En Sıcak Konular

Ölü şehir Kabil

14 Ekim 2007 12:32 tsi
Ölü şehir Kabil Afganistan’da 30 yıldır süren savaşlar, en fazla Kabil’in üzerine bir kabus gibi çöktü.. ABD askerleri, neredeyse Taliban yönetimini aratır hale gelmiş... Kentin güzelliği ise artık sadece karpostallarda var...

Savaşın soğuk yüzünü tüm çıplaklığıyla görebildiğimiz belki de dünyadaki nadir şehirlerden biri Afganistan'nın başkenti Kabil. 30 yıl süren savaşlar, iç çatışmalar ve istikrarsızlık şehrin üzerine adeta bir kabus gibi çökmüş. Güvenliğin olmadığı, insanların silahsız dolaşmadığı bu şehirde yaşamak gerçekten güç. Hemen hemen her binada kurşun deliklerine rastlamak mümkün. Şehirdeki elektrik direklerinin hepsinde kurşun delikleri göze çarpıyor.

GÜNDÜZ ELEKTRİK YOK

Taliban döneminde kapatılan sinemalar halkın bugünlerde tek eğlencesi durumunda. Elektrik ve su sıkıntısının gün geçtikçe kendini hissettirdiği başkent Kabil'e sadece geceleri saat on ikiye kadar elektrik verilebiliyor. Gündüz saatlerinde ise insanlar elektrik ihtiyaçlarını satın aldıkları jeneratörler sayesinde giderebiliyor.

KUM ÇUVALLARI

Tüm devlet daireleri ve stratejik noktalar olası intihar saldırılarına karşı kum çuvallarıyla çevrelenmiş durumda. Pazara çarşıya çıkan insanların yüzünden okunan huzursuzluk ve güvensizlik ifadeleri hemen dikkat çekiyor. Çarşıda satılan Kabil'in savaştan önceki eski halini gösteren kartpostallar ise ancak ve ancak evlerin duvarlarını süslüyor. 2001 yılındaki ABD öncülüğündeki "Sonsuz Özgürlük " operasyonundan sonra meydana gelen Kabil'deki bu tedirgin edici güvenlik krizi Taliban yönetimini adeta aratıyor.

SAVAŞIN KALBİ

Yollarda hareket eden ABD askerlerinin bulunduğu Hummer jiplere 20 metre yaklaşmak bile ABD askerlerinin ateş açmasına yeterli bir neden. Günümüzde günde onlarca kişinin hayatını kaybettiği Başkent Kabil dünyanın en tehlikeli şehirleri arasında ilk üçteki yerini bırakmaya pek niyetli değil. Bu yüzdendir ki Kabil Afganistan'da savaşın kalbi olarak niteleniyor. Bu güvensizlik ortamı içerisinde Türkiye'den gelen bir grup varki onların cesaretlerine hayran kalmamak mümkün değil. Afgan- Türk okullarının öğretmenleri, Türkiye'deki ailelerini, doğdukları toprakları ve sıcacık yuvalarını bırakarak savaşın kalbinin attığı bu şehre gelmişler.

Minik gözlerdeki büyük öfke

Tam 30 yıldır devam eden savaşlar yüzünden her aileden en az bir kişinin öldüğü Afganistan’da gözyaşları hiç dinmiyor. Büyekler kadar, kurşun sesleri ve cesetler arasında büyüyen minik çocukların da gözlerinden nefret okunuyor.

Tarihi kentte her yerde kurşun izi

Bir yandan Asya'nın sıcak denizlere açılan kapısı, diğer yandan Orta Asya'nın kalbinde kilit ülke oluşu büyük medeniyetleri tarih boyunca Afganistan'ı elde etme yarışına itti. Persler, Yunanlılar, Hindliler, İskitler, Moğollar, Ruslar ve sonunda ABD jeopolitik açıdan önemli olan bu toprakları ele geçirdi. Ancak hiçbir dönemde istikrar sağlanamadı ve akan kan durmadı. Başkent Kabil harabe görünümünde ve her yerde kurşun izleri var.

RUSLAR, TALiBAN ŞiMDi iSE ABD

Tarihte Horasan olarak bilinen bugünkü Afganistan yüzyıllarca kabile devletleri yönetiminde kaldı. Birçok farklı etnik grubu bünyesinde barındıran Afganistan ilk olarak 1747 yılında monarşi yönetimi ile tanıştı. Ahmet Şah Durani’nin kurduğu monarşi yönetimi 1978 yılındaki komünist devrimine kadar sürdü. 10 yıl süren Sovyet işgaliyle devam eden Afganistan'ın bahtsız tarihi, Ruslar’ın çekilmesinden sonra mücahitlerin söz sahip olmasıyla devam etti.

HER AİLEDEN EN AZ 1 KİŞİ ÖLDÜ

Son olarak 11 Eylül 2001 yılında yaşanan ikiz kule saldırılarını bahane eden ABD öncülüğündeki uluslararası güçler Afganistan'ı işgal etti. 1978 yılından bu yana silahlar hiç susmadı, günde bin adet roketin atıldığı, milyonlarca kurşunun sıkıldığı Afganistan sokaklarında kan hiç durmadı. Halk perişan oldu, hemen hemen her aileden bir kişi öldü. Savaştan kaçan milyonlarca mülteci komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Afganistan'da kaldığımız 7 gün içerisinde devlet güçlerine ve ABD yetkililerine karşı 3 adet intihar saldırısı gerçekleşti.

NEDiR BU TALiBAN ?

Aslında tam olarak kim tarafından ve nasıl kurulduğu günümüzde bile bilinmeyen Taliban adlı grubun nereden çıktığı sorusu günümüzde bile anlaşılmış değil. Dini Medrese eğitim alan grupların tabanını oluşturduğu grup Sovyet işgali esnasında ABD tarafından ciddi anlamda desteklenmiş. ABD'den sürekli silah ve para yardımı alan grup işgal yılları sonrasında,1992 yılında güney Afganistan'da yer alan Kandahar'da bir çete liderinin öldürülmesiyle gündemin birinci maddesine taşındı. Taliban daha sonra 1994 yılında sonra 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Hikmetyar'ın kontrolü altında bulunan Kandahar şehrini ele geçirdi. 1996 yılında başkent Kabil'i ele geçiren Taliban İslam devletini kurduğunu açıkladı. Molla Muhammed Ömer kendisini halife ilan ederek dünyaya meydan okudu. ABD'nin Kenya ve Tanzanya'daki büyükelçiliklerine yönelik iki eş zamanlı bombalı saldırı Afganistan'ı dünya gündeminin birinci maddesi yaptı. ABD, saldırıların arkasında Afganistan'da yaşadığı bilinen Bin Ladin olduğunu açıkladı, 11 Eylül saldırılarından sonra da ülkeyi işgal etti.

bugün



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,866 µs