En Sıcak Konular

Financial Times'tan 'sınır ötesi' yorumu

10 Ekim 2007 14:22 tsi
Financial Times'tan 'sınır ötesi' yorumu İngiltere'de yayımlanan The Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine asker göndermeye bir adım daha yaklaştığı yorumunda bulundu.

İngiltere'de yayımlanan The Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine asker göndermeye bir adım daha yaklaştığı yorumunda bulundu.

İngiliz gazetelerinde, Türkiye'deki terör saldırısı 15 askerin şehit olması ile başlayan sürece ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

Financial Times (FT) gazetesi, "Türkiye, Irak'a baskın yapmayı düşünüyor" başlığı ile verdiği haberinde, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine asker göndermeye bir adım daha yaklaştığı yorumunda bulundu. Gazete, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısın ardından "her türlü önlemin" alınacağına dair kararın çıktığını yazdı. Bu gelişmelere rağmen FT, "Türkiye, son aylarda Irak sınırına 100 bin kişilik bir asker gönderdi. Özel timlerin de sınırı geçerek PKK'ya nokta operasyonları yaptığı belirtiliyor. Ancak geniş kapsamlı bir saldırı için meclisin onayı gerekiyor. Hükümetin böyle bir izin istemeye hazır olduğunu gösteren bir işaret yok." yorumunda bulundu.

The Guardian gazetesi de "Türkiye Başbakanı, Irak'ın kuzeyine operasyona razı oldu" şeklinde bir başlık atarak gelişmeleri okuyucularına duyurdu. Gazete, "Türk hükümeti, Irak'ın kuzeyindeki teröristlere karşı ordunun operasyon düzenlemesine dün izin vererek ordudaki karşıtlarına boyun eğdi." dedi. Guardian, Washington'un karşı çıkmasına ve hükümetteki bazı kişilerin operasyonun etkili olacağına yönelik kuşkularına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ordunun PKK'ya karşı kısıtlı bir operasyon düzenlemesine karar verdiğini yazdı. İngili gazete, Başbakan Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın baskılarına uzun zamandır dayandığını ancak Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun dün kısmi olarak askerin isteğini kabul ettiğini belirtti. Gazete, "Başbakan Erdoğan, yılın büyük bir bölümünde askerle çatışma halindeydi. Nisan'da TSK, üstü kapalı bir darbe tehdidinde bulundu. Buna karşılık Başbakan erken seçim kararı aldı ve bunu iyi bir şekilde kazandı. Türkiye, 1980 darbesi ardından yapılan anayasa ile yönetiliyor. Erdoğan, yeni bir anayasa hazırlıyordu ve bu anayasa askerlerin gücünü ve yetkilerini kısıtlamayı öngörüyordu. Erdoğan generallerden daha hızlı hareket ederek sürekli bir adım ilerde gittiği için, ordudaki şahinlerin ve Kürtler arasındaki militan çevrelerin şiddeti tırmandırarak hükümeti zor durumda bırakacağı öne sürülüyordu." dedi.

Haber 10



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs