Stalin sonrasında ilk kez! | " /> Stalin sonrasında ilk kez! | "/>

En Sıcak Konular

Suikast gölgesinde ziyaret: Stalin sonrasında ilk kez!

15 Ekim 2007 16:56 tsi
Suikast gölgesinde ziyaret: Stalin sonrasında ilk kez! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'suikast düzenlenecek' iddialarının gölgesinde bugün İran'ın başkenti Tahran'a gidiyor. Suikast iddialarına rağmen 'gideceğim' diyen Putin, Stalin'den sonra İran'a giden ilk Rus lider olacak.

Ziyaret İran'a uygulanan tecridin en yoğun olduğu döneme denk geliyor. Rusya, İran'a yaptırımların artırılmasına karşı çıkan tek BM Güvenlik Konseyi üyesi. CNNTurk'ün haberine göre iki ülke arasındaki ilişkiler Batı ve özellikle Washington tarafından yakından takip ediliyor.
 
Başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin İran konusundaki en büyük endişeleri nükleer program. Dünyanın gündemine oturan bu konu, Rusya ve İran ilişkilerinin de temelini oluşturuyor.
 
Batı'nın "İran nükleer silah yapıyor" iddiası için kanıt bulunmadığını söyleyen Moskova, İran'ın nükleer tesislerini inşa ediyor.
 
Rusya'nın İran'ın nükleer programına desteği bununla da sınırlı değil. Moskova, Tahran'a en büyük desteği Batı'nın ambargo taleplerini göğüsleyerek veriyor.
 
Bu noktada Çin'in de desteğini alan Rusya, ABD'nin önderliğindeki Batı ülkelerinin İran'a yönelik yaptırımların dozunun artırılmasını engelliyor.
 
İki ülke ilişkileri bugün Putin'in ziyaretiyle yeni bir döneme giriyor. Putin, Sosyalist lider Josef Stalin'in 1943 yılında Tahran zirvesi için İran'a düzenlediği geziden bu yana, ülkeyi ziyaret eden ilk Rus lider olacak.
 
"Suikast düzenlenecek" iddiası
 
Ancak Rus lider ziyareti "Putin'e iran'da suikast düzenlenecek" iddiasının gölgesinde gerçekleştirecek. Dün bazı haber ajanslarında Putin'e İran'da suikast düzenleneceği haberleri yer aldı.
 
Rus Interax haber ajansı ve Associated Press ajansı, Rus özel güvenlik birimlerinin elinde bu yönde istihbarat olduğunu duyurdu. Haberlere göre, Putin ya intihar bombacıları tarafından havaya uçurulacaktı ya da kaçırılacaktı.
 
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İran ziyareti sırasında Putin'e suikast düzenleneceği yönündeki iddiaların "tamamıyla asılsız"olduğunu söyledi ve iddiaları "temelsiz" olarak nitelendirdi.

"Bu gibi asılsız haberlerin iki ülke ilişkileri ve Putin'in ziyareti üzerinde etkisi olmayacak" diyen Hüseyni, Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerinin liderlerinin bugün Tahran'a geleceğini, Rusya Devlet Başkanı Putin'in de akşam saatlerinde Tahran'da olacağını belirtti.
 
Kremlin yalanlamadı
 
Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı'nın İran ziyaretiyle ilgili herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi.
 
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Tahran'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaret için bütün hazırlıkların tamamlandığını ve Rusya liderinin daha önce açıklandığı gibi bu akşam Tahran'a geleceğini söyledi.
 
Putin'in temasları
 
Putin'in, İran'da Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşmesi ve Hazar Denizi Ülkeleri Toplantısı’na katılması planlanıyor.

Putin'in yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov yarın, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın evsahipliğinde gerçekleşecek Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkeler zirvesine katılacak.
 
Zirveye katılan liderler ikili görüşmelerde de bulunacak. Putin ve Ahmedinecad'ın görüşmesinde, ikili ve bölgesel ilişkilerin yanı sıra Rusya tarafından yapım çalışmaları sürdürülen Buşehr nükleer santrali ve İran'ın krize neden olan nükleer programı gündeme gelecek.
 
Stalin'in İran ziyareti sırasında da suikast ihbarı yapılmıştı
 
Bu arada, Stalin, Avrupa'da ikinci bir cephe açılması için, Winston Churchil ve Franklin Roosevelt ile 1943 yılında İran'da bir araya gelirken de, gezinin gündemine, Nazi Almanyası'nın Roosevelt'e yönelik suikast planı damgasını vurmuştu.
 
Tahran'da, Nazi Almanyası'na karşı Avrupa'da ikinci bir cephenin açılması gibi hayati bir konu için toplantıya hazırlık yaparken Hitler'in Roosevelt'e yönelik suikast planı hazırladığı bilgisini alan Stalin, bu girişimi engellemek için yedek birlikler ve terörle mücadele uzmanlarını Tahran'a göndermişti.
 
Rus tarih kitapları, Stalin'in, Roosevelt'in Tahran'a gelmesinin ardından güvenlik gerekçesiyle kendisini Sovyet Büyükelçiliği'nde ağırlamak istediğini ilettiğini ve Roosevelt'in de bu daveti kabul ederek yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı Sovyet Büyükelçiliği'ne giderek olası suikast planını boşa çıkarttığını belirtiyor.

Putin Merkel'le görüştü

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rus lider Vladimir Putin bugün Wiesbaden kentinde Almanya-Rusya görüşmelerinin genel kurul toplantısında bir araya geldi.
 
İki lider görüşmenin ardından bir ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, İran'ın nükleer programına ilişkin soru üzerine, "İran'ın şeffaflık göstermesi ve BM kararlarını kabul etmesi gerekir. Müzakerelerden vazgeçmeyeceğiz, ancak İran tutumundan vazgeçmezse yeni yaptırımlar şart. Yine de görüşmelerde ilerleme sağlanacağına inanıyorum" diye konuştu.
 
Putin de, "Buradan şimdi doğrudan İran'a gidecek misiniz?" sorusunu da "Tabii ki İran'a gideceğim, bu benim görevim. Tüm tehdit ve uyarıları dinlesem hiç evden çıkmamam lazım" diyerek cevapladı.
 
İran'a yapacağı ziyaretin çok önceden planlandığını ve Hazar Denizi'ne komşu ülkelerin Tahran'da yapacakları toplantı çerçevesinde İran yönetimiyle de temaslarda bulunacağını ifade eden Putin, İran krizinin barışçı yoldan çözülmesi için çabaların sürdürülmesi gerektiğini söyledi.



Bu haber 347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs