En Sıcak Konular

Ermenilere soğuk duş!

15 Ekim 2007 08:13 tsi
Ermenilere soğuk duş!

Ermeni diasporası, Türkiye'nin AB üyeliği önüne soykırımı tanıma şartı koymaya çalışıyor. Fakat, Ermeniler’in Brüksel’de düzenlediği kongreye ilginin zayıf olması bekleniyor. Avrupalı politikacılar “Bu şovun parçası olmak istemiyoruz

AVRUPA PARLAMENTOSU, ERMENİ KONFERANSINA YÜZ VERMEDİ

Hristiyan Demokrat Rita Oomen Ruijten:

Hıristiyan Demokrat Grubu’nun gitmemesini tavsiye edeceğim. Benim adım da programda yer alıyor. Ama katılmam söz konusu bile değil.

Toplantının Türkiye karşıtı bir şova dönüşeceğini anlamak zor değil. Evet davet edildim ama gitmeyeceğim. Türkiye karşıtı bir gösteriye katılmayız.

Liberal Demokrat Graham Watson

Ermeni konusu siyasetçilerin işi değil!

Ben bu tartışmanın protestocuların değil, ancak tarihçilerin biraraya gelmesiyle çözüleceğine inanıyorum.

Yeşiller Grubu Cem Özdemir

Biz toplantıya katılmayacağız. AP kapsamında Çerkez günü düzenliyoruz. Sadece Ermeniler acı çekmedi. Diğer halkların acılarını neden konuşmuyoruz?

Avrupa’daki Ermeni diasporası aylardır bugünü bekliyordu. Zira Avrupa Parlamentosu’nun Brüksel’deki binasında başlayacak iki günlük Ermeni Kongresi’ne Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ve Fransa Ermenileri Patriği Norvan Zakaryan’ın yanı sıra Avrupa Parlamentosu’nun (AP) etkili isimleri katılacaktı. Kongrede AP’nin sözde Ermeni soykırımını tanımasının 20’nci yılı kutlanacak ve benzer bir yasa tasarısının AP’de tekrar gündeme alınması için girişim başlatılacaktı. Böylece Türkiye’nin üyelik şartları arasına sözde Ermeni soykırımını tanımanın da alınması hedefleniyordu. Ama Avrupalı parlamenterler kongreye beklenen ilgiyi göstermedi. AP’nin en etkili grupları kongreye katılmayacaklarını söyledi.

AP’nin en etkili partisi olan Hıristiyan Demokratların önemli isimlerinden ve aynı zamanda Türkiye raportörü olan Ria Oomen Ruijten “Benim ismim programda konuşmacı olarak görülüyor. Oysa benim haberim bile yok” dedi. Ruijten, kongrenin ev sahipliğini üstlenmesi beklenen Hristiyan Demokratların lideri Joseph Daul ile toplantıya katılmaması konusunda konuşacağını söyledi.

AP’nin ikinci büyük grubu olan Sosyalistlerin Başkan Yardımcısı olan Jan Marinus Wiersma, Türkiye karşıtı olan bu siyasi şovda yer almak istemediğini belirtirken, üçüncü büyük grubu olan Liberallerin Başkanı Graham Watson da ’Kesinlikle katılmayı düşünmüyorum’ dedi. Yeşiller grubu Alman milletvekili Cem Özdemir ise, ’Bizim grup aynı gün Çerkez günü düzenliyor. Biz orada olacağız. Madem acılardan konuşacağız, Kafkas halklarının çektiği acılardan konuşalım’ dedi.

Rumlar katılıyor

Böylece bugün 14.00’te başlaması beklenen kongre yalnızca küçük bir azınlığa hitap edecek konuma geriledi. Kongrede yalnızca Ermeni soykırımını tanıyan Fransızlar, Kıbrıs Rum kesimi temsilcileri ve Yunanlar yer alacak.

 
vatan



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs