En Sıcak Konular

Değişiklik tamam: Kriz şimdilik aşıldı!

8 Ekim 2007 13:22 tsi
Değişiklik tamam: Kriz şimdilik aşıldı! 21 Ekim'de halk oyuna sunulacak Anayasa değişiklik paketinde yer alan 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi kabul edildi. AK Parti'nin teklifi MHP ve DTP'den destek gördü..

TBMM Anayasa Komisyonunda, 21 Ekimde referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde yer alan ve 11. cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenleme içeren geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.

Haber7'de verilen habere göre, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Anayasa Komisyonu, anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmeleri tamamladı.

AK Parti milletvekillerinin teklifi, MHP ve DTP'nin de desteğiyle kabul edildi.

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİNİN TÜMÜ ÜZERİNDEKİ GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI

TBMM Anayasa Komisyonunda, 21 Ekimde referanduma sunulacak olan Anayasa değişikliği paketinde 11. Cumhurbaşkanının seçimini düzenleyen geçici 18 ve 19. maddenin metinden çıkarılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, toplantıyı açarken, kişisel görüşünün böyle bir değişikliğe gerek olmadığı yönünde bulunduğunu bildirerek, ancak süren tartışmaları sonlandırmak amacıyla böyle bir değişikliğe gerek görüldüğünü söyledi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, gündeme geçmeden önce söz isteyerek, Şırnak'ta 13 askerin şehit düştüğü saldırıyla ilgili olarak, ''Hükümetin artık boş sözler söylemek ve icazet arayışına girmek yerine terörle mücadelede üzerine düşeni yapmalıdır. Hükümet, uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'nin haklarını ve yetkilerini savunmalı ve korumalıdır'' dedi.

Teklif sahiplerinden AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin da saldırıyı kınayarak, alçakça tehditlerin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da netice alamayacağını söyledi. Teklif hakkında bilgi veren Ergin, 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin süreci anlattı.

Referanduma sunulan teklifin bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade eden Ergin, bunun, AK Parti tarafından keyfi olarak hazırlanmadığını savundu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği yapılırken referandum sürecinin 120 günden 45 güne indirilmesi amacıyla yasal değişiklik de yapıldığını, ancak bunun 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Meclise iade edildiğini hatırlatan Ergin, ''Bu yasa iade edilmemiş olsaydı bugünkü hukuki zemin böyle gelişmeyecekti. Referandum genel seçim öncesinde veya seçimle birlikte yapılacaktı.

Böyle çelişkili bir durum da ortaya çıkmayacaktı'' dedi. Referandumda ''evet'' çıkmasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün durumunu tartışmalı kılmayacağını savunan Ergin, CHP Lideri Deniz Baykal ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin konuyla ilgili açıklamaları sonrasında sorunun giderilmesi yönündeki çağrılara duyarsız kalmalarının mümkün olmadığını, bunun üzerine kendilerinin de partilerle görüştükten sonra söz konusu teklifi Meclis Başkanlığına sunduklarını anlattı.

''YASAMA ORGANI SEÇİME MÜDAHALE EDEMEZ''

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, teklif üzerinde görüşlerini dile getirirken, Ergin'in sözlerinin tümünün siyasi gerekçe olduğunu, bunun içinde hukuki gerekçe bulunmadığını iddia ederek, teklifin hukukun evrensel ilkeleri ve Anayasanın çok sayıdaki maddesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

11 Eylülden bu yana sınır kapılarında vatandaşların oy kullandığını, ancak şimdi oylanan metinde değişikliğe gidildiğine işaret eden İçli, yasama organının keyfi nedenlerle hareket edemeyeceğini, kişiye özel yasal düzenleme yapamayacağını ve Anayasaya bağlı olması gerektiğini söyledi. Milletvekilleri olarak kısa süre önce Anayasa üzerine yemin ettiklerini anımsatan İçli, ''AKP ve Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesine öfkeleri üzerine siyasi gücünü kullanarak anayasada değişiklik yapamaz. Bu, yasama organının nasıl kaotik bir ortama düşürüldüğünü gösteriyor. Daha önce benzeri durum milletvekili seçilemeyen Recep Tayyip Erdoğan'da da yaşanmıştı'' dedi.

Devam eden süreçle ilgili tek yetkili kurum olan YSK'nin seçim takvimini ilan ettiğini, ancak şimdi yasama organının referandum metninde değişikliğe giderek bazı maddelerini bu metinden ayırmak isteğini kaydeden İçli, ''Bu yasayı ayıramazsınız. Yasanın son maddesi, tümünün birlikte referanduma sunulacağını öngörüyor. Yasama organı bir seçime müdahale edemez'' diye konuştu.

İçli, Komisyonunun, teklifin maddelerine geçilmeden reddedilmesi gerektiğini söyledi. Komisyon Başkanı Kuzu'nun, ''Peki referandumun ortadan kaldırılması yönünde bir teklif mümkün değil mi?'' sorusu üzerine İçli, ''Bana göre o da mümkün değil'' yanıtını verdi.

Bunun üzerine Kuzu, 21. Dönemde milletvekili maaşlarıyla ilgili yapılacak referandumun çıkarılan bir yasayla engellendiğini hatırlatarak, ''O çalışmanın içinde siz de vardınız'' dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın da o çalışma içinde olduğunu belirten İçli, ''Kendilerine sorun'' dedi. İçli, Kuzu'nun sorusunu yinelemesi üzerine, kendilerinin dönemin Cumhurbaşkanı ile görüştüklerini, bunun üzerine yeni bir hüküm ihdas edildiğini söyledi.

ŞAHİN VE İYİMAYA

Adalet Bakanı Şahin, benzer bir uygulamanın 2001 yılında yapıldığını hatırlatarak, ''Bana göre bu teklifin yasalaşmasında bir sakınca ve mahsur yoktur'' dedi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya da Komisyonunun kurucu iktidar yetkisini kullandığına işaret ederek, bu nedenle bir sınırlamaya tabi olmadığını söyledi. İyimaya, ''Süreç sona erdikten sonra müdahale edebiliyorsa şimdi haydi haydi müdahale edilebilir'' görüşünü ifade etti.

''MİSİLLEME MANTIĞIYLA DEVLET YÖNETEN BİR ANLAYIŞ''

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesinin ''367 kararı''nın ardından Türkiye'de iktidar eliyle kaotik bir ortam yaratıldığını belirterek, ülkenin ''sorumsuz ve öngörüsüz bir iktidar anlayışının dayatmalarıyla karşı karşıya olduğunu'' ileri sürdü.

''Tamamen misilleme mantığıyla devleti yönetmeye çalışan bir siyasi anlayışı görüyoruz'' diyen Kart, YSK'nın da sorumluluk almaktan çekinen bir yapıda olduğunu, kendilerinin aylardan beri soruna parmak basmalarına rağmen basının son günlerde bunu gündeme taşıdığını ifade etti. ''AKP'nin dayatmacı anlayışına omuz veren siyasi bir anlayış gelişiyor'' diyen Kart, günlerden beri sınır kapılarında kullanılan oyları, ''3-5 bin oy sonucu etkilemez'' denilerek geçiştirilemeyeceğini vurguladı.

Yapılmak istenen değişikliğin referandumun içeriğiyle ilgili olduğunu, 19. maddenin ise tüm paketi ilgilendirdiğine dikkati çeken Kart, teklifi, ''hukuk ve siyaset skandalı'' olarak tanımladı. Kart, referandumun ortadan kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışmalarına da işaret ederek ''Öyle garabet bir durumla karşı karşıyayız ki neresinden tutarsak elimizde kalıyor. Bu hukuk ihlalini tümden kaldıramıyorsunuz. Süreç devam ederken 'ben bunu değiştiriyorum' diyemezsiniz' dedi.

22 Temmuzda malzeme olarak kullandığınız bir şeyi şimdi gerek kalmadığı için kaldırıp atmak istiyorsunuz. YSK, üzerine düşeni yapmalı, sorumluluk almalıdır'' diye konuştu. Kart, referandumda ''evet'' çıkması halinde Meclisin yaptığı 11. Cumhurbaşkanı seçiminin anayasal dayanağı kalmamış olacağını savunarak, Abdullah Gül'ün şimdiye kadarki kararlarıyla ilgili meşruiyet tartışması yaşanacağını söyledi. Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs