En Sıcak Konular

Türkiye'den görülmemiş NOTA hazırlığı

10 Ekim 2007 15:47 tsi
TMYK'da alınan karar, doğrultusunda Dışişleri Bakanlığı Irak, ABD, ilgili tüm ülkeler, BM, NATO ve AGİT gibi uluslararası kuruluşlara nota yazıyor.

Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda alınan karar, Dışişleri Bakanlığı'nı da hareketlendirdi.

Bakanlıkta, bir yandan başta Irak ve ABD olmak üzere, ilgili tüm ülkelere ve BM, NATO ve AGİT gibi uluslararası kuruluşlara yazılacak notaların hazırlığı, diğer yandan TSK'nın K.Irak'a girmesinin önünü açacak tezkere taslağı üzerinde çalışmalar başladı.

Aktifhaber'in verdiği bilgiye göre ancak gerek notalar, gerekse tezkere konusunda Bakanlık adım atmak için Erdoğan'ın talimatını bekleyecek. Bağdat'a, ilk notanın bugün verilmesi bekleniyor. Notada, Türkiye'nin “meşru müdafaa hakları” hatırlatılacak.

Türkiye'nin dayandığı anlaşmalar

-BM 51'inci maddesi: “BM üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, saldırıya uğrayan üyenin bireysel ya da ortak meşru savunma hakkı doğar” hükmünü içeriyor. Bu madde, Türkiye'ye, uluslararası camia ya da terör faaliyetinin kaynaklandığı ülke önlem alana kadar, sınırötesi operasyon hakkı tanıyor.

Türkiye nota hazırlığında

-Irak'la 1926 ve 1946 anlaşmaları: Bu iki anlaşma ‘ulusal çıkarlarının tehdit altına girmesi halinde Türkiye'nin Irak'ta 75 km. derinliğinde bir güvenlik kuşağı oluşturabileceğini' hükme bağlıyor. Ancak hüküm 10 yılla sınırlı tutulduğundan, taraflar 1946 dostluk anlaşmasına bir protokol ekleyerek süre sınırını kaldırmıştı. Bu iki anlaşma, şimdi de yürürlükte.

-Irak-Türkiye mutabakat zaptı: Erdoğan ve Maliki, Ağustos'ta terörle mücadele mutabakat zaptı imzaladı. 1946 ve 1926 anlaşmalarına atıfta bulunuldu. Saddam'dan sonra kurulan yeni rejimin de, bu anlaşmalara bağlı oldukları teyid edildi.

-Güvenlik Konseyi 1546 sayılı kararı: Karar, Irak'ın komşularına yönelik hiçbir harekete evsahipliği yapmamasını içeriyor. Ancak Bağdat, bu yükümlülüğü yerine getirmiyor. Türkiye mağdur oluyor.

-Irak'ın komşularının imzaladığı Eylül 2006 anlaşması: Irak topraklarının komşuları için tehdit unsuru olabilecek gruplara evsahipliği yapamayacağını taahhüt ediyordu.



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,277 µs