En Sıcak Konular

ABD, Lübnan'da askeri havaüstü kuruyor

10 Ekim 2007 17:29 tsi
ABD, Lübnan'da askeri havaüstü kuruyor ABD'nin Lübnan'da, Suriye sınırına yakın büyük bir hava üssünü içeren yeni bir askeri varlık planladığı bildirildi

DEBKAfile'ın askeri kaynaklarına göre hava üssü, Suriye-İran ortak askeri merkezi ve Tahran'ın Doğu Akdeniz ileri üssü olarak bu günlerde konumlanan Şam'dan kabaca 75 hava mili uzaklıktaki Kuzey Lübnan'daki Kleiat bölgesinde olacak.

Amerikan hava üssü aynı zamanda Suriye'nin ana deniz üssü ve Rus akdeniz filosunun komuta merkezi olan Tartus'a 22 hava mili uzaklıkta olacak. Ordan havalanacak bir uçak, Hama ve Humus'taki Suriye-İran ortak silah ve füze endüstrisinden dakikalarla ölçülen bir uzaklıkta olacak.

DEBKAfile'ın kaynağı, Bush yönetiminin Lübnan'a yönelik bu keskin politika değişikliğinin, ABD Merkezi Komuta (CENTCOM) Komutanı Amiral William Fallon'un Lübnan hükümetiyle 29 Temmuz'da başlayan görüşmelerinden sonra Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nde müzakere edildiği haberini veriyor.

Bu yeni talimat, 6 Eylül'de İsrail'in, Suriye üzerinde gerçekleştirdiği hava akınından sonra teyit edildi.

Bu talimat, 25 yıllık yokluktan sonra Amerikan ordusunu Lübnan'a geri getirecek. 1983 başkan Ronald Reagan, Beyrut'taki ABD büyükelçiliği ve Deniz Kuvvetleri karargahına Suriye askeri istihbaratının gerçekleştirdiği 300'den fazla asker, diplomat ve CIA ajanını öldüren bombalama olaylarından sonra ABD askerilerini ülkeden çekti.

Yapımın ilk aşaması bir ABD-Lübnan ortak girişimi olarak Kleiat'taki kullanılmayan küçük askeri üssü yeniden aktifleştirmek olacak.

Başbakan Fouad Siniora, kuzeydeki Nahr-ul Barid kampındaki Fetih-el İslam isyanını bastırmak için dört aylık kanlı çatışmanın, Lübnan ordusunun bölgede ne derecede acil operasyonel bir hava üssüne ihtiyaç duyduğunu anlatacak.

ABD Hava Kuvvetleri mühendisleri ve teknisyenleri hava alanında çalışmalara başladılar. Son aşamada üs Amerikan askeri kullanımına açılacak.

Haber 10



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,691 µs