En Sıcak Konular

Çölaşan feci yakalandı

10 Ekim 2007 10:43 tsi
Çölaşan feci yakalandı Çölaşan "Yazıları sansürlendiği halde gazetesinde kalan şerefsizdir" demişti ama yeni kitabında kendine uygulanan sansürleri bir bir anlatınca Taha Kıvanç çok feci yakaladı.

Taha Kıvanç/Yenişafak

Sansürlü/sansürsüz yazılar

Nereye gitsem, kiminle karşılaşsam aynı soruya muhatap oluyorum: "Emin Çölaşan'ın kitabını okudun mu?" Hayatında eline kitap almamışlar da var bu soruyu soranlar arasında. Hepsine verdiğim cevap aynı: "Okumadım, yazdım..."

Emin Çölaşan'ın kitabında anlattıkları tek cümleyle şu: "Hürriyet gazetesi yazılarımı yıllarca sansürledi, ben de ne yapayım, öfkemi içime gömdüm." Bizim okurlar bu gerçeği en az on yıldır biliyorlar zaten; biliyorlar, çünkü yazılarının sansürlendiğini, kendisinden küfür yemeyi de göze alarak, defalarca yazdım.

'Sansür' hoş bir sözcük değil; hiçbir yazar gazetesinin sahibi veya yayın yönetmeni tarafından yazısına müdahale edilmesini istemez. 'Ayıp' bir şeydir çünkü. Emin Çölaşan gibi iktidarlar karşısında esip gürleyen birinin "Bana sansür uyguladılar" demesi, bunu söylemek üzere bir kitap yazması, kendisini seven okurlarını müthiş hayal kırıklığına uğratacak olağanüstü beklenmedik bir gelişme gerçekten. Fakat benim için veya bu sütunun sürekli okurları için bilinenin ikrarından öte bir anlam taşımıyor bu itiraf.

O da çok iyi biliyor, 'ayrılmaz ikili' haline geldiğimiz söylenemese de, Emin Çölaşan'la düzeyli ve samimi bir ilişkim vardı vakti zamanında. İçinde yer aldığı jüri beni 'yılın yazarı' seçiyor, görüşlerine değer veren Edebiyatçılar Derneği tarafından düzenlenen panele beni tavsiye ediyor, haftalık mülâkatlarla okur karşısına çıktığı dönemde, bir 'irtica krizi' ortamında benimle uzun bir görüşme yapıyordu. Ben de ilk 'konuşa konuşa' mülâkatı için onu konuk seçmiştim.

Kırılma noktamız Yavuz Gökmen'e karşı davranışı oldu. Rahmetliyle ilgili yazdığı sert ve küfürlü yazılara tahammül edemedim, iki Hürriyet yazarı arasına girip Yavuz'dan yana tavır aldım. O gün bugündür yemediğim küfür kalmadı. Yavuz'un yazılarına sürekli sansür uygulandığını ve bu durumun rahmetliyi ne kadar üzdüğünü biliyordum; ama Çölaşan'ın "Yazılarına sansür uygulandığı halde gazetesinde kalmaya devam eden haysiyetsizdir, şerefsizdir" demesi sigortamı attırdı.

Sansür Emin Çölaşan'a da uygulanıyordu çünkü; iki olaya bizzat ben tanıklık etmiştim.

Benimle yaptığı 'Pazar konuşması' Hürriyet'in o zamanki yayın yönetmeni Rahmi Turan tarafından pikajda yırtılarak çıkartılmıştı, bunu bana itiraf eden bizzat kendisiydi; bu bir. İkinci olay da Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin düzenlediği panelin başlamasını beklerken yaşandı; kendisini arayan Ertuğrul Özkök'ün yazısını değiştirmesini istediğini bana Emin Çölaşan orada anlatmıştı...

Daha sonra da defalarca sansür yedi Emin Çölaşan. En ünlüsü, 1 Aralık 1999 tarihli 'Enerji' yazısıdır. 'Mavi Akım' projesine değiniyordu o yazısında. Gazetede çıkanla internet sitesine konan metin değişikti; bunu tesadüfen fark ediverdim. Meselâ, "Hemen fırtınalar kopuyor. Samsun'dan Ankara'ya gelecek boru hattı için belli firmalarla anlaşma yapıldığı, ancak bu anlaşmada ANAP takımının rüşvet yediği, hatta bu işin içinde Mesut Yılmaz'ın da bulunduğu iddia ediliyor" cümlesi gazetede çıkan yazıda değiştirilmişti. Hürriyet, Emin Çölaşan'ın bu cümlesini gazetede şu biçime sokmuştu: "Hemen fırtınalar kopuyor. Samsun'dan Ankara'ya gelecek boru hattı için belli firmalarla anlaşma yapıldığı iddia ediliyor." Bu kadar.

Aynı yazıdaki şu cümleden de bazı ifadeler gazetede çıkarılmıştı: "Eğer böylesine bir projede, bir partinin adamları, hele hele genel başkanı rüşvet almışsa, ya da projeyi kendi yakınlarına verip birilerinin bu işten avanta almasına neden olmuşsa, korkunç bir hadisedir." Bu cümlenin gazeteye aktarılan halini de merak ediyor olabilirsiniz: "Eğer böylesine bir projede bir partinin adamları yakınlarına avanta sağlamışsa korkunç bir hadisedir."

Kendisine uygulanan ama o zamana kadar kimsenin fark etmediği sansürden Emin Çölaşan'ın rahatsızlık duyduğu, sansürlenen yazısının çıktığı günün ertesi, sütununun alışılmadık biçimde boş kalmasından da belliydi. Ancak yine de "İşte Çölaşan'a uygulanan sansür" diye durumu sergilememden hiç ama hiç memnun olmadı.

Küçümsediğime bakmayın, 'Yazılarına sansür uygulandığı halde gazetede kalmaya devam eden haysiyetsiz ve şerefsizdir' iddiasının sahibi Emin Çölaşan kendisine uygulanan aleni sansürün tarafımdan suçüstü yapılmasından hiç memnun kalmadı demem olayı tam yansıtmıyor aslında. Korkunç kızdı, kızgınlığı tepesine vurdu, kaleminin ucuna gelen her hakareti üzerime yağdırmaktan geri durmadı.

Aynı kişinin çalıştığı süre içerisinde yazılarına nasıl sansür uygulandığını anlatmak için şimdi kocaman bir kitap yazmasına ne dersiniz?

Ben ne diyeceğimi bilemiyorum doğrusu...



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs