iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Açıklamanın gözden kaçan en önemli yanı!

10 Ekim 2007 16:20 tsi
Açıklamanın gözden kaçan en önemli yanı! Terörle Mücadele Yüksek Kurulu sonrasında yapılan açıklamanın gözden kaçan güçlü bir mesajı var. Yrd. Doç. Dr. Gamze Güngörmüş Kona gözden kaçan o mesajı anlatıyor. iyibilgi özel

Dün toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplası sonrasında yapılan açıklamanın son paragrafında "Terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir'' denildi. Açıklamanın “gerektiğinde sınırötesi emri verildi” kısmı ise yeni bir tartışma başlatmışa benziyor: Sınırötesi operasyon ne zaman? Ya da açıklamadan sonra hemen yapılacak mı?

Basında oluşturulan hava Türkiye’nin operasyon kararı aldığı şeklinde. İyibilgi uzmanlara mikrofon uzattı ve açıklama sonrasında sınırötesi operasyonun net olup olmadığını sordu. Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Gamze Güngörmüş Kona iyibilgi’ye yaptığı açıklamada son paragrafın operasyonun hemen olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Ancak başka öyle şeyler söyledi ki dikkat çektiği açıklamanın o boyutunu sadece iyibilgi’nin değil, tüm Türkiye’nin kaçırdığını gördük. Kona açıklamanın gözden kaçan kısmını şöyle özetliyor: Bu asker ve hükümet arasında bir uzlaşma metnidir. Şimdi sizi Kona’ya sorduğumuz iki soru ve cevaplarıyla baş başa bırakıyoruz.

TMYK’nun dün yaptığı açıklama sınırötesi operasyon için beklenti oluşturdu. Basın sanki yarın girilecekmiş gibi bir hava yaratıyor. Açıklamayı siz nasıl yorumladınız? Yakın vadede sınırötesi operasyon görünüyor mu?

Aslında bu açıklama iki kurumun, asker ile hükümetin uzlaşı yaratmak için ortaya koydu önemli bir irade beyanıdır. Asker de hükümet de bu çekişme söylemlerinden o kadar rahatsız olmuşlar ki böyle bir irade beyanı ortaya koymaya ihtiyaç hissettiler bence. Bu son paragraf operasyonun hemen olacağını göstermiyor. Zamana yayılacak. Ancak açıklamadan çıkan en önemli sonuç açıklamanın iki kurum arasında uzlaşma sağlanacağını göstermesi.

Peki, Başbakan istediği için mi böyle bir uzlaşı beyanı ortaya çıktı, yoksa askerin imzası güçlü bir şekilde bu uzlaşı metninin altında duruyor mu?

Hem hükümet hem de Genelkurmay’a ait bu uzlaşı metni. Bakın sanki hükümet ve Genelkurmay arasında bir sorun varmış gibi yansıtılması Genelkurmay’ı da yıpratıyor. Öyle bir pozisyona sokuldu ki asker hükümetle hiç uzlaşıya girmeyecek gibi. Asker bu haberlerden rahatsız oluyor gibi geliyor bana. Bu yüzden bu açıklama uzlaşı zemini için teşebbüs. Üstelik Genelkurmay’ın rızası olmadan yürütme bu türeden madde ekletemez. Bu ülke meselesi. İki taraf da menfaatler gereği kendini yükümlü hissederler. Sadece bizim medyamız kötü yönlendiriyor hadiseleri. Sanki Genelkurmay yapmak istiyor hükümet icazet vermiyor gibi hava oluşturuluyor. Buna ihtimal vermiyorum ve bu yaklaşım beni çok rahatsız ediyor. Hükümet askeriyenin kendini hazır hissettiği anda bütün imkanlarıyla bunu destekleyeceğini gösterdi. Sorgulanacak bir şey yok. Memleket meselesi bu. Ne asker ne hükümet bunu yapar. Yürütme ve ordunun birbiriyle sorunlu olduğu medyanın pompalamasıdır. Biraz uzlaştırıcı olmak lazım. O makama ihanet için gelmiyor kimse. Uzlaşmayı desteklemek lazım.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,274 µs