En Sıcak Konular

Cari açık son 21 ayın en düşük düzeyinde

10 Ekim 2007 20:54 tsi
Cari işlemler açığı Ağustos ayında 1 milyar 421 milyon dolarla, son 21 ayın en düşük düzeyinde çıktı.

Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre bu yıl aylar itibariyle Mayıs’ta 3 milyar 688 milyon dolarla en yüksek düzeyi gören, haziranda 3 milyar 337 milyon dolara gerileyen cari işlemler açığı, hızlanan düşüşle Temmuz ayındaki 2 milyar 299 milyon dolardan sonra, Ağustos’ta da 1 milyar 421 milyon dolar oldu. Bunun aylık bazda, 862 milyon dolar cari açık verilen Eylül 2005’ten bu yana olan dönemin en düşük açığı olduğu belirlendi.

SEKİZ AYLIK AÇIK 23.3 MİLYAR DOLAR

Bu yıl Ocak-Ağustos dönemi itibariyle cari işlemler açığı 23 milyar 320 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari açık, geçen yılın eş dönemine göre sadece yüzde 1.6 büyüdü. Geçen yıl ilk sekiz ayda 22 milyar 960 milyon dolar cari işlemler açığı verilmişti.

Cari işlemler açığındaki artışın hız kesmesinde bu yıl sekiz ay itibariyle ihracatın ithalata göre daha yüksek bir artış hızına ulaşması etkili oldu. Ödemeler dengesi kapsamındaki tanımıyla FOB ihracat Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,8 artarak 67 milyar 122 milyon dolara ve bavul ticareti gelirleri yüzde 24 artışla 4 milyar 646 milyon dolara yükseldi. Altın dahil ithalat (CIF) ise yüzde 19,2 artışla 107 milyar 589 milyon dolar oldu. Böylece dış ticaret dengesi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 artarak 30 milyar 148 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

HİZMETLER DENGESİNDE 10 MİLYAR DOLAR FAZLA

Temmuz ve Ağustos ayları tahmini veriler olmak üzere, 2007 yılının sekiz aylık döneminde turizm gelirleri önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 9,6 artarak 12 milyar 296 milyon dolara, turizm giderleri ise yüzde 11,3 artışla 2 milyar 168 milyon dolara yükseldi. Bunun sonucunda söz konusu dönemde, net turizm gelirleri yüzde 9,3 oranında artarak 10 milyar 128 milyon dolara ulaştı.

Hizmetler kapsamında taşımacılık kaleminde gerçekleşen net döviz girişi, geçen yılın Ocak-Ağustos döneminde 70 milyon dolar olurken, bu yılın aynı döneminde 382 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde net navlun giderlerinde yüzde 28,6 artışla 1 milyar 358 milyon dolar net çıkış gözlemlendi.

Yurtiçinde yerleşik inşaat şirketlerinin yurt dışında gerçekleştirdikleri inşaat hizmetlerinden kaynaklanan net döviz girişi, önceki yılın Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 18 azalarak 515 milyon dolar oldu.

Bu gelişmeler sonucunda, 2006 yılının Ocak-Ağustos döneminde 9 milyar 3 milyon dolar fazla veren hizmetler dengesi bu yılın aynı döneminde 10 milyar 10 milyon dolarlık bir fazlaya ulaştı.

KISA VADELİ KREDİ FAİZİNDE HIZLI ARTIŞ

Ücret ödemeleri ve yatırım geliri kalemlerinden oluşan gelir dengesi kalemi, Ocak-Ağustos döneminde 4 milyar 276 milyon dolar net çıkış kaydetti. Bu dönemde doğrudan yatırımlarda 1 milyar 37 milyon, portföy yatırımlarında 147 milyon ve faizlerde 3 milyar 17 milyon dolar net çıkış yaşandı.

Söz konusu dönemde uzun ve kısa vadeli kredilere ilişkin faiz giderleri, 2006 yılının aynı dönemine oranla yüzde 17,2 artarak 4 milyar 461 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Cari transferler, sekiz aylık dönemlere göre yüzde 5,6 artarak 1 milyar 94 milyon dolar oldu. Sekiz ayda 659 milyon dolar işçi geliri ve 435 milyon dolar resmi transfer kaydedildi.
referans



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs