En Sıcak Konular

Çocuk ergenler çoğalıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Çocuk ergenler çoğalıyor Ergenliğin eskiye oranla daha erken yaşlarda başladığı iddia edildi. Doğumdan itibaren 14.000 çocuğu inceleyen araştırmacılar 6 kız çocuğundan birinin sekiz yaşında ergenliğe eriştiğini gördüler. Çok değil, 40 sene önce bu oran "100 kız çocuğundan biri" i

Erkek çocukları kız çocuklarına oranla ergenliğe daha geç adım atıyor olmasına rağmen 14 erkek çocuktan biri sekiz yaşında ergen oluyor. 40 sene önce 150 çocuktan biri bu yaşta ergen olurdu.

Ergenliğin "bütün cinsel organların gelişmesi, cinsel fonksiyonların işler hale gelmesi, insan vücudunun üreme için hazır hale gelişi" tanımını hatırlayacak olursak, çocuk ergenlerin artıyor olması insana biraz daha garip geliyor.

Erken ergenliğin sebebi ne?

Erken ergenliğin tıbbi çözüm gerektiren bir de sebebi olabilir. Hastalık nedeniyle oluşmayan erken ergenliğin muhtemel sebepleri şöyle:

Yanlış beslenme, aşırı şişmanlık ve hareket eksikliği: Özellikle çocuklara pazarlanan gofret, çikolata, boyalı-aromalı yoğurt, boyalı-aromalı süt, şekerleme, kola, gofret, çikolata, hamburger, cips, ciklet gibi gıdalar çocuğa bir fayda vermiyor, aksine çocukların bünyelerini mahvediyor. Çoğu çocuk, boyalı-aromalı yiyecekler, katkı maddeleri, rafine ve bol şeker içeren gıdalardan oluşan bir gıda hapsinde yaşıyor.

Yanlış beslenen çocuklarda aşırı şişmanlık ve bunun sonucu olarak vücutta yağ birikimi görülüyor. Vücut belirli bir yağ oranına ulaştıktan sonra ergenliğe giriş başlıyor çünkü vücut yağı hormonları dişi cinsel hormonu östrojene dönüştürüyor. Bu da vücudu, kız çocuğunun olgunlaşmaya hazır olduğu yanılgısına düşürüyor.

Kız çocuklarının vücutlarında çok yağ varsa vücudu artık hamile kalabileceğini söylüyor. Yağ hücreleri, bilim adamlarının ergenliği etkilediğine inandığı Leptin proteinini de üretiyor.

Gıdadan ve diğer kaynaklardan alınan kimyasallar: Tarımda kullanılan böcek ilaçlarında, plastik ambalaj ve kaplarda, paketli gıdalarda ve hatta kozmetik ürünlerde bulunan kimyasallar erken ergenliği tetikliyor. Plastik yapımında kullanılan Bisphenol-A ve Phthalates kimyasalları kola, gazoz gibi içeceklerin pet şişelerinde kullanılıyor. Phthalates plastik ambalajların esnek yapılması için kullanılıyor. Bu kimyasallar, ambalajlardan içeceklere veya gıdalara bulaşabiliyor. Böcek ilacı DDT veya türev ürünü DDE gibi böcek ilaçları da yediğimiz meyve sebze aracılığıyla bulaşabiliyor. PBC ise elektrikli aletlerde yanmayı geciktirici olarak kullanılmış olan bir kimyasal. Tüm bu kimyasallar insan vücudunda hormonlar gibi davranıyor, başka bir deyişle "hormonları taklit ediyor" ve olgunlaşma sürecini etkiliyor.

Hayvan yetiştiriciliği ve tarımda kullanılan hormonlar: Bilim adamları süt, et ve yumurtada kalıntı bırakan büyüme hormonlarının hayvan yetiştiriciliğinde kullanılmasını da sorumlular arasında gösteriyorlar. Hormonlar, özellikle kışın yetişen yaz sebzelerinde olmak üzere tarımda da kullanılıyor.

