En Sıcak Konular

Vatikan, 'mektuba' olumlu bakıyor

12 Ekim 2007 19:07 tsi
Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'a hitaben 138 Müslüman akademisyen ve alim tarafından yazılan mektup, Vatikan tarafından "olumlu" ve "cesaret verici" olarak nitelendi.

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'a hitaben 138 Müslüman akademisyen ve alim tarafından yazılan mektup, Vatikan tarafından "olumlu" ve "cesaret verici" olarak nitelendi.

Dünya barışı için iki din arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi çağrısının yapıldığı mektup konusunda Papa 16. Benediktus sessiz kalmayı yeğlerken, Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDDK) Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran, bugün Vatikan Radyosuna verdiği demeçte, Müslüman akademisyenlerin mektubuyla ilgili olarak, "Bu, son derece cesaret verici bir sinyal. Zira iyi niyet ve diyalogla, önyargıların aşılabileceğini göstermektedir. Bu diyalog konusuna manevi bir yaklaşımdır. Bunu, maneviyat diyaloğu olarak da adlandırabilirim" dedi. Kardinal Tauran, bugünün dünyasında Müslümanların da Hristiyanların da, "Senin için Tanrı, senin yaşamında gerçekten tek midir" sorusuna yanıt aramak durumunda olduğunu da söyledi.

Kardinal Tauran, mektupta Kitab-ı Mukaddes'in Eski Ahit ve Yeni Ahit bölümlerinden alıntılara yer verildiğine de dikkati çekerek, "Mektubun son derece ilginç bir belge olduğunu söyleyebilirim. Zira hem Sünni, hem Şii Müslümanların kaleme aldığı yeni bir belge. Hem Eski Ahit'ten, hem Yeni Ahit'ten çok sayıda alıntı eşliğinde, polemikten uzak bir belge" diye konuştu.

PDDK Başkanı Tauran, din ile şiddet arasına mesafe konulabilmesi için dini liderlerin ne yapmaları gerektiğine ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı: "Kendi bağlılarını mektupta belirtilen üç kanaati paylaşmaya davet etmelidirler: Tanrı tektir; Tanrı bizi sevmektedir ve bizim de bu Tanrı'yı sevmemiz lazımdır; Tanrı bizleri komşularımızı da sevmeye çağırmaktadır." Kardinal Tauran, PDDK Başkanı sıfatıyla yayımladığı geleneksel Ramazan mesajında, din özgürlüğünün önemine değinerek, Müslümanlara terörizmden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu. -

MEKTUP, DİĞER HRİSTİYAN LİDERLERİNE DE GÖNDERİLDİ

Bu arada Ürdün'deki Al-i Beyt Enstitüsü öncülüğünde hazırlanan ve muhtelif ülkelerden 138 Müslüman akademisyenin imzasını taşıyan mektubun, Papa 16. Benediktus'un yanı sıra Fener Rum Patriği Bartholomeos, Anglikan Kilisesi lideri Rowan Williams başta olmak üzere, Protestanlar da dahil dünyadaki muhtelif Hristiyan cemaatlerinin liderlerine de gönderildiği öğrenildi.

"Dünyanın geleceği, Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki barışa bağlıdır" ifadesi eşliğinde iki din arasında barışçıl bir ilişki tesis edilmesi çağrısının yapıldığı mektubun altında, Türkiye'den ise Prof. Ali Özek'in imzası bulunuyor. Al-i Beyt Enstitüsü, 2006'nın ekim ayında Papa 16. Benediktus'a hitaben yine muhtelif ülkelerden Müslüman akademisyenlerin imzaladığı bir mektupla dikkati çekmişti. 16. Benediktus'un 2006'nın eylül ayında Regensburg'da İslam'ı şiddetle özdeşleştirmesine kibar bir yanıt niteliği taşıyan ilk mektupta, ortaya atılan iddianın aksine İslam'ın bir barış dini olduğunun altı çizilmişti. Al-i Beyt Enstitüsünün Papa 16. Benediktus'a seslendiği ikinci mektubu, ilk mektubun yıldönümünde yayımlaması dikkati çekti.

 



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,160 µs