En Sıcak Konular

Tahran’da ‘Hazar’ toplantısı başlıyor

15 Ekim 2007 09:37 tsi
Hazar Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin devlet başkanları, İran'ın başkenti Tahran'da yarın bir araya gelecek.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov katılacak. Toplantının sonunda, beş lider tarafından nihai bir bildirinin imzalanması öngörülüyor.

İlki Nisan 2002'de Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapılan zirvenin ikincisinde Hazar Denizi'ne ilişkin sorunlar, bunların beş ülkeye etkisi ile bölgesel ve uluslararası konular ele alınacak. Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkeler arasındaki en önemli sorunu, sınırların belli olmaması oluşturuyor.

Hukuki statüsü de belli olmayan Hazar'da petrol ve gaz yataklarının paylaşımı, enerji nakli, ulaşım ve deniz ürünlerinin avlanması bölge ülkeleri arasında soruna neden oluyor. Zirveye, söz konusu ülkelerin dışişleri bakanları da katılacak. Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin dışişleri bakanları daha önce Haziran 2007'de Tahran'da bir araya gelmişti.

Zirvenin, Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan ülkelerin liderlerini bir araya getirmenin ötesinde önem taşıdığı belirtilirken, toplantıya katılan liderler, ikili temaslarda da bulunacak. Rusya Devlet Başkanı Putin'in İran'ı ziyaret edecek olması açısından da zirve büyük önem taşıyor.

Yarın akşam Tahran'a gelmesi beklenen Vladimir Putin, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in 1943'teki ziyaretinden beri İran'ı ziyaret eden ilk Rus lideri olacak. Putin'in İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile yapacağı görüşmede, Batılı ülkelerle krize neden olan nükleer program ve Buşehr kentinde inşası süren nükleer santral konularının da gündeme geleceği belirtiliyor.

İngilizce yayın yapan Press TV'nin haberine göre de, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Tahran'a 7 bakanla gelecek ve İran-Türkmenistan-Kazakistan tren yolu projesi hakkında görüşmelerde bulunacak.

dunyabulteni



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,663 µs