En Sıcak Konular

Şehit evlerinde kürtçe ağıtlar

8 Ekim 2007 14:44 tsi
Şehit olan 13 mehmetçiğin her birinin ağlatan hikayesi ortaya çıktı. Şehitlerden ikisi Şanlıurfalı. Urfalılar, şehitlerine koşarken, ateşin düştüğü ocakta Kürtçe ağıtlar vardı.

Şırnak'ta hain pusuda şehit düşen askerlerin bütün yurtta olduğu gibi evlerinde büyük yas var. Şehitlerin aileleri olayın ardından yakınlarının ve vatanadaşların akınına uğradı. Buralarda acıktla ağıtlar yakılırken, her şehidin kendine özgü yürekleri burkan öyküleri de günyüze çıktı.
     
      TERHİSİNE 23 GÜN VARDI, BABAANNESİ'NDEN 6 SAAT SONRA ÖLDÜ

      Şırnak'ta görev yapan birliğe terör örgütü PKK tarafından yapılan saldırıda şehit olan 13 askerden biri olan Mehmet Yıldırım'ın, terhisine 23 gün kaldığı bildirildi.
      Konya'nın Kadınhanı ilçesine bağlı Örnek köyünde, şehit er Mehmet Yıldırım'ın cenazesinin gelmesini bekleyen ailesi ve yakınları, büyük acı yaşıyor.
      Acılı anne Elife Yıldırım, ciğerlerinin yandığını belirterek, "Oğlumuzla çok sık görüşemiyorduk. Ama 2 ayda bir telefonla görüştüğümüzde, bize şehit olacağını, katıldığı operasyonlardan bir gün cenazesinin çıkacağını söylüyordu. Allah, bunu yapanları kahretsin" dedi.
      Baba Ali Yıldırım ise sakat olduğu için kendisine oğlunun baktığını ifade ederek, "Şimdi bize kim bakacak" diye gözyaşı döktü. Baba Ali Yıldırım'ı, yakınları güçlükle sakinleştirdi.
      Amca Musa Yıldırım, şehit Mehmet Yıldırım'ın Denizli'de bir konfeksiyon firmasında çalışarak, ailesinin geçimini sağladığını söyledi.
      Mehmet'in babası Ali Yıldırım'ın da Denizli'de bir firmada çalıştığı sırada üzerine kapı düşmesi sonucu çalışamaz hale geldiğini belirten amca Yıldırım, bu nedenle ailenin geçimini Mehmet Yıldırım'ın sağladığını ifade etti.
      Köylüler de şehit erin mazlum ve dürüst birisi olduğunu, herkes tarafından çok sevildiğini söylediler.
      Öte yandan, er Mehmet Yıldırım'ın askerliğinin bitmesine 23 gün kala, son operasyonuna çıktığında şehit olduğu bildirildi. Babaannesi Emine Yıldırım'ın da Mehmet Yıldırım şehit olmadan 6 saat önce hayatını kaybettiği, dedesi gazi Mehmet Yıldırım'ın da 1 ay önce öldüğü öğrenildi.
     
"İÇİME TAŞ DÜŞTÜ TAŞ"
      Şehit Komando Er Salgar’ın Kars’ın Cumhuriyet köyündeki evinde ağıtlar yükselirken, 3 kardeşin en büyüğü olan ve terhisine 5 ay kaldığı öğrenilen şehit erin yakınları sinir krizi geçirdi.
      Baba Tuncay Salgar, haberi alır almaz akın eden köylülere sarılarak gözyaşı döktü.
      Anne Güler Salgar ise "Beni oğlumun yanına götürün", "İçime taş düştü, taş, taş.." ağıtları yakarak zaman zaman baygınlık geçirdi.
      İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Salgar da yeğeninin şehit olduğu haberi üzerine yakınlarıyla birlikte köye geldi.
      Çok sayıda vatandaşın gittiği Cumhuriyet köyünde baygınlık geçirenler ambulanslarla hastaneye taşıdı.
      Köydeki askerler, şehit yakınlarını teselli etmeye çalıştı.
     
HABERİ HEYET VERDİ
      Şırnak bölgesinde görev yapan bir birliğe terör örgütü tarafından yapılan saldırıda şehit düşen 13 silahlı kuvvetler personelinden er Murat Uçar’ın (20) şehit olduğu haberi, ailesine, oluşturulan bir heyet tarafından gece verildi.
      Şırnak’ta terör örgütünün saldırısı sonucu şehit olan 13 Mehmetçikten biri olan Murat Uçar’ın ailesine haberi vermek için İlçe Kaymakamı İhsan Çiğil, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, İlçe Jandarma Bölük Komutan Vekili ile ilçe müftüsünden oluşan bir heyet, ilçeye bağlı Canımana köyüne gitti.
      Köy girişinde muhtarı da yanına alan heyet, şehit erin ailesinin yaşadığı eve geçerek gece saatlerinde babası Mehmet Uçar’ı uyandırdılar.
      "Amca metin ol oğlun şehit oldu" sözü ile yıkılan Mehmet Uçar ve yakınları sinir krizleri geçirdi. Heyetle birlikte gelen sağlık ekibi aileyi sakinleştirmeye çalıştı. Erin annesi Atiye ile yeni evlendiği eşi Ayşe Uçar da teskin edilmeye çalışıldı.
      Yaklaşık 8 aylık asker olan ve komando er olarak askerlik görevini yerine getirdiği belirtilen Murat Uçar’ın geçen ağustos ayında aldığı 10 günlük izininde evlendiği öğrenildi.
      Murat Uçar’ın dayısının oğlunun da 1993 yılında Şırnak’ta şehit olduğu bildirildi.
     
"KÜRTÇE AĞITLAR"
      Şırnak’ta görev yapan bir birliğe terör örgütü PKK tarafından yapılan bir saldırıda şehit olan 13 askerden 2’sinin, Şanlıurfa nüfusuna kayıtlı oldukları öğrenildi.
      Haberin duyulmasıyla şehitlerin yakınları, ailelerini ziyaret ederek başsağlığı dileğinde bulunmaya başladı. Uyar'ın evinden kürtçe ağıtlar yükseldi.
      Şehit Piyade Çavuş Mehmet Uyar’ın (22) Onikiler Mahallesi 3021.
      Sokak’taki evine gelen yakınları, ailesini teselli etmeye çalışıyor.
      Şehidin babası Mustafa Uyar, 10 aylık asker olan oğluyla bir hafta önce telefonda görüştüğünü ve kendisine çok iyi olduğunu söylediğini kaydetti.
      Oğlunun Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü 2. sınıfta öğrenim görürken askere gittiğini belirten Uyar, "Devletimiz, milletimiz sağ olsun. Hepimiz vatanımıza kurban olalım.
      Teröristleri Allah’a havale ediyorum. Allah onlardan hakkımızı alsın" dedi.
     
6 AY ÖNCE NİŞANLANMIŞTI
      Şırnak’ta terör örgütü tarafından yapılan saldırıda şehit olan askerlerden Çorum doğumlu Komando Er Sıddık Küçükgöz’ün (22) Uğurludağ ilçesine bağlı Aşılıarmut köyündeki evinde büyük acı yaşanıyor.
      Şırnak’ın Gabar Dağı bölgesinde görev yapan askeri birliğe, Geçit Boğazı civarında teröristler tarafından düzenlenen saldırıda şehit olan Komando Er Küçükgöz’ün acı haberi baba ocağına akşam saatlerinde ulaştı.
      Şehit Komando Er Küçükgöz’ün Uğurludağ ilçesine bağlı Aşılıarmut köyündeki evinde ağıtlar yükselirken, 4 kardeşin en küçüğü olan ve terhisine 6 ay kaldığı öğrenilen şehit erin yakınları sinir krizi geçirdi.
      Baba Hamit ve anne Ferdane Küçükgöz, haberi alır almaz baygınlık geçirmeleri üzerine Uğurludağ Devlet Hastanesi’ne kaldırıldılar. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Çorum Devlet Hastanesi’ne sevk edilen anne ve baba sağlık durumlarının düzelmesi üzerine sabah taburcu olarak köylerine döndüler.
      86/3 tertip vatani görevini yaparken şehit düşen Komando Er Küçükgöz’ün
      6 ay önce nişanlandığı ve 6 ay sonra askerliğini tamamlayıp evleneceği
      öğrenildi.
      Şehidin cenazesinin Uğurludağ ilçesine bağlı Aşılıarmut köyünde bugün toprağa verileceği bildirildi.
     
     ŞEHİT ASTSUBAY AHMET SARIOĞLU AİLENİN TEK OĞLUYDU

      Astsubay Ahmet Sarıoğlu’nun Malatya’daki evinde yas var.
      Akpınar Mahallesi Sarıoğlu Sokak’taki evde taziyeleri kabul eden baba Mehmet Arif Sarıoğlu, büyük üzüntü yaşıyor.
      Muharip Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Bayram Akdemir, Sarıoğlu’nun şehit olduğu haberini aileye kendisinin verdiğini ifade ederek, anne ve ablasına henüz ölüm haberinin verilmediğini söyledi.
      Akdemir, Sarıoğlu’nun bir ay önce ablası Canan Sarıoğlu’nun düğününe geldiğini kaydederek, "Şehit olduğu haberinin üzerine babaya durumu açıkladım, ancak anne ve ablasına yaralı olduğunu ve Elazığ’a getirildiğini söyledim. Kendilerinin henüz konudan haberi yok" dedi.
      Sarıoğlu’nun dayısı oğlu Berkan Karakaş ise ailenin tek oğlu olan Sarıoğlu’nun Malatya’ya en son ablasının düğünü nedeniyle geldiğini belirtti.
      Şehit Sarıoğlu’nun cenazesi ikindi namazından sonra düzenlenecek askeri törenin ardından Şehir Mezarlığında toprağa verilecek.
     
     "KUZUMU GETİR ŞIRNAK DAĞLARI"

      Şırnak'ta teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan 13 askerden Denizli doğumlu Komanda Çavuş Bayram Güzel'in (20) Denizli'deki evi, yasa boğuldu.
      Şırnak'ın Gabar Dağı bölgesinde görev yapan askeri birliğe, Geçit Boğazı civarında teröristler tarafından düzenlenen saldırıda şehit olan Komando Çavuş Güzel'in merkeze bağlı Kurtluca köyündeki baba ocağında büyük acı yaşanıyor.
      Oğlunun şehit düştüğü haberini akşam saatlerinde alan acılı baba Nevzat Güzel, oğluyla en son cumartesi günü konuşlarını belirterek, "Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaret ettiği karakolda kalacaklarını, sabah yola devam edeceklerini söyledi. Bu kadar konuşabildik" dedi.
      Yakınları tarafından güçlükle sakinleştirilen Şehit annesi Ayşe Güzel ise ağıtlar yaktı. Terör örgütüne lanet okuyan acılı anne, "Bayramım yaktın beni. Benim kuzumu getir Şırnak dağları" diyerek gözyaşı döktü.
      Şehit Komando Çavuş Güzel'in şubat ayında askere gitmeden önce, köyün 20 yıl önce verdiği ilk şehit olan Hasan Savaş'ın akrabası Fatma Savaş ile sözlendiği öğrenildi.
      Bu arada Kurtluca köyü meydanı ve Güzel'in evi Türk Bayraklarıyla donatılırken, şehit Komando Çavuş Güzel'in evinin duvarına "Herkes asker olur, komando olamaz" yazdığı gözlendi.
     
      BAYRAM İZNİNE GELECEKTİ

      Diyarbakır'ın Lice ilçesinde mayın patlaması sonucu şehit olan Jandarma Er Caner Örengül'ün ailesi, acı haberle yasa boğuldu.
      Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Ayvalı köyünde yaşayan Örengül'ün ailesi, oğullarının öldüğünü sabahın erken saatlerinde Kaymakam Sıtkı Zehin'den öğrendi.
      İki oğlundan birini şehit veren baba Resul Örengül, "vatan borcudur, oğlum vatan borcunu öderken şehit oldu. Vatan sağ olsun" dedi.
      Oğlu ile dün sabah telefonla görüştüğünü ve iyi olduğu haberini aldıklarını belirten baba Resul Örengül, "Baba ben iyiyim, yukarı bölgede görev yapıyorum, komutanlarım da çok iyi, ben de çok iyiyim. Beni merak etmeyin. Kurban Bayramı'nda izne geleceğim diyordu. Kendinden önce acı haberi geldi" diye konuştu.
      Oğlunun telefonda iyi olduğunu söylediğini belirten şehit annesi Türkan Örengül ise "gece nöbette olduğum için şimdi dinleniyorum. Ben iyiyim, siz de Allah'a emanet olun dedi. Bugün de acı haberi geldi" dedi.
     
     4 AY SONRA TEZKERE ALIP EVLENECEKTİ

      Şırnak'ta görev yapan bir birliğe terör örgütü tarafından yapılan saldırıda şehit düşen Er Mehmet Coşkun'un amcası Bekir Coşkun, evlatlarının teröristler tarafından şehit edilmesini kabullenemediklerini belirterek, "Bu terör kahrolsun, bu terör bitsin artık" dedi.
      Oğlunun terörist saldırıda şehit düştüğü haberini Göllüce Mahallesi'ndeki evlerinde 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında görevli askerlerden alan Gazal Coşkun, hem annelik hem de babalık ettiği oğlu ve kızına sarılarak, 4 ay sonra kucaklamaya hazırlandığı oğlunun yasını tutuyor.
      Sık sık fenalık geçiren anne Gazal Coşkun'u yakınları teskin etmeye çalışıyor.
      Şehit erin amcası Bekir Coşkun, AA muhabirine, yeğeninin terhis olmasına 4 ay kala şehit düştüğünü, büyük acı yaşadıklarını söyledi.
      Şehit Er Mehmet Coşkun'un (20) babası Şükrü Coşkun'un 7 yıl önce akciğer rahatsızlığından hayatını kaybettiğini ifade eden Bekir Coşkun, şöyle konuştu:
      "Yeğenim Mehmet Coşkun, Kayseri Hava Dağ Komanda İndirme Tugayındaki eğitiminin ardından Şırnak'a gönderildi. Bir yakınımızın kızıyla söz kestik, tezkeresini alıp geldiğinde evlendirecektik. Evlendirmeyi düşünürken şehit olduğu haberini aldık. Annesi, çocuklarını ücret karşılığında fıstık kırarak, yokluk yaşayarak yetiştirdi. Çok büyük sıkıntılar yaşayarak vatanımızı savunması için gönderdiğimiz evladımızın teröristler tarafından şehit edilmesini kabullenemiyoruz. Bu terör kahrolsun, bu terör bitsin artık."

Aktif haber



Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs