En Sıcak Konular

Bu karar çok tartışılacak

15 Ekim 2007 11:56 tsi
Yargıtay, ölümlü trafik kazasında sürücünün süratinin tespit edilmesini şart koştu. Ölümlü kazalarda sürücünün sürati tespit edilememişse mahkumiyet kararı verilemeyecek.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 'tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme' suçunu işlediği gerekçesiyle mahkum edilen N.Y. hakkında verilen kararı bozdu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozan Yargıtay, ölümlü trafik kazasına sebep olduğu gerekçesiyle mahkum olan N.Y.nin süratinin tespit edilmediğini belirterek beraatine karar verilmesini istedi.
Kamyon sürücüsü olan N.Y. bir yayaya çarparak ölümüne sebep oldu. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanan N.Y. hapis cezası aldı. Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Mahkemesi, mahkumiyet kararını bozdu.
Yargıtay'ın emsal kararı şöyle: “Olay sırasında süratli seyrettiğine dair herhangi bir delil bulunmayan sanığın, olay yerinde su kemeri ayağı arkasından aniden yola fırlayan yayaya çarpması eyleminde kusurunun bulunmadığı gözetilmeden, oluşa uygun olmayan bilirkişi heyeti raporuna dayanılarak mahkumiyetine karar verilmesi, kanuna aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün bozulmasına oyçokluğu ile karar verildi.”

-KARŞI OYDA SÜRÜCÜ KUSURLU BULUNDU-

Karara muhalif kalan bir daire üyesi, karşı oy yazısında kamyon sürücüsü N.Y.nin süratini azaltmadığına dikkat çekerek, mahkumiyet hükmü kurulması gerektiğini belirtti. Karşı oy yazısında şu görüşlere yer verildi:
“Trafik kazalarında kusur genellikle trafik kurallarının çiğnenmesiyle gerçekleşir. Karayolları Trafik Kanunu'nda ve yönetmelikte öngörülen ve uyulması zorunlu olan emredici kurallara aykırı davranış ceza hukukunda kusuru oluşturur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 52. maddesinin 'a' bendi sürücülerin 'kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken hızlarını azaltmak zorunda olduklarını' hükme bağlamış, 'b' bendinde ise hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak zorunda oldukları açıklanmıştır. Dava konusu somut olayda sanığın şehir içinde kapalı kasa kamyonet tipi araçla görüşü engelleyen kemerlere yaklaştığında, araçta meydana gelen hasarın büyüklüğü ve sanığın savunması da nazara alındığında süratini aracın teknik özelliğine, görüş, yol ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmadığı ve azaltmadığından yayanın yola çıkışını önceden fark etmesine rağmen, gerekli fren tedbirine başvurmayarak, objektif olarak öngörülebilir ve önlenebilir zararlı sonucu önleyememesi nedeniyle kusurlu olduğu, hükme esas alınan bilirkişi raporunun oluş ve dosya kapsamına uygun bulunduğu anlaşıldığından mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik bulunmadığı ve sonuç adli para cezasının bir YTL'nin küsurunun atılması suretiyle, hükmün düzeltilerek onanması gerektiği görüşüyle sayın çoğunluğun bozma düşüncesine katılmıyorum.”

Aktif haber



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,941 µs