En Sıcak Konular

İşte "Mahalle Baskısı" anketinin sonuçları

15 Ekim 2007 09:16 tsi
İşte "Mahalle baskısı var mı?, Türkiye Malezya gibi olur mu? 'Başınızı örtün' baskısını yaşıyor musunuz?" gibi son dönemde sıkça dayatılan sorular 'yoldan geçen vatandaşa' soruldu, dayatılan sonuçlar çıkmadı. İşte grafikli anlatımlarla sorulara verilen c

Yeni Şafak'ta verilen habere göre, Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin yaptığı kamuoyu araştırmasından çarpıcı sonuçlar çıktı. “Türkiye'de Siyasal Durum” adlı araştırmada, Eylül ayında Türkiye gündemini belirleyen başta “mahalle baskısı, başörtüsü yasağı” gibi önemli tartışma konuları ele alındı. İşte araştırmadan çarpıcı sonuçlar:

Mahalleli ''mahalle baskısı''ndan habersiz“Sizce Türkiye ileride Malezya'ya benzer mi?” sorusuna hayır diyenlerin oranı 64.2. Sokağa çıkarken başınızı örtüyor musunuz?” sorusuna evet diyenlerin oranı 59.8. “Başınızı örtmediğiniz için sokakta bir baskı/tepki hissediyor musunuz?” sorusuna hayır diyenlerin oranı yüzde 91.1. “Üniversite öğrencileri üniversite içinde türban veya başörtüsü takabilmeli midir?” sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 59. “Üniversitelerde başörtüsü serbest bırakılırsa aynı yerdeki başı açık kız öğrenciler üzerinde bir baskı oluşur mu?” sorusuna hayır diyenlerin oranı yüzde 63.9.

EN YASAKÇI CHP'LİLER

CHP'ye oy verenlerin yüzde 73.1'i yasağın devam etmesini istiyor. Başını örtmediği halde üniversitede başörtüsü serbestliğine destek veren kadınların oranı ise yüzde 36.8 oldu.

MAHALLE BASKISI OLMAZ

“Üniversitelerde başörtüsü serbest bırakılırsa aynı yerdeki başı açık kız öğrenciler üzerinde bir baskı oluşur mu?” şeklindeki soruya verilen yanıtlar da mahalle baskısı tezini destekleyenleri yalanladı. “Evet, baskı oluşur” görüşündekilerin oranı yüzde 27 olurken, “Hayır, baskı oluşmaz” diyenlerin oranı yüzde 63.9 oldu.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI

Telefonla görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırma için, örneklemde belirlenen illere ait telefon numaraları ayrı ayrı havuzlarda toplanarak, bu havuzlardan tesadüfi olarak bilgisayar programı yardımıyla telefon numarası çekildi.

 

Sokağa çıkarken başınızı örtüyor musunuz?

“Sokağa çıkarken başınızı örtüyor musunuz?” şeklindeki soruya araştırmaya katılan kadınların 59.8'lsi evet cevabı verirken, hayır diyenlerin oranı yüzde 40.2 oldu. Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Müdürü Özer Sencar, başörtüsü ile siyasi ideolojiler arasında bağlantı aramanın çok yerinde bir değerlendirme olmadığını ifade ederek, değişik siyasal tavırlara sahip kişilerde başörtüsünün yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

 

Başınızı kendi isteğinizle mi örtüyorsunuz?

Araştırmaya katılanların yüzde 90.2'si başını “kendi isteğiyle” örttüğünü söylerken, ailesinin isteği ile başını örtenlerin oranı yüzde 5.6, başka birinin yönlendirmesiyle örtenlerin oranı ise yüzde 4.3. “Başınızı örttüğünüz günlere geri dönme imkanınız olsa yine de başınızı örter miydiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 93.6'sının “evet” yanıtını verdi.

 

Başınızı örtmediğiniz için baskı hissediyor musunuz?

Araştırmada “Başınızı örtmediğiniz için sokakta bir baskı/tepki hissediyor musunuz?” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 91.1'i “Hayır, hiçbir zaman” cevabı verirken, baskı gördüğünü söyleyenlerin oranı yüzde 8.9. “Sizce kadınlar dışarıda başlarını örtmeli midir?” şeklindeki soruya “Bireysel bir tercihtir, kendileri bilir” yanıtını verenlerin oranı yüzde 62.3, “Hayır, örtünmemeliler” diyenlerin oranı 10.5, “evet, örtünmeliler” diyenlerin oranı yüzde 26.2.

 

Öğrenciler üniversitelere başörtülü girebilmeli mi?

Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğu üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılmasından yana. “Üniversite öğrencileri üniversite içinde türban veya başörtüsü takabilmeli midir?” sorusuna yüzde 59'u “evet” derken, “hayır” diyenlerin oranı yüzde 29.9, “fikrim yok” diyenlerin oranı da yüzde 11.1.

 

Sizce Türkiye ileride Malezya'ya benzer mi?

”Türkiye ileride Malezya'ya benzer mi?” sorusuna, araştırmaya katılanların yüzde 45'i “hayır benzemez”, yüzde 19.2'si “hayır benzeyeceğini zannetmiyorum”, yüzde 15.5 “evet ileride benzeyebilir”, yüzde 4.2 “ evet kesinlikle benzer” cevabı verdi. Türkiye'nin Malezyalaşacağını düşünenlerin oy verdikleri siyasi partilere bakıldığında CHP'liler yüzde 45.2 ile birinci sırayı aldı. Benzemeyeceğini düşünenler içinde ise ilk sıra yüzde 85.7 ile DTP'liler olurken, AK Partililerin yüzde 71.8'i, MHP'lilerin de yüzde 69'u “benzemez” yanıtını verdi.

 

Türkiye ileride dine dayalı devlete dönüşür mü?

“Türkiye'nin ileride şeriata dayalı bir din devletine dönüştürülebileceğine inanıyor musunuz?” sorusuna “hayır” diyenlerin oranı yüzde 73.1 oldu. Evet diyenler ise yüzde 16.3'te kaldı.Yüzde 10.6'lık grup ise fikrim yok yanıtını verdi.

 

Dindar insanlara baskı yapılıyor mu?

“Ülkemizde insanlar Müslümanlığın gereği olan ibadetlerini serbestçe yerine getirebiliyor mu?” sorusuna araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu “evet” yanıtını verdi. “Evet” diyenlerin oranı yüzde 80.3 olurken, “hayır” diyenler yüzde 16.5'de kaldı. “Türkiye'de dindar insanlara baskı yapılıyor mu?” sorusuna da yine benzer biçimde vatandaşların yüzde 72.2'si “hayır” yanıtını verdi. Yüzde 22.6'lık grup “evet” derken, bir fikri olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 5.2 oldu.

 

Toplumun yarısı ılımlı muhafazakâr

Araştırma, Türk halkının yarısının kendisini “ılımlı muhafazakar” diye tanımladığını gösterdi. “Genel anlamda kendinizi ne ölçüde muhafazakar olarak görüyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 51.2'si, “ılımlı muhafazakar” yanıtını verdi. “Muhafazakar” diyenler yüzde 21.2, “aşırı muhafazakar” diyenler yüzde 2.6 olurken, “muhafazakar değilim” diyenlerin oranı yüzde 25'te kaldı.



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs