iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Eski MİT’çi konuştu: ‘Bu bir Kuzey Irak davetiyesidir!’

8 Ekim 2007 15:33 tsi
Eski MİT’çi konuştu: ‘Bu bir Kuzey Irak davetiyesidir!’ Şırnak’ta meydana gelen saldırı ne anlama geliyor? Mahir Kaynak anlatıyor... iyibilgi özel

Yahya Bostan’ın haberi

Türkiye zor bir süreçten geçiyor. Geçtiğimiz hafta 12 sivil vatandaşını teröre kurban veren Türkiye, o saldırının acısı dinmeden yeni bir haberle sarsıldı. Şırnak’ta pusuya düşürülen 14 askerimiz şehid oldu.

Son yılların en ağır kayıplarından birisi olan bu saldırı sonrasında sınırötesi operasyon tekrar gündeme geliyor. Terör gündemli toplanan Bakanlar Kurulu açıklamasından da anlaşılacağı gibi hükümet de artık iyiden iyiye sınırötesi bir operasyon ihtimalini değerlendirmeye başladı. Cemil Çiçek yaptığı açıklamada “sözün bittiği yerdeyiz” dedi. Yani konuşulacak pek bir şey kalmadığını söyledi. Çiçek’in açıklamasında yaptığı “sağduyu” vurgusu sınırötesi operasyonun planlı ve hesaplı olacağı anlamına geliyor. Ya da operasyon dışında farklı bir formülü. Ancak artık bıçağın kemiğe dayandığı noktada olduğumuz yapılan vurgulardan anlaşılıyor.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz eski MİT’çi Prof. Dr. Mahir Kaynak kendisiyle görüştüğümüz esnada Çiçek’in açıklamalarından habersizdi. Ancak o da Türkiye’nin başka şansı kalmadığını düşünenlerden.

Kaynak bu saldırıyı Bizim Kuzey Irak’a girmemiz için çıkarılmış bir davetiye” olarak yorumluyor. “Terörün bundan çıkarı yok. Kendi adamları mecliste, onlar için bu daha iyi” diyen Kaynak sorunun artık bir Ortadoğu meselesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kaynak’ın açıklamaları şöyle:

Mesele artık Ortadoğu meselesi. Kuzey Irak’a gelin diyorlar. Üstelik bunu söyleyen de Amerika… Bu bir davetiyedir. Biz bu davete icabet etmek zorundayız. Bu davet makul bir şekilde yapılamaz mıydı? Neden bu yolu seçtiler? Çünkü hükümette mukavemet var. Gül kanadı sınırötesi operasyona sıcak bakmıyor. Şimdi mecburuz artık. Çünkü gitmezsek daha büyüklerini yapacaklar.

Kaynak’a Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi halinde kazanç ve kayıplarının ne olacağını soruyoruz. Aldığımız yanıt şu: İyi ve kötü senaryolar yazılabilir. Ben iyi tarafından bakıyorum. Türkiye Kuzey Irak’ta var olacak. Bunun yanlış olduğunu düşünmüyorum. Ancak iyi planlama yapılmalı. Ve özellikle muhtemel Kürt-Türk çatışması engellenmeli, bunun üzerine yoğunlaşmalı.

www.iyibilgi.com



Bu haber 10,844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs