En Sıcak Konular

Amerika telaşlandı!

14 Ekim 2007 09:39 tsi
Amerika telaşlandı! Ermeni tasarısına tepki ve sınır ötesi harekat hazırlıkları üzerine üst düzey iki ABD’li apar topar Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dan Fried ve ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Eric Edelman, Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanlı

Washington yönetimi, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen tasarının içeriğinden çok ABD-Türkiye ilişkileri üzerindeki olası sonuçları nedeniyle telaşa kapıldı. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan ile sert bir telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice iki üst düzey yöneticiyi apar topar Ankara’ya gönderdi.

Rice ile birlikte Moskova’da bulunan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dan Fried ve ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Eric Edelman, Ankara’ya gelerek Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan ile görüştü.

İki ABD’li Dışişleri Bakanlığı’ndan çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Türkiye’nin PKK konusunda sabrının taştığını gördüklerini belirten Edelman, “Irak’taki General Petreaus ile görüştüm. Ondan duyduklarımı ve Türk yetkililerin anlattıklarını Iraklı meslektaşlarıma ileteceğim” dedi.

Uzun vadeli ortak çıkarlar

Müsteşar Apakan ile görüşmelerinin “yapıcı” geçtiğini söyleyen Edelman, görüşmede Ermeni tasarısının olası bölgesel sonuçlarını değerlendirdiklerini kaydetti. Türkiye’nin tasarıya bir şekilde tepki göstereceğini “anladıklarını” söyleyen Edelman, Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelere bayram sonrasında da devam edileceğini dile getirdi. Edelman “Bu zor dönemi atlatabilmek için uzun vadeli ortak çıkarlarımıza odaklanmamız gerekiyor. Birlikte çalışma yeteneğimizi geliştirmeye kararlıyız. Türkiye’nin AB üyeliği söz konusu olduğunda ve soğuk savaş sonrası dönemde birlikte çok iyi çalıştık. Görüşmelerin devam etmesi faydalı olacaktır. Bİzi ağırladıkları için müteşekkiriz” diye konuştu. Türkiye ile ABD’nin ortak çıkarlarını bir kez daha görme fırsatı edindiklerini söyleyen Fried da, “Tasarının iki ülkenin bağlarını geliştirme çabalarına zararı olacağını görüyoruz” dedi.

İran’a ortak olmayın

Türkiye’nin sınırötesi operasyondan kesin olarak vazgeçmesini istediği, İncirlik’in kapatılması ve Afganistan operasyonunu zora sokacak bir tutumun ortak çıkarlara zarar vereceği uyarısında bulundukları öğrenildi.

Görüşmeden sonra yayılan iddialara göre, ABD’li iki yetkili “Sınır ötesi operasyon hassas dengeler açısından son derece sakıncalı olur. Türkiye’nin böyle bir girişimi İran’a da örnek olur. Türkiye’nin PKK nedeniyle sınır ötesi operasyon yapması durumunda İran da PEJAK’ı bahane edip Irak’a girebilir, bu da bölgede içinden çıkılmaz bir durum yaratır” uyarısında bulundu.

PKK LİDERLERİ YAKALANABİLİR

ABD’li yetkililerin ziyaretinin ardından Türkiye’de iki yıldır yaygın bir şekilde konuşulan “ABD, lider kadrosundan birkaç PKK’lının Türkiye’ye iadesini sağlayacak” şeklindeki spekülasyonun bu kez hayata geçebileceği iddiaları da yayıldı.

ABD’li yetkililerin Washington ve Bağdat yönetimine Türkiye’nin “kesin bir dille” ifade ettiği şu beklentileri de iletecekleri belirtiliyor:

PKK’nın lider kadrosu yakalansın ve Türkiye’ye teslim edilsin.

PKK kampları kapatılsın.

PKK’nın yan kuruluşları ve büroları kapatılsın.

Türkiye-Irak sınırından vteröristlerin Türkiye’ye sızmaları önlensin.

PKK’ya silah ve mühimmat desteği sona ersin.

Kuzey Irak, Kürt yönetimi yerine Bağdat’ın kontrolünde olsun.

Bölgedeki petrol kaynaklarından elde edilen gelir, Bölgesel Kürt yönetimi yerine Bağdat’ın kontrolünde dağılsın.

vatan



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs