En Sıcak Konular

Günahını almışız: IMF Küreselleşme karşıtı!

10 Ekim 2007 21:14 tsi
Günahını almışız: IMF Küreselleşme karşıtı! Bugüne kadar her toplantısı küreselleşme karşıtlarının yoğun protesto eylemleriyle karşılanan Uluslararası Para Fonu, son açıkladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, “Küreselleşme gelir adaletsizliğini artırıyor” dedi. Gelir uçurumunu derinl

Gelir dağılımı adaletsizliği, bugüne kadar küreselleşmenin en ateşli savunucuları arasında yer alan Uluslararası Para Fonu'nun "Dünya Ekonomik Görünümü" raporuna ilk kez damgasını vurdu. Teknoloji ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının dünya genelinde gelir dağılımındaki adaletsizliği artırdığı vurgulanan rapor, şimdiye kadar küreselleşmeye eksiksiz destek veren IMF'nin yaklaşımında değişikliğin işaretlerini veriyor.

1980 yılından bu yana üye ülkelere gümrükleri hafifletmek, uluslararası ticaretin önünü açmak ve yabancı sermaye yatırımlarına olan engellemeleri kaldırmak konusunda telkinde bulunan Uluslararası Para Fonu, bu dönemde gelir dağılımındaki uçurumun derinleştiğini de kabul etmiş oldu. Özellikle Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde IMF'nin önerileri çerçevesinde uygulanan politikaların gelir eşitsizliğini gidermekte yetersiz kaldığı ve büyüme hızının zayıf seyrettiği dikkate alındığında, küreselleşmenin yetersizliklerinin etkisini göstermesi dikkati çekiyor.

ABD, Avrupa ve Asya'nın pek  çok ülkesinde küreselleşmeye karşı seslerin giderek güçlendiği ortamda raporu yayına hazırlayan IMF Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Subir Lall "Raporun herhangi bir siyasi gündemi bulunmuyor" diyerek raporu savundu. 

İÇURUM DERİNLEŞTİ

Genel itibariyle küreselleşmenin etkisiyle gelir düzeyinin arttığını kaydeden Lall, "Ülkelerin büyük bölümünde yoksulların gelirlerinde artış gözlenirken, yüksek gelire sahip olanların gelirindeki hızlı artış uçurumun derinleşmesine neden oldu. Bu uçurumun kapatılması için eğitime daha çok kaynak ayrılmalı. Böylece az eğitimli ve düşük gelirli olan kişiler teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmenin imkanlarından daha fazla faydalanabilecek hale gelebilir" dedi.

Ekonomi teorisi çerçevesinde artan ticaret ve yatırımların gelişmekte olan ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliğini gidereceği öngörülmesine karşılık, son 20 yıllık dönemde var olan gelişmeler bunun tersine işaret ediyor. Raporun hazırlanmasında IMF uzmanlarıyla birlikte çalışan University of California Öğretim Üyesi Gordon Hanson, "Özellikle Afrika'da meydana gelen iç savaşların ülkelerin gelişimini frenlediği gözleniyor. Hatta 2000 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan ülkelerde gelir dağılımı adaletsizliğinde nispeten iyileşme olduğu söylenebilir" dedi.

IMF raporunda, ticaret, doğrudan yabancı sermaye girişi ve teknolojik gelişmelerin etkileri ayrı ayrı değerlendirilirken; teknoloji ve doğrudan yabancı sermaye girişinin gelir dağılımı uçurumunu derinleştirdiği vurgulandı. Ticaretin ise gelir dağılımına olumlu katkısının ise "sınırlı" olduğu vurgulandı. Raporda, göçmenlik ve yabancı işçilerin durumu değerlendirmeye alınmadı.



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs