En Sıcak Konular

KGB hamlesi: Son senaryo!

8 Ekim 2007 14:01 tsi
KGB hamlesi: Son senaryo! Putin başkanlığının son yılı şerefine dün Kremlin'de 55. yaşını partiyle kutladı. Ama KGB kliğinin, Putin'in bir yıl başbakanlıktan sonra tekrar başkanlığa dönüp 2023'e dek iktidarda kalması hesabı yaptığı söyleniyor..

Rusya'da marttaki başkanlık seçimi öncesi iktidarı bırakmamak için başbakanlığa soyunarak herkesi şoke eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de manevra bitmiyor. Rusya'nın dizginlerini elinde tutan eski KGB'lilerin oluşturduğu 'siloviki' kliğinin 2023'e dek iktidarda kalmasını istediği öne sürülen Putin, satranç taşlarını yeniden oynattı. Eylülde Mihail Fradkov hükümetinin istifasıyla başbakanlığa maliyeci Viktor Zubkov'u getiren Putin, önceki gün Fradkov'u dış istihbarat şefi atadı. Putin, dün yaşgünü partisine tüm istihbarat şefleri ile komutanları da davet etti. 

Radikal'e göre, anayasa uyarınca üst üste iki dönem başkanlık yapamayan Putin'in, martta bırakacağı başkanlık koltuğuna bir yıl sonra geri dönmesi baskısı var: 'Siloviki' Putin'in en az sekiz yıl daha ve mümkünse 2023'e dek başkanlık yapmasını istiyor. Senaryo, ay başında aralıktaki meclis seçimlerine adaylığını açıklarken "Başbakan da olabilirim" diyen 55 yaşındaki Putin'in, bir yıl başbakanlıktan sonra devlet başkanlığına geri dönmesi yönünde...

Böylece anayasa değişikliğine gerek kalmayacak, çünkü 2. ile 3. döneminin arasından kısa bir süre geçecek ve Putin sekiz yıl daha başkanlık yapabilecek. Daha önce 'siloviki'nin anayasanın değiştirilmesi baskısı karşısında, Putin başkanlığın dörtten yedi yıla çıkmasından yana olduğunu, ama kendisi başkanken değişiklik yapmayacağını söylemişti. Lakin Putin başbakanken, anayasa değişikliğiyle başkanlık yedi yıla çıkarsa, kendisi 14 yıl daha başkanlık edebilir. Toplam iktidarının 22 yıla ulaşmasıyla da, SSCB'nin Stalin'den sonra en uzun görev yapan başkanı Brejnev'i geride bırakabilir.

SVR'nin başına Fradkov

'Siloviki'nin başını, Devlet Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İgor Seçin ile Devlet Başkanı Yardımcısı Viktor İvanov'un çektiği belirtiliyor. Zubkov'un 'kukla başkan' seçilmesini sağlaması beklenen KGB kökenli Putin, üçüncü dönem başkanlığını destekleyen Fradkov'u eski KGB'nin devamı SVR'nin şefi yaptı. General Sergey Lebedev ise SVR'nin başından Bağımsız Devletler Topluluğu'nun başına getirildi.

Politkovskaya anıldı

"Normalde doğumgünümü kutlamam, ama başkanlığımın son yılı nedeniyle bu kez parti vereceğim" diyen Putin, Kremlin'de sekiz yıldır düzenlediği ilk yaşgünü partisine Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri, bölge, alay ve kolordu komutanları dahil Genelkurmay'ın tamamını davet etti. Putin yanlısı gençlik örgütü Naşi'nin Rus liderin 55. yaşı şerefine Moskova'da düzenlediği gösteriye 10 bin kişi katıldı. Putin desenli, önünde V.V. Putin yazısı, arkasında 1 rakamı basılı kırmızı tişörtler giyen kalabalık, ''Putin sen bizim her şeyimizsin', 'Putin demokrasi demeksin', 'Putin geleceğimizsin' sloganları attı. Putin muhaliflerinin, Rusya'nın Çeçenya mezalimini ortaya seren bağımsız gazeteci Anna Politkovskaya'yı öldürülmesinin yıldönümünde anmak için düzenlediği gösteri ise bu şamatanın gölgesinde kaldı. Politkovskaya, 7 Ekim 2006'da suikasta uğramıştı.



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,798 µs