En Sıcak Konular

ÖSYM'den kesin yasaklar!

15 Ekim 2007 09:48 tsi
Sınava cep telefonuyla girilmesini önleyemeyen ÖSYM, kesin yasak getirmeyi planlıyor.

ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan, “Cep telefonunu teslim etmeyen adayın sınavını iptal ediyoruz ” dedi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), başta ÖSS olmak üzere diğer tüm sınavlarda, adayların sınav binasına girerken yanlarındaki cep telefonlarını görevliye teslim etme uygulamasını kaldırmayı planlıyor.

’Cep’le girenler yanıyor

Mevcut durumda sınavlara cep telefonuyla girilmesinin yasak olduğunu anımsatan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, adayların cep telefonlarını binaya girişte görevlilere teslim ettiklerini belirtti. Tüm uyarılara rağmen telefonla sınava girenler olduğunu belirten Yarımağan, “Bazı adaylar ya telefonlarını görevliye vermek istemiyor ya da sınavdan sonra almayı unutuyor. Sınava telefonla girilmesi halinde, telefon kapalı bile olsa adayın sınavı iptal ediliyor. Diyelim ki kişinin cep telefonu kapalı ama sınavın bitmesine 5 dakika kalan gözetmen cep telefonunu farkederse rapora yazıyor ve o adayın sınavı iptal ediliyor” dedi.

Cep telefonuyla kopya

Bazı adayların da kötü niyetle cep telefonuyla sınava girdiklerini bildiren Yarımağan, cep telefonuyla kopya çekildiğinin tespit edildiğini de anlattı. Yarımağan, “Son yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı’nda bir kişi cep telefonuyla yakalandı. Bu kişi, sınavının iptalinin ötesinde polise de teslim edildi” diye konuştu.

Cep telefonuyla kopya çekme olaylarının genellikle organize olduğunu ifade eden Yarımağan, şunları kaydetti: “Adayların yanlarında cep telefonu getirmesini tamamen yasaklamayı düşünüyoruz. Yani telefonu yanında getirip de kapıda görevliye teslim etmek olmayacak. Cep telefonuyla sınava gelenleri sınava hiç almamayı düşünüyoruz. İnsanların sınava gelirken cep telefonsuz gelmeye alışması lazım. Ayrıca görevliler de bu durumdan rahatsız. Çünkü bir binada sınava 500 kişi giriyorsa ve bunların 200’ü telefonunu görevliye teslim ederse, bunları karıştırmadan sahiplerine geri vermek çok zor. Sorumluluk isteyen bu işi kimse yapmayı istemiyor.”

Tuvalet izni sürecek

Prof. Yarımağan, sınavlarda tuvalet izni uygulamasına ilişkin de bilgi verdi. Bu uygulamayı 2006 yılında ÖSS’de başlattıklarını anımsatan Yarımağan, tüm sınavlarda uygulamanın geçerli olduğunu belirtti. “Tuvalet izninin” istismar edilip edilmediğinin sorulması üzerine Yarımağan, şöyle konuştu: “Salon başkanına yetki veriyoruz. ’İkna olmazsanız izin vermeyin’ diyoruz. ’ Özellikle ikinci, üçüncü defa izin isteyene vermeyin’ diyoruz. Normal koşullarda üç saatlik bir sürede epeyce kişinin bir kere tuvalet ihtiyacı olabilir ama aynı sürede iki-üç kere gitmesine gerek yoktur.”

En fazla kopya bakarak

Yarımağan, en fazla kopya çekme-nin “etrafındakilere bakmak” şeklinde olduğunu belirtti. Bu tür kopyanın bilgisayarda taratma yöntemiyle ortaya çıkarıldığını kaydeden Yarımağan, adaylara farklı soru kitapçık türleri dağıtarak da önlem aldıklarını ifade etti.

vatan



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs