En Sıcak Konular

Diyarbakır'ın çağrısı

10 Ekim 2007 14:45 tsi
Şırnak'ta şehit düşen Mehmet Uyar ve Kasım Aksoy, Şanlıurfa'da toprağa verildi. Kasım Aksoy'un kızları Zeliha (solda) ve Güneş, babalarını son yolculuğuna uğurlarken göz yaşlarına boğuldu. Kentte pek çok eve Türk bayrağı asıldı.

  


 
'Demokratik talepler için adam öldürülmesi dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir. Silahlı şiddet sorunların çözümünün yöntemi hiçbir zaman olmamalıdır. 1990'lı yıllara dönmek istemiyoruz...'

Radikal'in verdiği haber göre, Şırnak'ta 13 askerin PKK'lılarca şehit edilmesinden büyük üzüntü ve kaygı duyduklarını belirten Diyarbakır Barosu ve işadamı örgütleri PKK'ya silah bırakma çağrısı yaptı.
Şehit yakınlarına başsağlığı dileyen Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, yaklaşık 23 yıldır silahlı çatışmanın yoğun yaşandığı bölgede sayılar üzerinde konuşmanın bir anlamı kalmadığını söyledi. Tanrıkulu şöyle konuştu: "Silahlı şiddetin, sorunların çözümünden yöntem olarak çıkarılması gerekir. Birçok kez ifade ettik. Bir kez daha ifade ediyoruz. Silahlı şiddet sorunların çözümünün yöntemi olmamalıdır. Hükümet bir an önce bu sorunun çözümü için kararlı adım atmalıdır. Çatışmalar böyle devam ederse şehitler daha fazla olur. Her gün şehit ve ölen örgüt üyesi haberi alacağız. Demokratik yöntemin sorunların çözümünde öne çıkması gerekir. Örgüt kendi kararıyla silahlı şiddeti sonlandırıcı tedbirleri almalı ve silahlı şiddeti yöntem olarak devreden çıkarmalıdır."
Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, asker ailelerine başsağlığı diledi. Türk şunları söyledi: "Demokratik talepler için adam öldürüldüğü, dünyanın hiçbir yerinde hele hele çağımızda görülmemiştir. Hem demokratik talepler diyeceksiniz, hem de asker öldüreceksiniz. Bu izah edilecek bir şey değildir. Demokrasi isteyenler önce kendileri demokrat olmalıdır. Temennimiz bir daha 1990'lı yıllara dönmemektir. Yıllardır şiddetin hiçbir şeye çare olmadığını görüyoruz."

'Büyük kaygı yaşıyoruz'
Doğu ve Güneydoğu Sanayicileri ve İşadamları Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şeyhmus Akbaş, son olayların, iş camiasında büyük kaygı yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Akbaş, "Bölgemizde son derece olumlu ekonomik gelişmelerin yaşandığı, yatırımcıların ciddi anlamda bölgeyle ilgilendiği bir dönemde bu olayların olması bizleri son derece kaygılandırıyor. Bu kardeş kavgasına son verilmesi gerekir. İş camiası olarak herkese çağrımız var. Gelin bunu hep beraber durduralım" dedi.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, olayı şiddetle ve nefretle kınadığını belirtti. Şehit yakınlarına başsağlığı dileyen Kaya bölgede artık bu tip olayların yaşanmasını istemediklerini vurguladı. Kaya şöyle devam etti: "Yalnız bölgemizde değil, ülkemizde de şiddetin hiçbir talebin yöntemi olarak kullanılmasını istemiyoruz. Şiddet daima çalışanlara, insanlara sıkıntı veriyor. Artık bu yöntemin terk edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Şiddet bir terördür, bundan vazgeçilmesi gerekir. Bu son olur inşallah. Bundan sonra bu yöntem ülkemizde hiçbir şekilde kullanılmaz."


'Şiddet bir an önce dursun'
Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Adem Avcıkıran da, şiddetin tekrar tırmanmasının bölge insanını kaygılandırdığını söyledi. Avcıkıran, "Bu tür şiddet eylemleri gündemden çıkarılmalıdır. Şiddetle bir yere varılamayacağı ortadadır. Barışçıl ve diyalog yoluyla sorunlar çözülmelidir. Bu tür olayların yaşanmasıyla, '1990'lı yıllara geri mi dönüyoruz' kaygısını yaşıyoruz. Temennimiz bu şiddetin bir an önce son bulmasıdır" diye konuştu.



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs