En Sıcak Konular

Cumartesileri "hormonsuz" pazar

0 0 0000 00:00 tsi
Cumartesileri Pek tanınmayan veya pahalı bulunan ekolojik ürünler Cumartesi günleri Şişli'de kurulan halk pazarıyla çok daha ucuza alınabiliyor. Hormonsuz ve ilaçsız, eski meyve sebzeleri arayanlara duyurulur.

Çoğumuz "Nerede eski domatesler..." diye hayıflanır, sebze meyvelerin tadından, hormonundan, ilacından, genetiğiyle oynanmasından şikayet eder olduk. Modern çağ denilen zamanımızda insanoğlunun yakalandığı kalp, diyabet, kanser, alzhaymır, MS gibi modern hastalıklar da bu şikayetlerimizde haklı olduğumuzu ispatlıyor. Peki şikayet etmek yerine ne yapmalı, ne yemeli?

Anneannelerimizin, babaannelerimizin zamanında olduğu gibi böcek ilacı (pestisit), zararlı ot ilacı (herbisit), hormon, kimyasal gübre kullanılmayan tarım üretimi hala görülüyor. Ekolojik / organik/ biyolojik / yeşil tarım adı verilen bu üretim biçiminde sağlığımıza zarar verecek hiç birşey kullanılmıyor.

Bu ürünlerin satıldığı dükkanlar son senelerde büyük şehirlerde artış gösterdi. Fakat ekolojik ürünlerin hormon-kimya ile üretilen "fabrikasyon" sebze meyveye oranla daha pahalıya mal edilmesi ve satılması nedeniyle birçok kişi erişemiyordu. Buğday Derneği ve Şişli Belediyesi'nin çabası ile bu ürünler Cumartesi günleri Şişli Bomonti'de kurulan halk pazarıyla direk üreticiden, çok daha ucuza satın alınabiliyor.

Bu pazarda eskiden olduğu gibi, yamru-yumru patatesler, içinden kurt çıkabilen lezzetli mi lezzetli kayısılar bulunuyor. Fabrikasyon, erik sertliğindeki kirazlardan en son ne zaman kurt çıkmıştı, hatırlıyor musunuz? Karaburun'dan gelme, incecik kabuklu pembe domatesler ne zamandır aradığımız eski bir lezzeti yaklaştırıyor. Hormon var mı diye düşünmediğiniz salatalıklar, maydanozlar, çeşit çeşit biberler, ballar, mis kokulu, incecik kabuklu şeftaliler, bulgurlar pazarda satılan ürünlerin bazıları.

Pazarda fiyatlar diğer semt pazarları fiyatlarına yakın. Mesela, domatesin kilosu 1,5 YTL; maydanozun demedi 1 YTL. Gönül rahatlığıyla yiyebiliyor olmanın zevki de ayrı bir kazancınız.

Açlığa ve hastalıklara çözüm ekolojik ürünler

Radikal Cumartesi ekinde bu projenin hayata geçmesinde büyük emeği geçmiş isimlerden biri, Buğday Derneği kurucu üyesi Batur Şehirlioğlu ile yapılan bir röportaja da yer verilmiş:

Bir meyve taze ve lezzetliyse hormonsuz olabilir mi?

Bunu tadına bakarak anlayamazsınız. Hormonlu olduğu halde lezzetli olabilir. Organik tarımla üretilen ürünlerin üzerinde sertifika damgası vardır. Bu ürünler zirai ilaç ve hormon kullanılmadan üretilir. Şu an Türkiye'de sebze-meyve değil, aklınıza gelebilecek her şeyde katkı maddesi var.


Ekolojik beslenme sizce bir trend mi?

Bir ara İstanbul'da bu bir trend oldu. Ancak insanlar artık daha bilinçli, yediklerinin zararlı olduğunu biliyor. Fakat çözümün organik tarım olduğunu bilmiyorlar.


Dünyada bu kadar açlık varken, genetiğiyle oynayarak bir tohumdan 50 ürün elde etmek daha verimli değil midir?

Toprağa daha fazla verim için suni gübre ve ilaç attığınızda içindeki faydalı bakterileri de öldürürsünüz. Ertesi yıl yeniden ürün almak için daha fazla ilaç ve gübre atmanız gerekir. Bütün bakterileri öldürdüğünüz için 20 yıl sonra o toprak ölür ve ekip biçmek için yeni bir yer bulmanız gerekir. Ama organik tarım yaparsanız daha az ürün elde etmenize rağmen, aynı toprağı onlarca yıl ekip biçebilirsiniz. Yani uzun vadede açlığın çözümü organik tarımda.

Ekolojik ürün bilgileri

•Ekolojik ürün, doğaya ve insana zarar vermeyen yöntemler kullanılarak üretilen her tür tarımsal hammadde ve onlardan elde edilen katma değerli ürün demek.
•%100 Ekolojik Halk Pazarı sayesinde artık ekolojik ürünler bol ve çeşitli olacak.
•Süper marketlerden doğal ürün dükkânlarına kadar birçok satış noktasında bulunabilecek.
•Sağlığa zarar vermeyen yöntemlerle geliştirilen ve doğal süresinde tam olgunlaşan ürünler, hem daha lezzetli oluyor, hem de sağlık kuralları açısından en uygun nitelikleri taşıyor.
•Ürünlerde yetkili firmalar tarafından verilen sertifika ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ekolojik ürün logosu bulunuyor.

http://www.bugday.org/epazaryeri/sisli.html



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,605 µs