En Sıcak Konular

Türkiye'den ABD'ye silah uyarısı

7 Ekim 2007 19:40 tsi
Türkiye'den ABD'ye silah uyarısı Danıştay baskını, Trabzon'da Rahip Santoro cinayeti, gazeteci Hrant Dink suikastında kullanılan silahların hep Glock marka olması dikkat çekiyor. Bu silahların ise ilginç bir rastlantı sonucu ABD'nin Irak orusuna sattığı silahlardan olması dikkat çekiyo

ABD’li müfettişlerle yapılan toplantıda, Türk yetkililer, "ABD'nin silahlarıyla Türkiye'de vatandaşlarımız öldürülüyor. Bunlar arasında Danıştay Üyesi, Hrant Dink, İzmir'de bir polis memurumuz da var. Rahip Santoro'da yine ABD'ye ait silahla öldürüldü. Silahınıza sahip çıkın, vatandaşlarımız ölmesin" isteğinde bulundu.

Aktifhaber'in haberine göre, ABD tarafından Irak'ta bulunan askerleri, Irak asker ve polisinin yeniden yapılandırılması için alınan silahların PKK başta olmak üzere değişik örgütlerin ve kaçakçıların eline geçtiğinin Türkiye tarafından belgelenmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Türkiye'ye gelen ABD'li müfettişler, bu çalışmalarından dolayı Türk makamlarına teşekkür etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubeleri'nin yetkilileriyle görüşen 7 kişilik ABD heyeti, soruşturmaya, Türk makamlarından gelen şikayetler üzerine başlandığını belirttiler. ABD'nin kayıp silahları kapsamında şu ana kadar 2 kişinin tutuklandığını belirten müfettişler, bu sayının soruşturma sonunda daha da artabileceğini söylediler.

İNTERPOL DEVREDE

Danıştay baskını, Trabzon'da Rahip Santoro cinayeti, gazeteci Hrant Dink suikastında kullanılan silahların hep Glock marka olması dikkat çekti. Aynı şekilde Türkiye'ye değişik yollardan giren bazı silahların da yasadışı örgütlerin eline nasıl geçtiğine ilişkin kapsamlı bir araştırma başlatıldı. İnterpol Türkiye Şubesi'nin de devreye girmesiyle birlikte, silahların seri numaraları belirtilip, üretici ülkelere bu serili numaralı silahların hangi ülkeye satıldığını, alıcısını sordu.

500 BİN SİLAH

Bazı eylemlerde kullanılan, ya da kullanılmak üzere Türkiye'ye sokulan silahlarla ilgili araştırmalarda, silah üreticisi Avusturya, Almanya, Polonya seri numaraları belirtilen silahları ABD'de sattığını bildirdi. Bunun üzerine Türkiye, ABD'ye başvurup aldıkları silahların teröristlerin, kaçakçıların eline geçtiğini, bunun ne anlama geldiğini sordu.

Türkiye'nin konuyu ısrarla takip etmesi üzerine ABD Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı, Irak'ta bulunan ABD askerleri, Irak polisinin yeniden yapılandırılması amacıyla alınan silahlarla ilgili soruşturma başlattı. Yapılan araştırmalarda, ABD'nin aldığı 500 bin civarında silahtan, ancak yüzde 2'sinin kayıt altında tutulduğu ortaya çıktı.

SİLAHLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ TÜRKİYE’DE

Ankara'ya gelen müfettişler, ABD'nin silahlarının kayıp olduğunu ortaya çıkaran Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele Dairesi Başkanlığı yetkililerinden de bilgi aldı. Daire Başkanı Ahmet Pek ve diğer yetkililere "kayıp silahlar" konusundaki çalışmaları ve uyarılarından dolayı teşekkür eden müfettişler, silahların önemli bir bölümünün Türkiye'ye girdiği konusundaki endişelere katıldıklarını söyledi.

Türk makamları, "silahınıza sahip çıkmadığınız için bunlar Türkiye'ye sokuldu, örgütlerin eline geçti. Silahınıza sahip çıkın, insanlarımız öldürülmesin" dedi. Müfettişlere, PKK'nın kullandığı M-16 silahları konusunda da kaygılar anlatıldı.



Bu haber 329 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs