En Sıcak Konular

Nadir büyüklükte gerginlik!

15 Ekim 2007 13:42 tsi
Nadir büyüklükte gerginlik! Financial Times, ABD-Türkiye gerginliğine "iki müttefik arasında nadir büyüklükte bir gerginlik" yorumu yaptı. Gazeteye göre, Ankara büyük olasılıkla K. Irak'a girecek.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik planladığı sınır ötesi operasyon Avrupa basınında geniş yer buldu.

İngiliz Financial Times:
Gazete başyazısında, ABD ile Türkiye arasındaki gerginliğin "iki müttefik devlet arasında olabilecek nadir büyüklükte bir gerginlik" olduğunu yazdı.
 
Financial Times'ın haberinde "Kongre'de yapılan oylama ile 1915'te Ermenilerin Osmanlı Türkleri tarafından katledilmelerinin soykırım olarak tanıması Türkiye tarafından büyük bir hakaret olarak algılandı" ifadesine yer verildi ve Türkiye'nin Washington büyükelçisini geri çağırdığı hatırlatıldı.
 
Gazete, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ile tasarının baş destekçisi olan Adam Schiff'in Ermeni nüfusunun yoğun olarak yaşadığı California'yı temsil ettiklerini belirterek, bu ikilinin iki ülkenin arasını açmak pahasına hem Bush yönetimini hem de sekiz eski dışişleri bakanının uyarılarını dikkate almadığını yazdı.
 
Haberde, ABD Başkanı George Bush yönetiminin tasarıya karşı ciddi bir muhalefet yaptığına dikkat çekildi.
 
"Kongre'nin jest politikaları Ermenilere adalet getirecek değil" görüşünün dile getirildiği başyazıda, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan PKK terörü ve Türkiye'nin sınır ötesi operasyon başlatma olasılığına dikkat çekildi.
 
Haberde, Temsilciler Meclisi genel kurulundaki oylamadan sonra, Türkiye'nin ABD'nin telkinlerini dinlemeyerek Irak'ın kuzeyinde bir sınır ötesi operasyona girişecegi iddiasına da yer verildi.
 
Bunun da, Irak'taki mevcut iç savaşta yeni bir cephe açacağı ve bölgedeki istikrarsızlığın körükleyeceği yorumu yapıldı.
 
Türkiye'nin ayrıca ABD ile askeri ilişkilerini keserek Irak'taki ABD ordusuna lojistik destekte kullanılan en önemli kanallardan biri olan İncirlik Üssü'nü kullandırmayabileceği belirtilen yazıda, "Ancak en kötüsü, artık her 10 Türk vatandaşından 9'u, politikaları milliyetçilik ve radikal İslam'ı besleyen ABD'ye karşı düşmanca bir tutum besliyor. Bu sorunlar Amerikan Kongresi'nde Ermenilere jest politikalarıyla çözülemez" ifadelerine yer verildi.
 
Financial Times, modern Türkiye'nin tarihle hesaplaşmasını yapması gerektiğini ve bunu yapabilmek için Osmanlı'nın enkazı üzerinde yükselen ülkelerinin yabancılar tarafından alaşağı edilmeye çalışıldığına inanmaktan vazgeçmesi gerektiği görüşüne yer verdi.

Gazetenin başyazısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dünyadaki bütün tarihçilere çağrı yaptığı ve gerçeği ortaya çıkarmaları için Osmanlı arşivlerini açmayı teklif ettiği hatırlatıldı.
 
İngiliz The Guardian:
The Guardian gazetesi de, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın tasarının ABD Kongresi'nde kabulü halinde Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilerin büyük zarar göreceğine dair uyarısına dikkat çekti.
 
Gazetenin haberinde, Türkiye'nin Irak ve Afganistan'daki ABD askerlerine lojistik destek sağlanmasında çok önemli bir rol oynadığına işaret edilirken, Irak'a ulaşan askeri kargonun yüzde 70'inin Türkiye üzerinden geçtiği belirtildi.

Alman Der Spiegel:
Dergi internet sayfasında, gerilen Türkiye-ABD ilişkilerini düzeltmek üzere Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül' ü telefonla aradığını yazdı.
 
Gazete bu görüşmelerde Rice'ın Irak'ta durumun iyileşmesi için çalıştıklarını, Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonunun bu hedefe zarar vereceğini belirttiğini yazdı.
 
Gazeteye göre Rice ayrıca, hükümetinin Ermeni tasarısının genel kuruldan geçmesini engellemek için elinden geleni yapacağını söyledi.
 
Alman Die Welt:
Gazete Türkiye Amerika ilişkilerine geniş yer ayırdı. "Türkiye'nin ABD karşısında elleri bağlı" başlığının kullanıldığı haberde, Ankara'nın ABD'ye baskı yapamayacağı kaydedildi.
 
Gazete benzer bir karar alan Fransa'ya karşı girişilen boykotun uzun sürmediği ve kısa sürede ekonomik ilişkilerin eskisinden daha iyi konuma geldiğini öne sürdü. Ancak askeri alanda Türkiye'nin hala Fransa'ya boykot uyguladığına dikkat çekildi.
 
Benzer bir tepkinin Amerika'ya yapılmasının neredeyse imkansız olduguğunu yazan gazete buna gerekçe olarak Türk ordusunun malzemelerinin önemli kısmının Amerikan malı olmasını gösterdi.

CNN Türk 



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,013 µs