En Sıcak Konular

Bu kış doğalgaza zam var mı?

15 Ekim 2007 11:24 tsi
Kışın yaklaşmasıyla artan doğalgaz tüketimi, zam konusunu gündeme taşıdı. Zam yapılıp yapılmayacağı tartışmalarına Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol son noktayı koydu:

Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol, dolarda ani bir yükseliş olmadıkça fiyat tarifesinde değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

Konutlardan elektrik üretimine her alanda kullanılan doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağı tartışmalarına Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol açıklık getirdi: "Döviz (dolar) düşüyor, bu da bizim maliyetlerimiz üzerindeki baskıyı azaltıyor. Şu an için gaza zam düşünmüyoruz."

Düzyol, artan petrol fiyatlarının baskısı olsa da ekonomideki dengeleri dikkate alarak mümkün olduğunca fiyat ayarlaması yapmamayı hedeflediklerini söyledi. Ancak dolar ve petrolde hızlı bir yükseliş yaşanırsa B planının devreye gireceği de belirtiliyor.

Türkiye doğalgaz pazarını elinde bulunduran Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (Botaş), kış hazırlıklarını tamamladı. Doğalgaz pazarı ve yeni projeleri Zaman'a değerlendiren Genel Müdür Saltuk Düzyol, yeni bir fiyat ayarlaması yapılmayışını 'bundan sonra hiç zam yapılmayacak' şeklinde değerlendirilmemesini istedi. Kış aylarında herhangi bir gaz sıkıntısı yaşanmayacağını belirten Genel Müdür Düzyol, yaz ve kış arasındaki tüketim uçurumunu yönetmenin zorluğuna da dikkat çekti. Türkiye'de yazın 70-80 milyon metreküp olan günlük gaz tüketimi, kışın 130 milyon metreküpe çıkıyor. Botaş iniş-çıkışlara karşı A, B, C planları oluşturuyor. Yapılan yatırımlarda ülke içi şebeke ağı güçlendirildi. Halen 49 il gaz kullanıyor. Bu illerde herhangi bir kesinti olmaması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından İstanbul Silivri'de kurulan doğalgaz yeraltı deposunun test çalışmaları devam ediyor. Türkiye'nin enerji terminali olması için de çeşitli projeler üzerinde çalışıldığını aktaran Düzyol'un verdiği bilgilere göre Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı tamamlandı. Botaş, sınıra kadar olan bölümü gaz doldurdu. Fiziki altyapısı tamamlanan proje için bağımsız denetim çalışmalarının tamamlanması bekleniyor. Nabucco projesinde finansman temini üzerinde duruluyor. Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından rantabl ve ucuz kredi için bir altıncı ortak önerisi var. Düzyol, gizlilik gereği firma isimlerini açıklayamayacağını söyledi.

İran gazı ile tüketicilikten üreticiliğe adım atacağız

ABD'nin karşı çıktığı İran gazı konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Botaş Genel Müdürü Düzyol, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin gelecek 10 yıllık dönemdeki gaz ihtiyacını karşılamak için birtakım tedbirler alması gerektiği görüşünde. Bu kapsamda geliştirilen uluslararası projeler olduğunu vurgulayan Düzyol, projelerin her şeyden önce Türkiye'nin arz güvenliği için düşünüldüğünü söylüyor. Doğalgazda talep konusunda sıkıntı olmadığını ve Avrupa'nın gelecek yıllarda gaz talebinin 200-250 milyar metreküp artacağını belirten Düzyol, "Mevcut kaynaklar ve üretim bu talebi karşılayamaz. Yeni kaynaklar şart. Gaz projeleri geliştiriliyor, ama boru hatlarının içinin doldurulması gerekiyor. Arz kaynağı bakımından Azarbaycan, Türkmenistan, Kazakistan var. Bu gazın taşınması için Hazar'ın statüsü, hükümranlık hakları sebebiyle sorun var. Bir de, bu üç ülkeye denk rezerve sahip İran var." şeklinde konuştu. Türkiye'nin Türkmenistan ile yaptığı yıllık 16 milyar metreküplük anlaşmanın varlığına da dikkat çeken Düzyol, mevcut durumda gazın ancak İran üzerinden gelebileceği bilgisini veriyor. "İran dünyanın ikinci büyük gaz rezervine sahip ve petrol zengini. Bu kaynak göz ardı edilemez. En önemlisi de, İran'la mevcut kontratlarda sıkıntı yaşanabiliyor. Kışın İran 450 milyon metreküpe ulaşan kendi iç tüketimini ancak karşılıyor. Türkiye'nin burada kendi arz güvenliği için ne yapabilir, bir adım attık, Pars Bölgesi'nde gazı çıkarıp, taşıyıp tüketmek. Proje gerçekleşirse Türkiye hem üretim hem de tüketim elinde olacak." diyen Botaş Genel Müdürü Düzyol, Rusya konusunda ise, "Türkiye'nin asla göz ardı edemeyeceği bir kaynak. Bugüne kadar jest yaparak bütün ihtiyacımızı karşıladılar. Halen toplam gazın yüzde 60'ı bu ülkeden alınıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ucuz Azeri gazında anlaşma yakın

Ucuz Azeri gazı için kamuoyuna yansıyan tartışmalara açıklık getiren Düzyol, Azerilerle anlaşmak üzere oldukları bilgisini verdi. Azeri gazının Temmuz başından beri alındığına işaret eden Düzyol, şöyle konuştu: "Şu anda günlük kontrat miktarı olan 8,6 milyon metreküp gazı hiçbir sıkıntı olmadan çekiyoruz. Gelecek yıl kontrat çerçevesinde 5 milyar metreküp gaz alınacak. Yıllık alım bunun üzerinde ama kontratta minimum alım taahhüdü var. O oranda çekiş yapılacak. Kontrat çerçevesinde 3 yılda 6,6 milyar meteküpe ulaşacağız." Düzyol'a göre proje bununla sınırlı kalmayacak. Azerbaycan Şahdeniz'de ikinci faz üretimi devam ediyor. Bu gazın Türkiye ve Avrupa pazarlarına taşınması hedefleniyor. Düzyol fiyat konusunda ise "İki taraf da gecikti. Taraflar iyi niyetli. Önemli mesafe aldık." açıklamasını
 
Haber 7



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs