Ermeni tasarısı bugün oylanıyor | " /> Ermeni tasarısı bugün oylanıyor | "/>

En Sıcak Konular

Ermeni tasarısı bugün oylanıyor

10 Ekim 2007 07:59 tsi
Ermeni tasarısı bugün oylanıyor

Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı bugün ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde oylanıyor. Museviler neden Times ve Post'a ilan verdi? Gül'ün Bush' a yolladığı mektupta nelere yer verildi? Oylanacak tasarıda neler var? İşte tüm

Türkiye saatiyle 20:30’da başlayacak soykırım tasarısı oturumu internetten takip edilebilecek.

En az 1 oy farkla geçecek

Türkiye saatiyle 20:30’da başlayacak soykırım tasarısı oturumu internetten http://foreignaffairs.house.gov adresinden canlı olarak takip edilebilecek

Türkiye’nin yıllardan beri Amerikan meclisinden geçmesini engellemek için lobi şirketlerine para akıttığı Ermeni soykırımı yasa tasarısı bugün ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanacak.

 Amerikalı vekillerden oluşan komitenin 49 üyesinden 24’ü zaten soykırım yasa tasarının mimarı olan 216 vekilin arasında yer alıyor. Geriye kalan üyelerden sadece birinin oyu bile “evet” yönünde olursa tasarı komiteden geçerek meclis genel kuruluna gelecek.

 California vekili Elton Gallegly’nin de 2000’de yine oylanan tasarıya o zaman “evet” oyu vermesi nedeniyle kağıt üzerinde tasarı 25’e karşı 24 oyla kesin olarak kabul ediliyor. Diğer vekillerden bir kısmının da olumlu oy kullanacağı düşünülürse tasarının meclis gündemine gelmesi hemen hemen kesinlik kazanmış durumda.
 

Komitede yer alan vekillerin bir kısmı daha önce imza attıkları tasarıdan Türkiye’nin baskıları üzerine imzalarını geri çekmişlerdi. Bu kişilerin tasarıya “hayır” oyu kullanacakları kesin. Ayrıca komitenin başkanlığını yürüten Californialı Demokrat vekil Tom Lantos’un da Amerika-Türkiye ilişkilerini sekteye uğratacağı gerekçesiyle tasarıya karşı olduğu biliniyor. Komitedeki Türk Dostluk Grubu Başkanı Robert Wexler ile Dan Burton’un olumsuz oy kullanacağı biliniyor.

Kilit nokta ABD’de Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu California eyaletinden komitede 10 üyenin olması. California’lı vekillerden başkan Lantos haricindeki üyeler tasarıya destek veriyor. Komitede 28 Demokrat, 21 Cumhuriyetçi Parti üyesi bulunuyor. Demokratlar’ın en az 18’i, Cumhuriyetçiler’in de en az 8’i evet diyecek.

EVET CEPHESİ

Howard Berman(D), Gary Ackerman(D), Donald M. Payne(D), Brad Sherman(D), Eliot L. Engel(D), William Delahunt(D), Diane Watson(D), Russ Carnahan(D), John S. Tanner(D), Lynn Woolsey(D), Sheila Jackson-Lee(D), Joseph Crowley(D), Ruben Hinojosa(D), David Wu(D), Linda Sanchez(D), Jim Costa(D), Albio Sires(D), Chris Smith(C), Dana Rohrabacher(C), Edward R. Royce(C), Joe Wilson(C), Michael McCaul(C), Luis Fortuno(C), Gus Biliraki(C), Elton Gallegly(C).

HAYIR CEPHESİ

Eni Faleomavaega(D), Tom Lantos(D), Robert Wexler(D), Gregory W. Meeks(D), Adam Smith(D), Gene Green(D), Brad Miller(D), David Scott(D), Gabrielle Giffords(D), Ron Klein(D), Ileana Ros-Lehtinen(C), Dan Burton(C), Donald Manzullo(C), Steve Chabot(C), Tom Tancredo(C), Ron Paul(C), Jeff Flake(C), Jo Ann Davis(C), Mike Pence(C), John Boozman(C), J. Gresham Barrett(C), Connie Mack(C), Jeff Fortenberry(C), Ted Poe(C), Bob Inglis(C).

 
Museviler neden Times ve Post'a ilan verdi?

Türkiye’deki Musevi Cemaati, ABD’deki Ermeni tasarısı nedeni ile bugün ülkenin en çok satan gazeteleri Washington Times ve Washington Post gazetelerine tam sayfa bir ilan verdi. İlanda Birinci Dünya Savaşı’nda yaşananların bir trajedi olduğunu ancak tarihçilerin bu olaylar için “soykırım” sözünü kullanmada hemfikir olmadıkları belirtildi. İlanda şu sözlere yer verildi: 106 Nolu Önerge’nin kabulü Türk - ABD ilişkilerinin önünde bir engel teşkil edecektir. Tarihin dürüstçe araştırılması; Türk ve Ermeni Toplumlarının uzun vadeli ve kalıcı barışık ilişkiye kavuşmaları; ABD’nin vazgeçilmez dostu ve ortağı olan dünyanın en demokratik Müslüman çoğunluklu toplumu ile ilişkilerinin korunması adına saygıdeğer Kongre Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinin 106 Nolu Önerge’yi reddedeceklerini ümit etmekteyiz.
Amerika’daki Yahudi derneklerinden ADL’nin Ermeni olaylarını “soykırım” olarak kabul ettiğini açıklaması Türkiye’yi kızdırmıştı.

Gül'ün Bush' a yolladığı mektupta nelere yer verildi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı George Bush’a gönderdiği mektupta, “Ermeni iddialarına ilişkin tasarının kabul edilmesi halinde iki ülke ilişkilerinde yaratacağı ciddi sıkıntılara” dikkat çekti. Gül, mektubunda tasarının geçmesi halinde Türk Amerikan ilişkilerinin nasıl zarar göreceğini örneklerle anlattı. Ancak mektubun içeriği konusunda basına açıklama yapılmadı.

Egemen Bağış önceki gün yaptığı açıklamada tasarının kabulü durumunda Türkiye’nin Irak’taki lojistik faaliyetlerini durduracağını belirtmişti. Ürdün’ü ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, “Biz Türkiye olarak gerekli uyarıları yaptık. Eğer bir yol kazası olursa Türkiye - ABD arasındaki ilişkilere olumsuz etkisi olabilir” dedi.

Oylanacak tasarıda neler var?


1) Ermeni soykırımı 1915-1923 yılları arasında Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilmiştir. Soykırım sonucunda 2 milyon Ermeni evlerinden olmuş, bunların içinde 1.5 milyon kadın, çocuk ve erkek hayatını kaybetmiştir.
2) 24 Mayıs 1915 tarihinde İngiltere, Fransa ve Rusya ortak bir bildiri yayınlayarak tarihte ilk defa bir devletin insanlık suçu işlediğini belirtti.
3) Birinci Dünya Savaşı’nın ardından iktidara gelen Türk hükümeti, Ermeni katliamlarından sorumlu tuttuğu Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa’yı idam cezasına çarptırdı ancak bu ceza hiç uygulanmadı.
4) Avusturya, Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya, Vatikan ve ABD’deki ulusal arşivler Ermeni soykırımını açıkça ortaya koyacak kanıtlarla doludur.
5) 1913-1916 tarihleri arasında ABD’nin Osmanlı Büyükelçiliği’ni yürüten Henry Morgenthau soykırıma karşı eylemler organize etmiştir.
6) Adolf Hitler, Yahudi soykırımı için emir verirken, “Ermeniler’i kim hatırlıyor ki?” dedi.

İşte bu kanıtlar ışığında ABD Temsilciler Meclisi olarak, Amerikan Dış politikasının Ermeni Soykırımı ve diğer konularda insan hakları ihlalleri, etnik temizlik ve soykırım meselelerinde gerekli hassasiyeti ve anlayışı göstermesini ve ABD Başkanı’nın dış politikanın bu şekilde oluşturulmasını sağlamasını talep ediyoruz. ABD Başkanları 24 Nisan’daki anma gününde de “soykırım” demelidir.

vatan


 



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,340 µs