En Sıcak Konular

AİHM'nin zorunlu din dersi kararı

8 Ekim 2007 07:17 tsi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Hasan Zengin isimli bir Alevi vatandaşın zorunlu din dersinin kaldırılmasıyla ilgili davasını yarın karara bağlayacak.

Zengin'in, kızı Eylem'in zorunlu din dersine girmemesi için açtığı davada Strasbourg Mahkemesi'nin zorunlu din dersi ile ilgili kararı sivil anayasa tartışmaları açısından da önem taşıyor.

AİHM kaynakları, söz konusu kararda Büyük Daire'de görüşülen 'Norveç'e karşı Folgero' davasının esas alınacağını belirtiyor. Temmuz ayında sonuçlanan Folgero kararında, Norveç'teki eğitim müfredatının Protestan inancına uygun olarak düzenlendiği ve diğer dinlere yönelik çoğulcu bir bakış açısı yer almadığı gerekçe gösterilerek Norveç mahkum edildi.

AİHM kaynakları, Türkiye'nin de davayı kazanmasının zor olduğunu kaydediyor. AİHM'deki zorunlu din dersi davası, farklı Alevi grupları arasında 'Alevilik İslam dışı' tartışmalarını da yeniden canlandırmıştı.

İlköğretime giden kızı Eylem Zengin'in din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulması için Türk mahkemelerine başvuran Hasan Zengin, bir sonuç alamaması üzerine davayı 2004 yılında AİHM'ye taşımıştı.

Zengin, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. maddesini ve eğitim hakkıyla ilgili 1. protokolün 2. maddesini ihlal ettiği' görüşünü savunuyor.

3 Ekim 2006 tarihinde Strasbourg'da gerçekleşen duruşmada Türkiye, eğitim müfredatını belirlemenin devletin egemenlik alanına girdiğini, ailelerin müdahale edemeyeceğini savundu.


zaman
 



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs