soykırım uyarısı! | " /> soykırım uyarısı! | "/>

En Sıcak Konular

Büyükanıt'tan ABD'ye soykırım uyarısı!

14 Ekim 2007 09:04 tsi
Büyükanıt'tan ABD'ye soykırım uyarısı!
Orgeneral Büyükanıt, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Pace'e gönderdiği bir mektupta, "soykırım" tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçmesinin, askeri ilişkilerde telafi edilemeyecek hasara yol açacağı mesajını verdi.

'Ayağınıza kurşun sıktınız'
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bir açıklama yaparak, ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nun "Ermeni soykırımı" tasarısını kabul etmesi olasılığıyla ilgili olarak, "Bu durumda ABD ile askeri ilişkilerimiz hiçbir zaman eskisi gibi olmaz" dedi.

Orgeneral Büyükanıt, bu yöndeki görüşlerini, gönderdiği bir mektupla ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace'e de ilettiğini, ayrıca kendisini telefonla arayarak da aktardığını söyledi.

Genelkurmay Başkanı, ABD Kongresi'nin gündeminde bulunan "Ermeni soykırımı" tasarısıyla ilgili olarak yöneltilen soruya şu yanıtı verdi:

"Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin kabul ettiği karar, hazin ve üzüntü verici bir karardır. Ben Genelkurmay Başkanı'yım, güvenlik sorunlarıyla ilgilenirim, siyasetçi değilim... Bu bağlamda ABD, ayağına kurşun sıktı.


Bunu Türk kamuoyuna anlatamayız
Şunu söyleyebilirim: Komiteden geçen bu karar Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda da kabul edilirse, ABD ile askeri ilişkilerimiz hiçbir zaman eskisi gibi olamaz. Bunu Türk kamuoyuna anlatamayız.
Duyduğum bu endişeleri ABD Genelkurmay Baskanı'na oylama öncesi gönderdiğim mektupta ve daha sonra telefon görüşmemizde açıkça ifade ettim.


Parlamentolar, tarihi yargılamaya başlarsa...
Parlamentolar tarihi yargılamaya baslarsa çok değişik sonuçlar ortaya çıkabilir. ABD, şüphesiz önemli bir müttefikimiz. Ancak müttefik bir ülke böyle davranamaz.

ABD yetkilileri tarafından yapılan, "Bu konu Osmanlı imparatorluğu ile ilgilidir" gibi açıklamalar, inandırıcılıktan çok uzaktadır. Umarım yapılan bu hatadan dönülür.

Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Bu tür tasallutları göğüsleme gücüne de sahiptir. Bunu her kesimin bilmesi gerekir. Bu konuda ABD Yönetimi'nin olumlu girişimlerinin sonuç vermemesi de üzülünecek bir konudur."


Pentagon karşı çıkmıştı
Bilindiği gibi, ABD Savunma Bakanlığı da Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi toplantısı öncesinde komite üyeleri nezdinde yoğun bir kampanya yürüterek, tasarının kabulünün iki ülke arasındaki askeri ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.

Bu çerçevede ABD'nin Irak'taki birliklerinin komutanı General David Petreus'un da bazı Kongre üyelerini bizzat aradığı basına yansımıştı.


Genelkurmay'dan açıklama:

Saldırılara misliyle karşılık verilecek
Genelkurmay Başkanlığı, 12 Ekim'de PKK'lı teröristlerin Kuzey Irak bölgesinden Türkiye sınırlarına açtığı silahlı saldırılara için "Asla kabul edilemeyecek olan bu tür saldırılara misliyle karşılık verilmiştir ve verilecektir" açıklaması yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan terörle mücadeleye ilişkin duyuruda, Şırnak'ın Uludere ilçesi Yekmal Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı'na Irak toprakları içerisinden, bir grup terörist tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlar ile taciz ateşi açıldığı belirtildi. Yapılan saldırıya derhal karşılık verildiği ve olayda zayiat meydana gelmediği bildirildi.

milliyet



Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs