En Sıcak Konular

Türkiye, Irak'ta BM'ye öncülük edebilir

8 Ekim 2007 10:40 tsi
Türkiye, Irak'ta BM'ye öncülük edebilir ABD'nin BM Büyükelçisi Halilzad, "Türkiye, Irak'ın geleceğinde en etkin 3 ülkeden biri." dedi

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zalmay Halilzad, Irak'ta daha geniş bir rol üstlenmeye hazırlanan BM'ye Türkiye'nin öncülük edebileceğini söyledi.

Halilzad, 'Irak'ın kaderini etkileyecek 3 ülkeden biri' diye nitelendirdiği Türkiye için "Yalnızca Irak'a direkt etkide bulunmakla kalmaz, bunu BM yoluyla da yapabilir. Bunu yapacak kapasitede bir ülke." ifadelerini kullandı. 2005-2007 yılları arasında ABD'nin Irak büyükelçisi olarak görev yapan ve Afgan kökenli bir Müslüman olan Zalmay Halilzad, Zaman'a verdiği demeçte Irak, terör örgütü PKK ile mücadele ve Türkiye'nin bölgedeki rolü konularında açıklamalarda bulundu.

Irak'taki muhtemel bir iç savaşın tüm bölgeyi olumsuz etkileyeceği uyarısını yapan Halilzad, bu nedenle işgale yönelik görüşleri ne olursa olsun ilgili tüm tarafları, Irak'ta uzlaşı sağlanması için çaba sarf etmeye çağırdı. Tecrübeli diplomat, "Irak'ın bölgesine, bölgenin de Irak'a direkt etkisi aşikar. Irak, hem komşu ülkelerden fazlasıyla etkilenebiliyor, aynı şekilde bu ülkede yaşananlar da bölgeyi etkiliyor. Irak'ın kendi içinde uzlaşı yollarını arıyoruz. Bu uzlaşı yalnızca Irak içindeki farklı mezheplerin değil, komşu ülkelerin de uzlaşısını gerektiriyor." diye konuştu.

Sünni bir Müslüman olan Halilzad, Türkiye'nin bölgedeki önemine de dikkat çekti. Türkiye'yi, Suudi Arabistan ve İran'la birlikte "Irak'ın geleceğinde en etkin üç ülkeden biri" olduğunu vurgulayan ABD'li diplomat, BM'nin, bu ülkede alacağı aktif görevlere Türkiye'nin öncülük edebileceğini söyledi. Halilzad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın New York ziyaretini hatırlatarak, "New York'ta temaslarda bulunan Türk yetkililerine olan ilgiden rahatlıkla görebiliyoruz. Türkiye, yalnızca Irak'a direkt etkide bulunmakla kalmaz, bunu BM yoluyla da yapabilir. Bunu yapacak kapasitede bir ülke." dedi.

'Barzani ve Talabani'yi uyardım'

22 Eylül'de BM'de Babacan'ın da katıldığı Irak toplantısında örgütün, Irak'taki rolünü artırmasına destek verilmişti. Bu çerçevede BM, Irak'ta bölgesel 'destek bürosu' açacak. Örgüt, Ağustos 2003'te Bağdat'taki merkezine düzenlenen saldırıdan sonra Irak'taki personelini sınırlı tutmaya başlamıştı. Zalmay Halilzad, Kuzey Irak kökenli PKK saldırıları konusuna da değinerek PKK'nın bu bölgede konuşlanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Son Irak ziyaretinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani'ye bu görüşünü ilettiğini aktaran Halilzad, "Hem Barzani hem de Talabani ile Kuzey Irak'taki PKK'nın varlığını konuştum. Onlara dedim ki; Kuzey Irak'ta PKK'nın varlığına göz yumulması kabul edilemez. Bu, Irak'ta uzlaşının sağlanmasına engeldir." ifadelerini kullandı.

Zaman



Bu haber 192 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,688 µs