En Sıcak Konular

'İlişkiler eskisi gibi olmayacak!'

15 Ekim 2007 11:47 tsi
Stratejist Dr. Ali Nihat Özcan: Türk-Amerikan ilişkileri hiçbir zaman İran-Amerikan ilişkileri gibi olmaz. Ancak Türk-Amerikan ilişkileri de hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak gibi görünüyor.

Başbakan Erdoğan “inceldiği yerden kopar” diyor. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt da “ayaklarına kuşun sıktılar.” Bu açıklamalardan birisi PKK terörü diğeri Ermeni tasarısı ile ilgili. Türkiye kızgın, ABD ise tedirgin. Bir uzman olarak nasıl görüyorsunuz: İlişkiler inceldiği yerden kopacak mı?

İlişkiler kopmaz ama yaşadığımız süreç doksanlarda başlayan Türk-Amerikan çıkar ayrışmasının daha görünür hale gelmesinden başka bir şey değil. Soğuk Savaş sonrasında iki ülkenin çıkar algılamaları biraz farklılaştı. 2002’deki Tezkere meselesi sorunun varlığını tescil etti bana göre. Kopma noktası olmaz diye düşünüyorum. Türk-Amerikan ilişkileri hiçbir zaman İran-Amerikan ilişkileri gibi olmaz. Ancak Türk-Amerikan ilişkileri de hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak gibi görünüyor.

Ortadoğu ve küresel gelişmeler ele alındığında Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini nasıl buluyorsunuz?

Türk amerikan ilişkilerin bir doğrudan doğruya ilişki boyutu var. Bir de sizin söylediğiniz gibi Rusya, Ortadoğu gerçekliği boyutu var. Şimdiden bir şeyler söylemek güç ancak gelişmeler bunu belirleyecek. Türkiye ve Amerika dışında kalan aktörlerin yaratacağı yeni sorunlar da bu ilişkiyi belirleyecek. Ortadoğu’nun kaotik ortamı devem edecek örneğin. Irak sorunu yirmi yıl değişmeyecek. Bu yeni hesapların yapılacağı anlamına geliyor. Yeni bölgesel dengelerde Türkiye kendi pozisyonunu belirleyecek. Bu Amerika ile müttefiklik durumunun devamını da getirebilir, Amerika muhalifi bir pozisyona da itebilir Türkiye’yi. Ancak ilişkilerin istikrarsız olara devam edeceği söylenebilir.

Batı basınında Türkiye’nin sert tutumu iki olayın üst üste gelmesine bağlanıyor. PKK saldırıları ile Ermeni tasarısının… Şöyle bir senaryo koysam önünüze: Pelosi tasarıyı Temsilciler Meclisi’ne getirmekte ısrarlı ama diyelim ki ABD son anda tasarıyı geri çekti. Türkiye’nin PKK konusundaki tavrı ne olur o zaman?

Türkiye’nin karar alıcılarının bir kısmı Irak ile ilgili durumda PKK’nın stratejik değil operatif bir sorun olduğunu, asıl sorunun Irak’tan kaynaklandığına inanıyor. Diğer bir kısım karar alıcılar için ise Irak sorun değil, PKK ise taktik bir mesele… Şu anda yaşadıklarımızın temeli de bu gibi geliyor bana: Türkiye’deki kara alıcıların hem fikir olmamaları. Bundan sonraki aşamada biz içimizde tartışacağız bu sorunu. Eğer söylediğiniz senaryo gerçekleşirse de ilişkiler yine de eskisi gibi olmaz, ancak kriz boyutundan çıkabilir.



Bu haber 4,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,071 µs