Televizyon ve bilgisayar ışığı: Televizyon ve bilgisayar ekranından yayılan ışık çocukların melatonin oranını düşürüyor. Bu da uyku ritmini bozup, ergenlik çağının başlangıcını düzenleyen sistemi değiştiriyor.

Medyada ve internette cinsel içerikli yayınlar: Aşırı derecede cinsel içerik taşıyan medya programları çocukları erken yaşta ergenliğe itiyor. Time dergisinin haberine göre Dr. Drew Pinsky, MTV kanalının erken ergenliği tetiklediğini iddia ediyor.
Aile ortamı: Sorunlu ailelerin kız çocukları daha erken ergenleşiyor. Ailede baba yoksa veya ebeveynler boşanmışsa veya baba figürü olarak yabancı bir erkek varsa kız çocuğu ergenliğe daha erken giriyor.


Ebevenler hangi önlemleri alabilir?

Ebeveynler çocuklarının okul çağında değil, çok daha öncesinde aşağıdaki önlemleri alarak erken ergenliği önlemeye çalışabilirler.

Taze meyve sebze ağırlıklı, market yiyeceklerinden uzak beslenme: Yukarıda saydığımız gofret, çikolata, cips, kola, boyalı-aromalı yoğurt ve süt gibi market yiyeceklerinin besleyici değeri çok düşük; hatta katkı maddeleri ve şeker içerikleriyle çocuklara son derece zararlı. Çocuklar bu tür yiyecekler yerine bol bol taze meyve sebze, tam buğday unundan ekmek, bakliyat ve et, süt, yumurta gibi hayvansal gıdalar yemeye alıştırılmalı.

Süt ve yoğurtta boyasız, aromasız sade süt ve yoğurt tercih edilmeli. Hatta bulabilirseniz pastörize edilmemiş, hojenize edilmemiş mandıra yoğurdu sağlığınız açısından daha faydalı.

Organik / ekolojik gıdaları tercih edin: Tüm gıdaların ekolojik – organik olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Doğal gübreyle üretilen ekolojik ürünler tarım ilacı kalıntısı veya hormon içermezler. Ekolojik ürün bulunamıyorsa meyve-sebzeler çok iyi yıkandıktan sonra yenmeli.

Mevsimin meyve sebzesini tüketin: Kışın yenen yaz sebzelerinde (domates, kabak, salatalık, patlıcan gibi) hormon bulunma ihtimali daha yüksek. Doğanın o kadar latif bir dengesi var ki, kışın ihtiyacımız olan tüm besin öğeleri kış meyve sebzelerinde bulunuyor. Örneğin bol suya ihtiyaç duyduğumuz yaz aylarının meyvesi karpuz; kışın ihtiyacımız olan gücü kuvveti veren, hastalıklara karşı koruyacak kış meyvesi ise balkabağı. İthal ürünlerden de kaçınıp mümkün olduğu kadar yerli çeşitlerin tüketilmesi sağlığımız için daha faydalı.

Plastik ambalajdan kaçının: Su da dahil olmak üzere çocuğunuza sadece cam ambalajda içecekler verin. Evde yiyecekleriniz sıcakken plastik kaplara aktarmayın.
Çocukların daha hareketli bir hayat sürmesini teşvik edin: Sokakta arkadaşlarıyla oynamak yerine bilgisayar başında oturmayı; bir yere yürümek yerine arabayla götürülmeyi tercih eden çocuklar hareketsizleşiyor. Bolca açık hava alabilecekleri, ayaklarının toprağa değeceği açık alanlarda oynama, öğle saatleri dışında denize girme ve spor yapma fırsatı verin.

Televizyon ve internete kısıtlama: Çocuklar internet ve televizyon ışığına ne kadar az maruz kalırlarsa o kadar sağlıklı oluyor.  Televizyon ve internetteki yoğun cinsel içerikli progrem ve yayınlardan ise mutlaka uzak tutulmaları gerek.

Sevecen aile yapısı: Ebeveynleri tarafından desteklenmek ve sevgi görmek çocukların en önemli ihtiyacı.

iyibilgi haber merkezi



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs