En Sıcak Konular

Kıbrıs-Suriye gemi seferleri Rumlara rağmen başlıyor

10 Ekim 2007 09:30 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Suriye arasındaki özel gemi seferleri, Ramazan Bayramı'nda başlıyor.

Tarifeli seferler ise 18 Ekim'de başlayacak. Bu durum Güney Kıbrıs Rum yönetimini endişelendiriyor. Gazimağusa ile Lazkiye limanları arasında yapılacak seferleri engellemek isteyen Rum yönetimi, Suriye'den açıklama istedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozakou Markoulli, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'e gönderdiği mektupta söz konusu gemi seferlerinin "yasadışı'' olduğunu öne sürerek, seferleri iptal edip etmeyeceklerini sordu. Suriye dışişleri bakanına, iki ülke arasındaki işbirliğini daha fazla geliştirmeyi arzuladıklarını ileten Rum bakan, mektubunda, "Enerjimizi ve zamanımızı bu tür eylemlerin yarattığı sorunları görüşerek harcamak yerine iki ülkeyi birleştirecek tüm bu konuları görüşmeyi ümit ediyorum.'' ifadesine yer verdi.

Bayram sonrasında Akgünler Denizcilik Şirketi'nin düzenleyeceği tarifeli seferler ise 18 Ekim'de başlayacak. Gazimağusa-Lazkiye arasındaki seferler 3 saat 10 dakika sürecek. 297 yolcu kapasiteli katamaran tipi deniz otobüsleriyle gerçekleştirilecek ulaşımın gidiş-dönüş toplam bedeli 100 ABD Doları. 0-4 yaş grubundan ücret alınmayacak seferlerde, biletler çocuklara 50, öğrencilere 75 dolara satılacak. Yolcular, Suriye'ye KKTC pasaportu ve vizeyle girebilecek. KKTC vatandaşları, Akgünler Denizcilik Şirketi'nin düzenlediği paket turlardan yararlanmaları halinde Suriye'ye vizesiz de alınacak.

"Türkiye'nin bütçedeki payı azaldı"

KKTC, hem siyasi hem ekonomik anlamda önemli adımlar atıyor. Yabancı ülkelerle temaslarını artıran ülkede ekonomi de olumlu bir tablo çiziyor. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, 2003'te 941 milyon dolar olan gayrı safi milli hasılanın 2006'da 2 milyon 654 milyon dolara yükseldiğine işaret ederek, "Bu, ülke ekonomisinde çok ciddi bir büyümenin göstergesidir.'' diye konuştu. Soyer, bir diğer önemli gelişmenin ise yerel gelirlerle tüm bütçenin yüzde 84,2'sinin karşılanır duruma gelmesi olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bütçe içindeki yardımlarının oranının, yerel gelirlerdeki artışa bağlı olarak yüzde 21'e düştüğünü ifade eden KKTC Başbakanı, böylece Türkiye'nin yardımlarının daha fazla altyapıya ve üretken sektörlere aktarılma imkânı doğduğunu anlattı. Bu arada çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün Almanya'ya giden Soyer, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ve Sosyal Demokratlarla bir araya gelecek.

zaman



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,908 µs