En Sıcak Konular

Mahmut Abbas, Kuvvet 17'yi dağıtıyor

14 Ekim 2007 18:46 tsi
Mahmut Abbas, Kuvvet 17'yi dağıtıyor Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Kuvvet 17" adıyla bilinen özel Devlet Başkanlığı muhafızlığını dağıtıyor.

Devlet Başkanlığı kaynakları ve güvenlik yetkililerinin verdiği bilgiye göre, "Kuvvet 17", bir süredir İsrail tarafıyla yürütülen barışa yönelik müzakereler kapsamında ve ABD'nin de ağırlığını koyduğu bir çalışma planı doğrultusunda, Filistin güvenlik birimlerinin yeniden organizasyonu çerçevesinde dağıtılacak. "Kuvvet 17" bünyesinde görevli olan askerler, Devlet Başkanlığı muhafızları kapsamına alınacak.

Bir zamanların "seçkin" birliklerinin dağıtılması kararının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. "Kuvvet 17"ye ait teçhizat ve araçlar da Devlet Başkanlığı muhafızlarına devredilecek.

"Kuvvet 17", 1970'li yılların başlarında, Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat ile diğer Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) liderlerinin özel koruma gücü olarak oluşturulmuştu.1980'lerde İsrail hedeflerine yönelik bazı saldırılara da adı karışan "Kuvvet 17", 1985'te Kıbrıs'ta 3 İsrailli'nin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlenmişti.

Filistin Yönetimi 1994'te kurulduğunda, "Kuvvet 17" resmi Filistin güvenlik güçleriyle birleştirilmiş, ancak yine de varlığını ayrı olarak devam ettirmesine rağmen, büyük ölçüde güç kaybetmişti. Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın daha önce Filistin güvenlik güçleriyle ilgili yaptığı reorganizasyon çalışmaları sırasında "Kuvvet 17" kapsam dışı kalmıştı. Söz konusu güç, geçen Haziran ayında Gazze'de Hamas'a bağlı özel kuvvetlerin El Fetih güçlerine ve kuruluşlarına karşı operasyonlarında da kullanılmıştı.

Ancak El Fetih'e bağlı kuvvetlerin Hamas'a karşı başarısız olması ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetime el koymasının ardından, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Gazze Şeridi'ndeki "Kuvvet 17" komutanı Ebu Nidal Mazal'ı görevden almıştı.

 



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs