En Sıcak Konular

Vatikan, Tapınak Şövalyeleri'ni aklıyor

14 Ekim 2007 09:50 tsi
Vatikan, Tapınak Şövalyeleri'ni aklıyor 
Vatikan, ortaçağın meşhur Tapınak Şövalyeleri'nin itibarını 700 yıl sonra iade ediyor. Papa tarafından kâfir ilan edilen Şövalyelerin 1307-1312 arasında yargılandığı davaların gizli belgeleri açıklanacak.

Vatikan, ortaçağın meşhur Tapınak Şövalyeleri'nin itibarını 700 yıl sonra iade ediyor. Oğlancılık, gizli ayinlerde cinsel birleşme, tarikata yeni girenlerin göbek ve kalçasından öpme, haça tükürüp işeme, büyücülük gibi suçlar yöneltilen ve Papa tarafından kâfir ilan edilen Şövalyelerin 1307-1312 arasında yargılandığı davaların gizli belgeleri açıklanıyor.

Vatikan Gizli Arşivleri çalışanı Prof. Barbara Frale'nin hazırladığı 'Tapınakçılara Karşı Dava' adlı kitapla sunulan belgelerde, Papa 5. Clement'in şövalyeleri dinsiz saymadığını gösteren kayıp belge de yer alıyor. Vatikan yayımcısı Scrinium'un 799 adet bastığı 300 sayfalık kitap, 8 bin 377 dolar fiyatla 25 Ekim'de piyasaya çıkacak. Vatikan da basın toplantısı düzenleyecek.

1308 tarihli belgeye göre, 1307'de Fransız Kralı 4. Philip'in işkenceyle sapık ve kâfir olduklarını itiraf ettirdiği şövalyeler, duruşmalarda Papa, Tanrı ve İsa'yı reddetmedikleri konusunda ikna etti. Ama Philip'in baskısıyla Clement, kilise ve Fransa'da karışıklık çıkarmama adına kararından vazgeçip belgeyi 1312'de hasıraltı etti. Şövalyelerin lideri Jacques de Molay ve 140 adamı 1314'te kazıklara bağlanıp yakıldı. Chinon Parşömeni olarak bilinen belgeyi 2001'de bulan Frale, şunları söyledi: "Belge tarihin bir noktasında yanlış bir yere arşivlenmiş. İlk gördüğümde gözlerime inanamadım. Birçok tarihçinin peşinde koştuğu belgeydi. Bu bir dönüm noktası: Papa onların sadece küçük suçlar işlediklerini kabul etti. Bunlar sapıklıkla aynı şey değil."


'Da Vinci'nin Şifresi' diriltti
'Da Vinci'nin Şifresi' adlı kitap ve film, Tapınakçılara ilgiyi artırdı. Şövalyeler, Haçlıların 1099'da zaptettiği kutsal toprakları koruma iddiasıyla 1118'de kurulmuştu. İsa'nın son akşam yemeğinde kullandığı Kutsal Kâse'yi koruduklarına inanılıyordu. Avrupa çapında banka sistemiyle kralların savaşlarını finanse ederek servete ulaştılar. Toprak, çiftlik, şaraphane sahipliği, imalat, ihracat, ithalatçılık yaptıklarından 'tarihin ilk çokuluslu şirketi' diye niteleniyorlar. Haçlı krallığının yıkılmasıyla Ortadoğu'dan ayrılan şövalyeler kralların korkusu haline geldi. Tarihçilere göre Philip, Tapınakçıları onlara olan borçlarından kurtulmak için ortadan kaldırdı.

radikal



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,549 µs