En Sıcak Konular

'Bu haber yalan belden aşağı vurdular'

15 Ekim 2007 20:01 tsi
Türkiye'nin en büyük kapalı gösteri mekanı İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi'ni Kızılay, deprem anında hastane olarak kullanmayı planlıyor

1999 yılında kurulan üzeri bezle kaplı çadırdan ibaret merkezin 70 sene ayakta kalma garantisi mevcut. Merkezin işletmecisi Mustafa Özbey, "70 sene sonra bakımını yaparsan bir 70 sene daha gider. Olası depremde ayakta kalacak kapalı alanların başında yer aldığı için Kızılay burayı hastane, afet merkezi olarak kullanmayı planlıyor. Her yer yıkılsa burası ayakta kalır" dedi.

Abdullah Gül'ün kızının düğünü de önceki gün bu merkezde yapıldı. Hürriyet Gazetesi'nde çadırın yıkılacağı öne sürülerek "3 bin kişiyi Allah korudu" denilmesi için Mustafa Özbey, "Bu yalan. Belden aşağı vurdular" diye konuştu. Hürriyet Gazetesi'nin bundan bir yıl önce 5 bin çalışanına aynı mekanda ney konseri verdiğini hatırlatan Özbey şunları söyledi: "Yazılanlar doğruysa onlar da çalışanlarını demekki bile bile ölüme yolladı. Hem madem bu kadar tehlikeli bir durum vardı 3 bin kişi gelmeden önce yazsalardı. Düğüne katılan 3 bin üst düzey kişinin ölmesini mi beklediler? Burada tuğla, taş, kiremit yok. Bez mi çökecek?"

Mustafa Özbey'in açıklamasına göre yıkılacağına dair rapor yok ancak bir profesörden alınan yazı mevcut. Ancak yıkılmayacağına dair bilirkişi raporları da merkezle ilgili davalarda mahkemeye sunuldu. Merkezin yıkılacağı yönünde görüş ileri süren İstanbul Dış Ticaret Merkezi (İDTM) eski başkanı için Özbey, "1 ay önce İstanbul Ticaret Odası bu kişiyi yolsuzluktan görevden aldı. Bir profesöre yazı yazdırmışlar, ortada rapor falan yok" dedi.

Bugünlerde sigorta süresi dolan merkezi Özbey yeniden 20 milyon dolara sigortalatacak. Reysaş firması tarafından 20 milyon dolar harcanarak inşa edilen merkezin mimarı haberde belirtildiği gibi Hakan Kıran değil. Özbey, binanın yabancı bir mimara inşa ettirildiğini, Hakan Kıran'ın ise binanın mimarı değil dekoratörü olduğunu söyledi. Reysaş'tan merkez 'İyi Eğlenceler' şirketine geçti. İyi Eğlenceler şirketinin borcuna kefil olan Mustafa Özbey, bu şirket borcunu ödeyemeyince kefil olduğu şirketi hesapta olmadan satın almak durumunda kaldı. Aldıktan sonra 5 milyon dolar harcayarak merkezi elden geçirdi. Merkezin değeri 41 milyon dolar olarak hesaplanınca, arsayı satın almak için yer sahibi Hazine'ye karşı 2005 yılında dava açtı. Bu arada arsanın Hazine'den önce özel mülkiyete tabi olduğu ortaya çıktı ve Mustafa Özbey, tapudaki bu sahiplerinden yeri satın aldı. Bunun tescil edilmesi için de 3 ay önce yeni bir dava açıldı.

Kurulduğunda adı Mydonose Showland olan merkezin adı Türkçe Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmasından dolayı Türkçe bir isim olan İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi olarak değiştirildi. Merkez oturarak 5 bin, ayakta 12 bin kişi kapasiteli. Bahçesiyle 12 bin dönüm alan üzerine oturan merkez 3 bin metrekare kapalı alana sahip. 85 tahliye kapısı, 160 tuvaleti mevcut. İçerisi iklimlendirme sistemiyle 4 mevsim boyunca ferah. Çadır bezleri ile içeride yanmaz bez malzeme kullanıldı. Merkez turizm bakanlığı izinli işletme belgesiyle faaliyet gösteriyor.

zaman

 



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs