En Sıcak Konular

Şimdi dolar alınır mı?

8 Ekim 2007 16:36 tsi
Şimdi dolar alınır mı? İki yıldan uzun bir süredir ABD Dolarının değer düşmeye devam ediyor. kazanması bekleniyor. Oysa beklenenin tersine doların değeri düşmeye devam ediyor. Peki küçük çaplı yatırımcılar için bir soru: Şimdi dolar alınır mı?

Metin Yıkar/ Samanyoluhaber

Şimdi dolar alınır mı?

2 yıldan fazla bir zamandır dolar yukarı çıkacak diye bekleniyor.
Sebebi çok açık.
Türkiye krizlere ya da dalgalanmalara her zaman açıktır. Bunu için dolara yatırım yapanlar; kazanacaklarından, en azından paralarının erimeyeceğinden emindiler.
Ne var ki; dolar çıkmıyor, üstelik ağır ağır iniyor.
Gidişatı özetleyen cümle şu:
“Doların değer kaybetmesinden bütün dünya tedirgin.”
Şimdi dünyaya bir bakalım. Bahsedeceğim bilgiler yatırım yaparken size önemli ipuçları verecektir.

Dolar dünyada ne durumda?

Sadece bize değil bütün dünya paralarına karşı dolar değer kaybediyor. 2000 yılında Euro/dolar paritesi 0.84’dü. Bugün oran 1.41’e geldi. Dudak uçuklatan bir değişim. Hesapları alt üst etmeye yeter de artar. Denge fena halde bozuldu.
Avrupa Birliği ülkeleri ihraç ürünlerinin çok pahalı olacağından dolayı bu kadar değerli euro istemiyorlar. -Aynı bizim ihracatçılarımızın TL’nin çok değerli olduğunu haykırdıkları gibi.-
Almanya’nın otomobil ve ilaç firmaları, Fransa’nın moda markaları, İtalya’nın gıda ve moda şirketleri ABD’ye ihracatlarında karları erimeye başladı.
Turizm verileri gösteriyor ki, Amerikalı turistlerin Avrupa seyahatlerinde azalma var. Sebebi de yine değerli euro, değersiz dolar.
Olaya tersten baktığımızda da Avrupalılar seyahatlerini ABD’ye yapıyor. İngiliz turistler yeni kıtaya daha çok gider oldular. Bu da ABD’nin işine geliyor.
Bu durumda doların zayıf olması en çok Amerika’nın işine yarıyor. Çin’e gidebilecek yatırımcıların bir kısmı hala kendi ülkesinde kalmaya devam ediyor. Ekonomide bir yavaşlanma olduğu söylense de Cuma günü gelen istihdam verileri resesyon ihtimalini de iyice azalttı.
FED faizleri geçen ay indirdi. 31 Ekim’de oranlara dokunmayacağını tahmin ediyorum. İstihdam verilerinin iyi gelmesinden sonra zayıf doların toparlanacağı tahmini yapılıyor. Şimdilik ABD ekonomisindeki kriz süreci biraz daha ötelendi.

Türkiye’de vaziyet nasıl?

Bizde bütün pariteleri etkileyen tek sebep yüksek faizlerimiz. Türkiye’ye hala yabancı yatırımcı değil, “yabancı oyuncu” geliyor.
Yani hala piyasa tabiriyle “para yapmak” için Türkiye’ye geliyorlar. Ve bunlara da “carry trade”ciler deniyor.
Merkez Bankası faizleri indirse bile onlar için en cazip ülkelerden biriyiz. İstikrarı gördükleri sürece gelmeye devam edecekler. ABD’de riskin azaldığını görenler düşük faizli ülkelerden borçlanarak bizim gibi, Brezilya, Avustralya, Güney Afrika gibi yüksek getirili ülkelere yatırım yaptılar. Hafta sonunda yükselmesi gereken dolar ilgi görmediği için yeniden yerinde durdu.
Dünyayı bugün en çok endişelendiren ekonomi, Amerikan ekonomisi. Yüksek faizler ve mortgage kredileriyle oluşan kriz şimdilik durdu. Euro ve dolar arasındaki güç mücadelesi devam ediyor. Avrupa ekonomileri bundan rahatsızlar ve çözüm arıyorlar. Önümüzdeki günlerde taşların yerinden oynayacağını söylemek uzak bir ihtimal değil.
Piyasalarda hareket öncesi bir hazırlanma olduğu kesin.

Borsamız değer üstüne değer kazanıyor. Ve çoğu zaman bu çıkışlar için bir sebep gösterilemiyor. İhracatçılar bu şartlarda rekabet edemiyoruz, paramız gereğinden fazla değerlendi, diyor. Enflasyon hedefine yaklaşıyoruz dolayısıyla faizin indirilmesi için baskılar artıyor. Merkez Bankası ve hükümet en çok korkulan enflasyona karşı dizginleri bırakmak istemese de dünyanın en yüksek faizinin indirilme zamanı geldiğini söyleyenler seslerini yükseltmeye başladılar

En önemlisi, Türkiye’yi dünyadan ayrı tutamayız. Resesyon, faiz, dolar üçgeni hala bir sorun olarak dünyanın karşısında duruyor. Oyun bunun üzerine oynanıyor.

Geniş perspektifli bir ufuk çizmeye çalıştım. Türkiye'de doların yükselmesini isteyen de var istemeyen de. Kredi borcu olanlar doların düşmesinden, ihracatçılar ve sanayiciler çıkmasından yana.
Şimdi dolar alıp almamaya, euroya geçip geçmemeye, (varsa) kendi paranızı muhafaza etmeye siz karar verin. Dünyada olup bitenlere ilgisiz kalmayın kulak verin. Ve dersinize iyi çalışın.

Sukunet devam etse de “dengesizlik” sonuna kadar devam etmez.



Bu haber 1,186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,785 µs