En Sıcak Konular

ABD'den uyarı!

10 Ekim 2007 09:08 tsi
ABD'den uyarı! ABD, açıklamasında PKK konusunda topu tamamen Irak’a attı. ABD yönetimi dün üç ayrı açıklama yaptı. Sabah: Irak yönetimi önlem alsın Öğle saatlerinde: Irak’la barebarek çalışın Tezkere Meclis’e giderken: Tek taraflı operasyon soruna çözü

Amerikan Dışişleri Bakanlığı dün sabah saatlerinde yayınladığı açıklamasında PKK konusunda topu tamamen Irak’a attı. Ancak terör zirvesinden sınır ötesi operasyon ihtimali ortaya çıkınca Beyaz Saray işin ciddiyetinin farkına vararak “Beraber çalışmaya hazırız” ifadesini yayınladı. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe kendisine yöneltilen, “Amerikan yönetimi Türkiye’nin olası bir sınır ötesi operasyonunu destekler mi?” şeklindeki soruya ise, “Yorum yok” şeklinde yanıt yapmayı tercih etti. Daha önce hem Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice hem de Savunma Bakanı Robert Gates bu tür bir operasyona karşı olduklarını açık açık dile getirmişlerdi. Beyaz Saray’dan gelen bu açıklamalar uluslararası haber ajanslarına “flaş” koduyla düştü.

Üç açıklama üst üste yapıldı
“PKK’nın son saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Kurbanların ailelerine taziyelerimizi ve Türk halkıyla dayanışmamızı iletiyoruz. ABD, Türk vatandaşları ve çıkarlarını tehdit eden PKK vediğer terörist gruplarla savaşta Türkiye ile çalışma kararlılığındadır. PKK terörist tehdidini ortadan kaldırmak için Türk hükümetiyle işbirliğimizi sürdüreceğiz. PKK şiddeti, sadece Türkiye’yi tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda Irak’ın güvenlik ve refahına da zarar veriyor. Türkiye ve Irak tarafından, vatandaşlarını koruma ve terörist şiddeti durdumaya yönelik çabaları her tür şekilde desteklemeye hazır duruyoruz.”

Dün akşam saatlerinde ise Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean MKc Cormack, “Tek taraflı operasyonun soruna çözüm olabileceğinden emin değilim” dedi.

Dış basında birinci haber

Guardian: Baskı var
6 aydır Genelkurmay’ın sınır ötesi operasyon talebine direnen Türk başbakanının üzerinde Irak işgali için büyük bir baskı oluştu. Bu kez ordunun yanısıra halkın sesi de yüksek çıkıyor.

Time: Kaynama noktası
Türkiye ile Irak’ı merkez edinen PKK arasındaki çatışmada artık kaynama noktasına ulaşıldı. Ancak Erdoğan sınırötesi operasyona onay verse bile problemli olacak. Kandil’deki PKK üsleri Türk sınırından çok uzakta ve dağların içerisinde. Yani Türk ordusu PKK ile karşılaşana kadar uzun bir yol tepip birçok Irak şehrini geçmek zorunda kalabilir. Nihayet üsse ulaştıklarında ise karşılarında kimseyi bulamayabilirler.

Reuters: Yeşil ışık
Türk güvenlik güçleri üzerindeki ölümcül saldırıların ardından Başbakan Erdoğan K. Irak’a operasyon için yeşil ışığı yaktı. Türk başbakanı hem silahlı kuvvetler hem de muhalefet partilerinin yoğun baskısı altında.

AP: Türk halkı kızgın
Aylardan beri Irak ve ABD’ye PKK konusunda baskı yapan Türk hükümeti sonunda orduya sınır ötesi askeri operasyon için yetki verdi.

AFP: Ordu istedi, aldı
Türk ordusu uzun süreden beri buradaki PKK üslerini bombalamak için yetki istiyordu, ancak hükümet ABD’den gelen baskı nedeniyle bu yetkiyi vermedi.

vatan



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs