En Sıcak Konular

Putin tehditlere meydan okudu

15 Ekim 2007 17:21 tsi
Putin tehditlere meydan okudu

Rusya Devlet Başkanı Putin, Tahran ziyareti sırasında intihar komandaları tarafından süikast yapılacağı iddialarına karşın İran'a gideceğini açıkladı. Rus lider tehdit ve uyarılara şöyle cevap verdi:

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Wiesbaden kentinde Almanya-Rusya görüşmelerinin genel kurul toplantısına katıldıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, İran'ın nükleer programına ilişkin soru üzerine, "İran'ın şeffaflık göstermesi ve BM kararlarını kabul etmesi gerekir. Müzakerelerden vazgeçmeyeceğiz, ancak İran tutumundan vazgeçmezse yeni yaptırımlar şart. Yine de görüşmelerde ilerleme sağlanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Putin ile yaptığı görüşmelerde İran'ın nükleer programının yanı sıra Orta Doğu ve Kosova'nın geleceği, ayrıca ABD ve Rusya arasında yürütülen müzakereleri ele aldıklarını ifade eden Merkel, Rusya ve Almanya arasında çok sıkı ekonomik ilişkilerin bulunduğunu ve bunların hızla geliştiğini, "Northstream" adı verilen doğal gaz boru hattının da gerçekleşmesini istediklerini kaydetti.

Almanya'da yapılan bir kamuoyu yoklamasının Alman halkının çoğunun Almanya-Rusya ilişkilerinden memnun olmadığını ortaya koyduğu şeklindeki bir değerlendirme üzerine de Merkel, kamuoyu yoklamalarına her zaman şüpheyle baktığını belirterek, hükümetler olarak Wiesbaden'de buluştuklarını, "Petersburg Diyaloğu" toplantıları çerçevesinde de her iki ülkenin değişik kesimlerinden insanların bir araya geldiklerini, bunun da ilişkilere verilen önemin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Merkel, düzenli temasların, öğrenci ve iş adamları arasında karşılıklı ziyaretlerin de önemli olduğunu, bu sayede mevcut ön yargıların kırılabileceğini kaydetti. Putin de Merkel ile Afganistan'daki durum, AB-Rusya ve NATO-Rusya konseyleri, ayrıca İran'ın nükleer programı hakkında konuştuklarını belirterek, "Buradan şimdi doğrudan İran'a gidecek misiniz?" sorusunu da "Tabii ki İran'a gideceğim, bu benim görevim. Tüm tehdit ve uyarıları dinlesem hiç evden çıkmamam lazım" diyerek cevapladı.

İran'a yapacağı ziyaretin çok önceden planlandığını ve Hazar Denizi'ne komşu ülkelerin Tahran'da yapacakları toplantı çerçevesinde İran yönetimiyle de temaslarda bulunacağını ifade eden Putin, İran krizinin barışçı yoldan çözülmesi için çabaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Sabırla müzakereleri sürdürerek Kuzey Kore ile yapılan nükleer silah görüşmelerinde de başarılı olduklarını kaydeden Putin, "Baskı bir işe yaramaz. İran halkı hiçbir şeyden korkmaz. Bu konuda sabırlı olmamız lazım. Bu nedenle doğrudan temaslar da çok önemli" dedi.

Bir Alman gazetecinin, Rus gazeteci Anna Politkovskaya cinayetiyle ilgili olarak başsavcılığın henüz hala nihai açıklamayı yapmadığına dikkati çekmesi üzerine de Putin, başsavcılığın, cinayetin aydınlatılması konusunda son aşamaya gelindiğini bildirdiğini, ancak yine de dava sonuçlanıncaya kadar hiç kimsenin suçlu görülmemesi
gerektiğini söyledi.

 
Haber 7



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,635 µs