En Sıcak Konular

Beyin göçü terse döndü: 40 bilim adamı evinde!

15 Ekim 2007 14:32 tsi
Beyin göçü terse döndü: 40 bilim adamı evinde! Türkiye, olumsuz ekonomik şartları nedeniyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli beyin gücünü geri kazanmaya başlıyor. AB Komisyonu'nun desteklediği "Araştırmacıların Dolaşımı" fonunun sunduğu cazip olanaklar sayesinde beyin göçü terse dönmeye başladı..

Türkiye, beyin göçüyle yurtdışına kaptırdığı yetenekli bilim adamlarını geri kazanıyor. AB Komisyonu'nun desteklediği "Araştırmacıların Dolaşımı" fonunun sunduğu cazip olanaklar, teknolojik açıdan gelişmiş ülkelerdeki Türk araştırmacıların Türkiye'de bilim üretmeleri için kapıları aralıyor.
Dünyanın saygın üniversitelerinde akademik çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamlarından yaklaşık 40'ı, AB Çerçeve programlarının sunduğu cazip olanaklarla yurda döndü.

Milliyet'te yer alan habere göre, Amerika'da Stanford Üniversitesi'nde 7 yıl boyunca opti elektronik aygıtlar üzerine çalışan Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir, 2004'te bu fonu kullanarak Türkiye'ye gelenler arasında. Demir'in nanoteknoloji üzerindeki çalışması 'Avrupalı genç bilim insanı' ödülü aldı.

ABD'de Washington Üniversitesi'nde "Bilgisayarla Görme-Örüntü Tanıma" konulu doktora tezini tamamlamasının ardından özel bir şirketin Ar-Ge bölümünde çalışan Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Aksoy da Türkiye'ye döndü.

Aksoy, ABD'nin NASA, Kara Kuvvetleri ve Ulusal Sağlık Enstitüsü gibi kuruluşları için projeler yapıyor.

TÜBİTAK tanıttı

7. Çerçeve programlarının Ar-Ge personeli geliştirme işlevi bulunanlarına dikkati çeken TÜBİTAK AB 7. Çerçeve Programı Ulusal Koordinatörü Hüseyin Güler şöyle dedi:
"Araştırmacıların Dolaşımı ya da Kişiyi Destekleme Özel Programı adlı programlar Avrupa'nın Ar-Ge insan kaynağının geliştirilmesi, beyin göçünün önlenmesi, araştırmacılar için Avrupa'nın cazip hale getirilmesi amacını taşıyor."

"Araştırmacıların Dolaşımı" için 2007-2013 yılları arasında Avrupa Komisyonu tarafından araştırmacılara ve kuruluşlara 4.7 milyar euro fon sağlanacak.

TÜBİTAK, mart ayında ABD'de programı tanıttı ve o tarihten sonra bu programı kullanarak daha çok araştırmacı Türkiye'ye geliş bağlantıları yaptı. Türkiye'nin 6. çerçeve programlarına dahil olduğu son 3 yıl içerisinde ise bu fonlardan yararlananların toplam sayısının 40'a yaklaştığı bildirildi.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs