En Sıcak Konular

Tüketici pimi çekti: ABD mallarına boykot!

12 Ekim 2007 20:29 tsi
Tüketici pimi çekti: ABD mallarına boykot! ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 'sözde Ermeni soykırımı'nın varlığını kabul eden kararını Tüketiciler Birliği adına değerlendiren avukat Bülent Deniz, “Şimdi boykot zamanı” dedi.

Deniz'in açıklaması şöyle:

"ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi almış olduğu karar ile 1915 olaylarına ilişkin Ermeni soykırımı iddialarının varlığını kabul etmiştir. Bu karar ile Ermeni iddiaları üzerinden ülkemize karşı yıllardan bu yana yürütülen çalışmalarda yeni bir noktaya gelinmiş olup tarihi ile bir ülke haksız şekilde yargılanmak istenmektedir.

Kararı alan ABD’nin coğrafyamızda yürüttüğü kanlı işgal ve zulüm halen devam ederken, bu karar ile müttefiki olarak nitelendirdiği Türkiye’ye karşı hasmane tutumunu ortaya koyması, ülkemiz halkının tepkisinin ayrı bir nedenini oluşturmaktadır.

Küreselleşen ekonomik düzende ülke mallarına ilişkin boykot Tüketiciler Birliği tarafından en son seçenek olarak görülmektedir. Ancak yaşanan gelişmeler, bu “son seçeneğin” kaçınılmaz olduğunu ortaya koymaktadır.

Geçtiğimiz yıl Fransa Parlamentosunun, sözde Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Tüketiciler Birliği tarafından başlatılan “onuruna fransız kalma” boykotu, halkımızın ortak tepkisinin simgesi olmuş; Tüketiciler Birliği tarafından açıklanan Fransız markaları, ülke çapında boykot edilmiş, boykot uluslararası zeminde büyük ses getirmiş ve nihayetinde Fransa Parlamentosu’ndan geçen kararın, onay için Fransa Senatosu’na gönderilmemesi sağlanmıştır.

Öte yandan Irak işgali sürecinde Tüketiciler Birliği tarafından başlatılan ve ABD’nin simgeleri olan kola, hamburger, sigara, para birimi ve havayolu firmasına karşı yürütülen “Cephane Bizden Değil” boykotu ile işgalin olduğu yıl ülkemizde ABD. mal ve hizmetlerinin satışının yüzde 13 oranında azaldığı, para birimi USD’nin ekonomik yaşamdaki belirleyici parametre olma özelliğini kaybettiği hatırlardadır.

Alınan son karar üzerine Tüketiciler Birliği olarak halkımızın ortak tepkisinin oluşturulması ve tüketimden gelen gücümüzün harekete geçirilmesi amacıyla bu boykotu yeniden canlandırıyor, ABD’nin simgesi olan kolasını, hamburgerini, sigarasını, para birimini ve havayolunu kullanmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.

Sadece bu beş kalemde sayılan mal ve hizmetlerin ülkemiz tüketicisi tarafından tüketilmemesi halinde dahi işgalci ve yayılmacı politika sahibi ABD ekonomisine büyük zarar verileceği ve ekonomilerinin etkileneceği açıktır.

Fransa’ya uyguladığı boykot ile geri adım attıran Türkiye tüketicisi, bu kez de gerçekleştireceği kararlı boykot ile ABD’ye olan tepkisini ortaya koyacaktır.

Amerikan emperyalizminin finansörü ve simgesi olan
5 sembolü
1- Kolasını (Cocacola-Pepsi),
2- Hamburgerini (McDonald's),
3- Sigarasını (Marllboro-Parliament),
4- Para birimini (Dolar) ve
5- Havayolunu (DeltaAirlines-AmericanAirlines)
kullanmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

İş dünyası da tepkili

Amerika'da kabul edilen tasarı iş dünyasının da tepkisine sebep oldu. Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, yanlıştan bir an önce dönülmesi çağrısı yaptı. Meral, iki ülke arasındaki tarihî dostluğun iç politikaya kurban edilmemesi gerektiğine işaret ederek, "Bu karar, iki ülke arasındaki dostluğa ve stratejik ortaklığa hiçbir fayda sağlamaz. Tarihte yaşanan olayların, tarihçilere bırakılması gerekmektedir." diye konuştu. Meral, meselenin incelenmesi noktasında Türk tarafının son derece kendinden emin bir tavır sergileyerek arşivlerini açtığı halde Ermeni tarafının buna yanaşmadığına dikkat çekti.

Bu konuda son sözü arşivlerin söyleyeceğini kaydeden Meral, "Doğruyu her zaman arşivler söyler." dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Bolat, sözde soykırımın her sene gündeme getirilmesinden rahatsız olduklarını ifade ederek, "Ermeni meselesinin her yıl gündeme getirilmesi ve Demokles'in kılıcı gibi tepemizde tutulup tavizler istenmesi bizi rencide ediyor." dedi. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Başkanı Hazim Sesli de "Hayal kırıklığına uğradık. Türkiye, başta AB olmak üzere herkese tarih dersi vermeye hazırdır." diye konuştu.

Yaptırımı yoksa bu çaba niye?

Tasarının daha önce de gündeme geldiğini belirten Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Uğur Terzioğlu, "George Bush'tan da Bill Clinton'un tavrı ve kararlılığını bekliyoruz." dedi. Bu yıl 14 milyar dolara ulaşması beklenen ticari ilişkilerin zarar görebileceğini vurgulayan Terzioğlu, senatörlerin 'Tasarı yasalaşsa bile hiçbir yaptırımı yok' sözleri üzerine, "Madem böyle. Yaptırımı olmayan bir yasa için iki ülke arasındaki ilişkileri zedelemeyin." dedi. Türkiye Genç İşadamları Derneği ise tarihçilerin ve evrensel hukuk kurallarının karar vereceği bir konuda, Türkiye'nin cezalandırılma çabalarını kaygı ile izlediklerini bildirdi.

İlişkilerde ağırlık savunma sanayiinde

Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde ilk sırayı savunma sanayii alıyor. Yılda ortalama 5 ila 8 milyar dolarlık askerî alım gerçekleştiren TSK'nın en önemli tedarikçisi ise Amerikalı savunma devleri. Hava, deniz ve kara kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu birçok ürünün temin askerî şirketlerle imzalanan kontratlar ciddi rakamlara ulaşıyor. Ticari ilişkilerde görünmeyen bu kalemin büyüklüğü Mayıs 2007'de 30 adet F-16 uçağının modernizasyonu için 1,6 milyar doları gözden çıkaran anlaşmayla gözler önüne serilmişti. Uzmanlar, ABD'li silah devlerinin önemli müşterileri arasında yer alan Türkiye'nin etkili bir boykot için savunma ihalelerini de gözden geçirmesi gerekebileceğine işaret ediyor.

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre halen ülkemizde 800 Amerikan şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin en büyükleri ise Coca-Cola, Pepsi, McDonald's, Burger King, Citibank, Microsoft, Philip Morris, Motorola, Gillette, Ford, Avon, Colgate, Hilton, Goodyear ve BAT. Son yıllarda özellikle satın alma yoluyla Türkiye'deki yatırımlarına hız veren Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki toplam yatırım tutarı 7 milyar dolara ulaşıyor. Bankacılık ve medya alanında yoğunlaşan bu satınalma sürecinin en önemli kilometre taşı ise Amerikalı Citibank'ın, 2006 yılının Ekim ayında Türkiye'nin önde gelen finansal kuruluşlarından Akbank'ın yüzde 20'sini satın alması oldu. Citibank, bu satın alma işlemi için 3,1 milyar dolar ödedi. Son dönemin bir diğer önemli satın alması ise Türkiye'nin önde gelen alkollü içecek üreticisi Mey İçki'nin Nisan 2006'da 900 milyon dolara Amerikalı Texas Pacific Group'a satılması oldu. Ağustos 2005'te ise Amerikalı General Electric, Garanti Bankası'nın yüzde 25,5'ine 1 milyar 555 milyon dolar ödedi.

Türkler, en fazla kredi kartı harcamasını ABD'de yaptı

Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilere Ermeni tasarısı gölgesinin düştüğü bir dönemde kredi kartı harcamaları ile ilgili ilginç bir sonuç açıklandı. Mastercard Türkiye'nin açıkladığı yurtdışı harcama verilerine göre, Türk vatandaşları mayıs-eylül döneminde kredi kartı ile en fazla harcamayı Amerika'da yaptı. ABD'de 384 bin 115 işleme imza atan Türk ziyaretçiler kişi başına ortalama 122,5 dolarlık alışveriş yaptı. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Türk ziyaretçilerin yaklaşık 47 milyon dolarlık alışveriş yaptıkları tahmin ediliyor. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde ilişkilerin alacağı seyrin kredi kartı harcamalarını da şekillendireceğine dikkat çekiyor.



Bu haber 1,958 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,345 µs