En Sıcak Konular

Japonya'dan Atatürk heykeli savunması

8 Ekim 2007 18:44 tsi
Japonya'dan Atatürk heykeli savunması Japonya Büyükelçiliği, "Kashiwazaki Türk Kültür Köyü"ne Türkiye tarafından hediye edilen Atatürk heykelinin yan yatırılmasına ilişkin haberlerle ilgili olarak açıklama geldi.

Japonya Büyükelçiliği Başkatibi Yoshifumi Sasatani, "Kashiwazaki Türk Kültür Köyü"ne Türkiye tarafından hediye edilen Atatürk heykelinin yan yatırılmasına ilişkin haberlerle ilgili olarak, Japonya bu yıl meydana gelen Niigata Chuetsu depreminde Atatürk heykeliyle kaidesini bağlayan cıvataların hasar gördüğünü ve heykelin düşüp kırılabileceği endişesi ve güvenlik nedeniyle kaidesinden kaldırılarak yan yatırıldığını söyledi.

Türk basınında, bugün "Devrilen Atatürk Heykeli Japonya İle Kriz Çıkardı" başlığıyla verilen habere ilişkin olarak Japonya'nın Ankara Büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenleyen Başkatip Sasatani, Japonya hükümeti ve Japon halkının, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e gönülden saygı duyduğunu ve Japonya ile Türkiye arasındaki iyi dostluk ilişkileriyle iftihar ettiğini belirtti.

Yoshifumi Sasatani konuşmasında, "Atatürk heykeline karşı takınılan olumsuz tutumdan bahseden bu haberin maalesef, Atatürk'e sevgi ve saygı duyan dostumuz Türk halkının ve Türkiye ile dostluk ilişkilerine önem veren çok sayıda Japon'un yüreklerini yaralamış olmasından üzüntü duymaktayız" dedi.

Konuyla ilgili olarak ekim 2007 başlarında Japon gazetelerinde fotoğraflı haberlerin yer aldığını ve çok sayıda Japon vatandaşının durumu "saygısızlık" olarak niteleyerek, eleştirdiğini belirten Sasatani, Japonya Dışişleri Bakanlığının derhal Kültür Köyü'nün bulunduğu Kashiwazaki şehrinin Belediye Başkanından durumla ilgili açıklama istediğini kaydetti.

Sasatani, Kashiwazaki Belediye Başkanı Aida'dan alınan cevapta, bu yıl temmuz ayında Kashiwazaki'de meydana gelen büyük Niigata Chuetsu depremi nedeniyle söz konusu Atatürk heykeliyle kaidesini bağlayan cıvataların hasar gördüğünün; o halde bırakılması durumunda düşüp kırılabileceği endişesi ve güvenlik nedeniyle kaidesinden kaldırılarak yan yatırıldığının ifade edildiğini söyledi.

Başkatip Sasatani, "Böylece bırakılması gibi bir niyet kesinlikle bulunmamakla birlikte, o bölgede şimdiye kadar görülmemiş ölçüde büyük olan bu deprem çok sayıda vatandaşı da etkilemiş olduğundan Kashiwazaki Belediyesi insan hayatının kurtarılması ve iyileştirilmesi çalışmalarına öncelik vermek zorunda kalmıştır" dedi.

Yoshifumi Sasatani, Japonya Büyükelçiliği olarak, 1996'da Türkiye tarafından "Kashiwazaki Türk Kültür Köyü"ne hediye edilen Atatürk heykelinin, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğun bir sembolü olarak uygun şekilde tamir ve bakımının yapılmasını içtenlikle dilediklerini sözlerine ekledi.

 



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,677 µs