En Sıcak Konular

İhracatta iyi haberler!

15 Ekim 2007 15:52 tsi
İhracatta iyi haberler! Türk ihracatçısı bu yılın ilk sekiz ayında 211 ülkeye ihracat yaptı. Ülkesi belirlenemeyen ihracat 334.7 milyon dolar olurken, Türkiye serbest bölgelerine de 1 milyar 894 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. İşte verilerle gelişen ihracatımız..

Dünyanın dört bir yanına "Made in Turkey" damgasıyla mal satan Türkiye'nin listesinde Angola, Cibuti, Gabon, Saint Vincent, Eritre, Benin, Togo, Mauritius, Sierre Leone, Burkina Faso, Svaziland, Malavi, Brunei, Makao, Saint Lucia, Gronland, Laos ve Butan gibi kamu oyunun hiç adını dahi duymadığı ülkeler de bulunuyor.

Haber7'de veilen TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin bu yılın ilk sekiz ayındaki ihracatı 67 milyar 122.9 milyon dolar oldu. Bunun 64 milyar 893.9 milyon dolarlık bölümü 211 ülkeye yapıldı. Ülkesi belirlenemeyen ihracat 334.7 milyon dolar olurken, Türkiye serbest bölgelerine de 1 milyar 894 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye en fazla ihracatı Avrupa ülkelerine yapıyor. İhracat tutarında ilk sırada 7.6 milyar dolarla Almanya yer alıyor. Daha sonra 5.3 milyar dolarla İngiltere, 4.6 milyar dolarla İtalya, 3.6 milyar dolarla Fransa, 3 milyar dolarla İspanya, 2.9 milyar dolarla Rusya, 2.7 milyar dolarla ABD, 2.3 milyar dolarla Romanya, 1.9 milyon dolarla Hollanda ve 1.8 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Bu on ülkeye yapılan ihracat 36 milyar 142 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 53.8'ini oluşturuyor.

ZENGİN ÜLKE KOMPOZİSYONU

İhracatın büyük bölümü 10 ülkeye yapılırken, ihracatçılar sembolik tutarlarda da olsa neredeyse dünyadaki tüm ülkelere mal satıyor. Türk ihracatçılarının mal sattığı ülkeler arasında, kamuoyunun haritadaki yerini bile bilmediği Afrika, Asya, Okyanusya ve Amerika ülkeleri bulunuyor. İhracat yapılan ülke listesinde Angola, Cibuti, Gabon, Saint Vincent, Eritre, Benin, Togo, Mauritius, Sierre Leone, Mali, Trinidad ve Tobago, Burkina Faso, Komorolar, Svaziland, Malavi, Brunei, Makao, Solomon Adaları, Saint Lucia, Grenada, Gronland, Amerikan Samoa, Laos, Norfolk Adaları, Cook Adaları, Butan ve Tonga gibi adı az duyulmuş ülkeler yer alıyor.



Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,313 µs