En Sıcak Konular

12 Eylül'ü okuyun, bugünü anlayın!

14 Ekim 2007 20:25 tsi
12 Eylül'ü okuyun, bugünü anlayın! 12 Eylül'de Anayasayı hazırlayan ekipten olan Pamak, din dersi, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, türban konusunda o an olanları anlattı. İhtilalin ardından yeni bir anayasa hazırlamak için Evren'in başında bulunduğu MGK tarafından seçilen kişilerden oluş

O dönemde zorunlu din dersinin 1982 Anayasasına girmesini sağlayan kişi olan Danışma Meclisi üyesi Mehmet Pamak,o günlerde bunu nasıl sağladığını Haksöz-Haber sitesine anlattı.

Pamak, milletvekili seçilmek isteyen Danışma Meclisi üyelerine, "kendi illerinden din görevlilerinin katkılarıyla" halkın baskı yapmalarını sağladığını ve bu şekilde yaklaşık 70 üyenin imzasını aldığını belirtti.
      
BİNLERCE TELGRAFLA BASKI

Pamak, ayrıca Meclise binlerce telgraf çekilmesini sağlayarak, Danışma Meclisi tarafından kabul edilen anayasa metnine, zorunlu din dersinin konulmasını sağladıklarını söyledi.

Pamak, kendisinin yaptığı organizasyonu fark eden dönemin Anayasa Komisyonu Başkanı Prof Orhan Aldıkaçtı'nın, bir sabah elinde tomarla telgrafları göstererek, "Ya Pamak, bari biraz daha dikkatli olsaydın, Türkiye'nin bütün illerinden gelen telgraflarda satır satır aynı metin yer alıyor" dediğini ifade etti.

Pamak, kendi önergesi sonucunda, Danışma Meclisinin, "İslami eğitim mecburiyeti"ni kabul ettiğini ancak bunun MGK'da, zorunlu "din kültürü ve ahlak bilgisi" eğitimine dönüştürüldüğünü bildirdi.

Pamak, "Diyanet İşleri Başkanlığı İslam'ın değişmez hükümlerine göre faaliyet gösterir" hükmünü Danışma Meclisinde kabul edilen anayasa metnine koydurduklarını ancak, MGK'nın bunu Diyanet'in laiklik ilkesine göre faaliyet gösteren laik bir kuruluş olduğunu hükme bağladığını anlattı.
      
İLK TÜRBAN YASAĞI PAŞADAN

Pamak, 1981 yılının Aralık ayında Milli Eğitim Bakanı, emekli Korgeneral Hasan Sağlam tarafından İmam Hatip öğrencilerine başörtüsü yasağı getirilince, kendisinin Meclis kürsüsünden Ahzap ve Nuh suresi ayetlerini hatırlatarak "başörtüsünü" savunduğunu ve yasağa karşı çıktığını bildirdi.

Pamak, başörtüsünün Allah'ın farz kıldığı bir emri olduğunu belirterek, "Nasıl başörtüsünü yasaklarsınız?" diye sorduğunu ve Milli Eğitim Bakanı'nı protesto ettiğini söyledi.  Pamak, Danışma Meclisi üyelerinin sıralara vurarak kendisini yuhaladıklarını ifade etti.
     
"EVREN İSTİFAMI İSTEDİ"

Pamak, bu olaydan sonra kendisini MGK Genel Sekreteri Orgeneral Necdet Üruğ'un çağırdığını ve "Sen kimsin arkadaş, MSP'li misin?" dediğini anlattı. Pamak, kendisinin de,"Ben, halkımızın da dini olan İslam'a ve İslami değerlere bağlı, haksızlıklara, yasaklara karşı çıkan 'milliyetçi' bir insanım" dediğini belirtti.

Pamak, Org. Üruğ'un, Kenan Evren'i kastederek "Sayın Devlet Başkanımız çok kızdılar ve eğer bize uyumlu çalışmayacaksanız istifa etmenizi istediler" dediğini ancak kendisinin de, istifa etmeyeceğimi ve kendisini atmalarını istediğini söylediğini bildirdi.
      
ANAYASA, "ALLAH'IN ADIYLA" BAŞLASIN

Pamak, Anayasanın başlangıç bölümünün, "Allah'ın önündeki sorumluluklarını müdrik olan Türk Milleti?" ifadesiyle başlamasını teklif ettiğini ancak Danışma Kurulu üyesi Hayri Seçkin'in, "Bu teklif yakışmaz bu Meclise" itiraz ettiğini söyledi.

Pamak, tutanaklara geçen konuşmasında, "Federal Almanya Anayasası aynı şekildedir. İsviçre Anayasası da 'Kadiri Mutlak Allah'ın adıyla' diye başlamaktadır" sözleriyle karşılık verdi. Bunun üzerine Hayri Seçkin, "Sen de oraya git" dedi.
      
"KÜLTÜR SEVİYESİ DÜŞÜK HALK CUMHURBAŞKANI SEÇEMEZ"
     

Pamak, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önerisi ile ilgili olarak Anayasa Komisyonu üyelerinden bazılarının, "Cumhurbaşkanını halka seçtirmeye kalkarsak, kültür seviyesi düşük halk ya Zeki Müren'i seçerse ne olacak?" dediklerini belirtti.
     

KAMER GENÇ'LE BİRLİKTE ANAYASAYA "RED" OYU

Pamak, o dönemde hazırlanan yeni anayasa için Danışma Meclisinde yapılan oylamada, şimdi bağımsız Tunceli Milletvekili olan Kamer Genç gibi "red" oyu veren yedi kişiden biri olduğunu söyledi.

 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,752 µs