En Sıcak Konular

İşsizlik maaşı almak kolaylaşıyor

10 Ekim 2007 09:11 tsi
Hükümetin açıkladığı 3 aylık Eylem Planı'yla yeni stratejiler belirlendi. İşte alınan kararlar.

KEY hesapları 3 ay içinde veriliyor

Hükümetin açıkladığı 3 aylık Eylem Planı’na göre uzun süredir beklenen KEY hesapları 3 ay içinde ödenmeye başlanacak. Hükümet yıllardır dokunmadığı ve 28.9 milyar YTL’nin biriktiği İşsizlik Sigortası Fonu’nu da kullanmaya karar verdi

Hükümetin yıl sonuna kadar tamamlamayı taahhüt ettiği 3 aylık Eylem Planı’nda çarpıcı kararlar yer aldı. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2007’nin son çeyreğine ilişkin Eylem Planı’nı açıkladı. Büyümeyi kalıcı hale getirip, onun ortaya çıkaracağı istikrar atmosferinin güçlendirilmesini sağlayacaklarına işaret eden Ekren, yeni dönemin 5 temel eksenini ise “kapsamlı istihdam artışı, sanayinin güçlendirilmesi, teknolojik gelişme, insan kaynakları ve makro ekonomik istikrar” olarak özetledi.

Bakan Ekren, bütçe önlemleriyle ilgili olarak yeniden açıklama yapacaklarını belirterek, önlem olarak sadece zammın ön plana çıkmadığını, harcamaların kısılması seçeneğinin gündeme gelebileceğini söyledi. Ekren, enerji zirvesinden çıkacak kararla bu hafta sonunda elektrik fiyatları konusunun da netleşeceğini vurguladı.

Eylem Planı’yla özelleştirmeden nükleer santrale kadar yeni stratejiler belirlendi

Hükümetin açıkladığı 3 aylık Eylem Planı’nda uygulamayı taahhüt ettiği kararlar şöyle:

KEY’LER ÖDENECEK: “Gerekli hazırlıkların yapılarak Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları sahiplerine ödenebilmesi sağlanacak” ifadesi, hükümetin 3 aylık dönemi kapsayan taahhütleri arasında yer aldı. Ancak gerekli hazırlıkların yapılmasına rağmen ödemelerin 2008 bütçesinden yapılabileceği tahmin ediliyor. Bu konudan Hazine Müsteşarlığı sorumlu olacak.

İŞSİZLİK FONU KULLANILACAK: Hükümet yıllardır dokunmadığı ve 28.9 milyar YTL’nin biriktiği İşsizlik Sigortası Fonu’nu kullanmaya karar verdi. Mevcut yasa değiştirilerek, Fon’dan aktif işgücü programlarına kaynak aktarılacak. Bu değişiklikle sigortalı işsizlere verilen işgücü uyum hizmetleri, kuruma kayıtlı tüm işsizlere yaygınlaştırılacak.

ÖZÜRLÜ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU: Hükümet iş aleminin uzun zamandır şikayet ettiği özürlü ve terör mağduru çalıştırma kuralını esnetiyor. Halen, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde yasal olarak zorunlu istihdam yükümlüğünde indirime gidilecek.

ÖZELLEŞTİRME İÇİN HARİTA: Önümüzdeki 5 yıla ilişkin özelleştirme yol haritasının bu yılın sonuna kadar çıkarılması kararlaştırıldı.

TİCARET KANUNU YASALAŞIYOR: Planda, halen TBMM gündeminde yer alan Türk Ticaret Kanunu’nun yasalaşacağı da taahhüt edildi.

KDV İADESİNDE YENİ DENETİM: KDV iadelerinde fazla ödeme riskine karşı şu anda İstanbul ve İzmir’de uygulanan kod sistemi uygulamasının Türkiye geneline yaygınlaştırılması kararı da yer aldı.

YİD SİSTEMİ GENİŞLİYOR: Devlet yolları, kara sınır kapıları, gibi yatırım ve hizmetlerin özel sektöre yaptırılması için kanun değişikliği yapılacak. Bu kapsamda Yap-İşlet-Devret sisteminin kapsamı genişleyecek.

REHABİLİTE ET-İŞLET DÖNEMİ: Elektrik üretiminin artırılması için, mevcut EÜAŞ santrallarının rehabilitasyonunun yapılması ve belirlenecek güçte ilave ünitelerin kurulması şartıyla özel sektöre devredilmesini öngören Rehabilite Et-İşlet modeli uygulamaya konulacak.

NÜKLEER SANTRAL TASARISI: Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun, 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından iade edilmişti. Hükümet bu tasarıyı öncelikli işler arasına aldı.

ELEKTRİKTE YENİ STRATEJİ: 2004 yılında Dünya Bankası’nın da içinde yer aldığı uzun çalışmaların ardından çıkarılan Strateji Belgesi’nin revize edilmesi benimsendi. Hükümet çıkarılan strtateji belgesindeki kararlara bu güne kadar uymamıştı. En son dağıtım özelleştirmeleri de iptal edilmişti.

TASARRUF İÇİN GENELGE: Elektriğin tasarruflu kullanımı için Başbakanlık genelgesi çıkarılacak. Verimliliği düşük elektrikli aletlerin fiyat avantajı da kaldırılacak.

DOKTORLAR FULL ÇALIŞACAK: Kamuda çalışan hekimler için tam gün Çalışma Yasası hazırlanacak.

GÜMRÜK KANUNU DEĞİŞİYOR: Cezayı gerektirir fiiller tereddüde meydan vermeyecek şekilde tanımlanacak. Gümrük Bölgesi’ne getirilen eşya için özet beyan eşya gelmeden önce belli süre zarfında verilecek. Gümrük Müsteşarlığı’nın idari kapasitesi güçlendirilecek.

‘Yüzde 6.5 faiz dışı fazlada ısrarcı değiliz’

Nazım Ekren, faiz dışı fazla hedefinde rakamın yüzde 6.5 olduğunu ve bu konuda ısrarcı olmadıklarını söyledi. Yapısal reformlar konusunda herhangi bir yavaşlama olmadığını belirten Ekren, kısa zamanda, sosyal güvenlik reformunu yasalaşması için Meclis’e sunacaklarını kaydetti. Devlet Bakanı, yılın son çeyreğinde özelleştirmenin özel öneme sahip olacağını ve 2008-2012 dönemindeki tüm özelleştirme takviminin belirleneceğini ifade etti.


MB’nin taşınması altyapıdan sonra

İstanbul’u finans merkezi haline getirmek için çalışacaklarını kaydeden Nazım Ekren, önce altyapının tamamlanacağını, Merkez Bankası’nın taşınmasının ise sonraki aşamada, kendi kararlarına bağlı olacağını vurguladı.

vatan



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,761 µs