kadınları

15 Ekim 2007 23:06 tsi
Komünist partinin başörtülü kadınları Çin'de devletin ideolojik temelleri tamamen dinsizlik üzerine kurulmasına rağmen Müslümanların başörtüsü ve takkesi birer zenginlik olarak görülüyor

Çin Komünist Partisi (ÇKP)'nin 17. Ulusal Kongresi Pekin'de başladı. 21 Ekim'e kadar sürecek kongreye ÇKP'nin 73 milyon üyesini temsil eden 2 bin 213 delege katılıyor. Kongrenin yapıldığı ve ünlü Tiananmen meydanında bulunan Çin Halk Toplantı Sarayı'na partiye üye her kesimden insan geliyor. Burada dikkat çeken bir durum ise her bölgenin delegelerinin kendi milli kıyafetleriyle kongreye katılması. Bunların arasında Çin'in Müslüman bölgelerinden gelen takkeli ve başörtülü delegeleri de görmek mümkün. ÇKP tarafından yönetilmekte olan Çin'de devletin ideolojik temelleri tamamen dinsizlik, Marksizm, Leninizm ve Darvinizm üzerine kurulmasına rağmen Müslümanların giydiği ve geleneksel simgelerden başörtüsü ve takke birer zenginlik olarak görülüyor. Müslüman delegeler, toplantıya girerken yaptıkları konuşmalarda, kongrede bölgelerine ilişkin konuları ele alacaklarını dile getirdi.

Üniversitelerde de başörtüsü yasağı bulunmayan Çin'de din eğitimi almak isteyenler ve kendi gelenek ve göreneklerine göre giyinmek isteyenlere bir sınırlama getirilmiyor.

TEK PARTİ GÜÇLENECEK VE BATI'NIN DEMOKRATİK MODELİ ALINMAYACAK

Kongrenin basın sözcüsü Li Dongsheng, kongre öncesi yaptığı açıklamasında parti üyelerinin siyasi enstitüler konusunda bir rapor yayımlayacağını ve bunun tek parti iktidarını güçlendirme amacı doğrultusunda olacağını söyledi. Li, Batı'nın demokratik modelini de kendilerine kopya etmeyeceklerini ifade etti.

HU, GELECEK 5 YIL DAHA PARTİ SEKRETERİ

Partinin polit büro üyelerinin seçileceği kongrede şimdilik kimin emekliye ayrılacağı ya da yenilerinin seçileceği netlik kazanmazken, ÇKP'nin Merkez Komitesi Genel Sekreteri Hu Jintao'nun bu görevi önümüzdeki 5 yıl daha sürdürmesinin beklendiği kaydedildi. Hu, kongrenin açılışında 16. Merkez Komitesi'nin raporunu delegelere sundu. Hu, raporunda, vatandaşların yaşam düzeyini yükseltmeye ağırlık veren toplum inşasına hız verileceğini belirterek, kamu hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi ve böylece sosyal adaletin pekiştirilmesine vurgu yaptı.

Beş yılda bir düzenlenen bu kongre ve kongrede seçilen merkez komitesi, ÇKP'nin en yüksek yetki organı olarak biliniyor.

Kongrede Merkezi Disiplin Denetleme Komitesi'nin çalışma raporu incelenecek, ÇKP Ana Tüzüğü'nün Değişim Taslağı incelenerek onaylanacak ve 17. Merkez Komitesi ile Merkezi Disiplin Denetleme Komitesi seçilecek.

 



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,037 µs