En Sıcak Konular

Çölaşan'ın kovulma olayının aslı astarı!

12 Ekim 2007 12:01 tsi
Çölaşan'ın kovulma olayının aslı astarı! Hürriyet yazarı Emin Çölaşan, gazetesinden kovulma nedeni olarak gösterdiği olaylar dizisini bir kitapta toplayarak yayınladı. Yeni Şafak yazarı Taha Akyol da, Çölaşan'ın “İpimi Kelkit yazısı çekti” dediği olayın aslı-astarını yazdı..

Taha Kıvanç/ Yeni Şafak

Olayın aslı-astarı

Kitabında çalıştığı gazetede kendisine uygulanan sansürü anlatıyor Emin Çölaşan; oysa vaktiyle “Çölaşan'ın yazılarına sansür uygulanıyor” deme cesaretini gösterenler üzerine nasıl hakaretler yağdırdığını hiç değilse sizler hatırlıyor olmalısınız.

O konuyu dün işledim.

Akşam gazetesi kitaptan özetler yayımladı. “İpimi Kelkit yazısı çekti” başlıklı bölüm ilgimi çekti. Okuyalım: “Çölaşan, Aydın Doğan'la aralarındaki 'kırılma noktası'nın ise, 27 Mayıs'taki köşesinde yer verdiği bir pankart haberi olduğunu söylüyor. Gümüşhane Kelkit'te asılan bu pankartta, 'Alkollü sürücüler her gün trafik kazalarında hayat kaybediyor, kaybettiriyor' denildikten sonra Atatürk'ün resmi kullanılmış ve 'Sizce suç kimde?' denilmiş.

“Yazısında, 'Atatürk düşmanlığının hangi boyutlara ulaştığını ve nasıl sinsice sergilendiğini bu fotoğrafta bire bir görüyorsunuz. Gümüşhane Valisi ve Kelkit Kaymakamı, bu afişi herhalde görmemişler! Görseler bile anlamını, verdiği mesajı kavramamışlar! Türkiye'de şimdi böyle oyunları çaktırmadan oynuyorlar' diyen Çölaşan, sonrasını şöyle aktarıyor:

“Bilmeden cami duvarına işemişim. Çünkü bizim patron Aydın Doğan Kelkitli... Bunu kovulma saatlerinden önce Ertuğrul söyledi. Kovulma sonrasında Sedat Ergin 'Senin olayında kırılma noktası bu Kelkit yazısı oldu' dedi. Onca sorun içerisinde bunun ne kadar doğru olduğunu bilemem. Belki de bir bahane idi. Her şey aklıma gelirdi de, Kelkit'in başıma iş açacağı doğrusu gelmezdi!”

Kelkit yazısı herhalde bir kırılma noktasıydı, ama Çölaşan'ın inanmamızı istediği sebepten değil. Sebebi ben söyleyeyim: Daha önce hep başkalarının başına gelenleri dinlemiş ve etkilenmemiş olan gazetenin patronu, tanıyıp güvendiği yerel yöneticilere gazetesinin bir yazarının reva gördüğü muameleyi ve bunu yaparken hileli bir fotoğraf kullanmasını 'bardağı taşıran damla' olarak görmüş olmalı.

Çölaşan'ın Kelkit'le ilgili yazısı 27 Mayıs 2007 tarihinde yayımlandı. Fotoğrafla destekli yazıda, Çölaşan, alkollü araç kullanmamayı tavsiye eden afişi diline doluyor ve bunu irticai bir faaliyete dönüştürüyordu. Güya, afişte “Suç kimde?” diye soruluyor ve ardından üzerinde “1881-1938” yazan Atatürk resminden hareketle şu sonuca varılıyor: “Alkol ve Atatürk özdeşleştirmesi!.. Ve suç Atatürk'te!”

Hürriyet okurları gerçeği üç gün sonra bir resmi açıklamadan öğrendiler:

“Her yıl mayıs ayının ilk haftası dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de Trafik Güvenliği Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu itibarla Kelkit ilçemizde 5-14 Mayıs 2007 tarihleri arasında Trafik Haftası etkinlikleri çalışmalarında sürücü, yaya ve öğrencilere yönelik hazırlanan program dahilinde bulunan afiş, broşür, ilköğretim ve lise okullarında düzenlenen eğitim seminerleri ile Belediye kültür salonunda yapılacak olan panelle mevcut kaynaklarla ve hazırlanan çalışmalarla halkımıza haftanın ve trafiğin hayatımızdaki önemi aktarılmaya çalışılmıştır.

“Haftanın ilk etabında sürücülerin ve yayaların dikkatini çekmek amacıyla afişlerin asılması ve broşürlerin dağıtılması işlemleri başlatılmıştır. Kelkit merkezinde tek ana caddenin bulunması nedeniyle elimizde bulunan hız, emniyet kemeri ve alkolle ilgili üç adet afiş cadde üzerinde muhtelif yerlere asılmıştır.

“Maddeler içerisinde bulunan afiş ve broşür çalışmalarıyla ilgili olarak yine Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına ait bir eğitim filminin içinden alıntı 'Alkollü sürücüler her gün trafik kazalarında hayat kaybediyor, kaybettiriyor. Sizce suç kimde?' ibareli söz ile hazırlanan afişin uzaktan bakıldığında, 1998 yılından günümüze kadar sabit olarak asılı bulunan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün siluetiyle alt alta asılmış gibi gözükerek yanlış anlamaya sebebiyet verdiği, ancak konum itibarıyla bahse konu afiş ile Atatürk siluetinin arasında herhangi bir bağlantının olmadığı, aralarında yaklaşık olarak bir metre mesafe bulunduğu ve arka arkaya durdukları, ancak alt alta duruyorlarmış gibi gözüktüğü ve göz aldatmasına sebebiyet verdiğinin İlçe Emniyet Müdürü tarafından gözlemlenmesi üzerine, afiş asıldıktan bir gün sonra afişin yerinin değiştirilmesi sağlanmıştır.

“Gümüşhane Valisi'nin, Kelkit Kaymakamı ve Belediye Başkanı'nın ve Atatürkçü düşünceyi hücrelerine kadar sindirmiş olan Kelkitlilerin böyle bir terbiyesizliğe, alçaklığa ve hıyanete izin vermesi ve göz yumması söz konusu bile edilemez. Saygılarımızla. Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran. Kaymakam Erol Rüstemoğlu.”

Çölaşan'ın “İpimi Kelkit yazısı çekti” dediği olayın aslı-astarı budur efendim.



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs