En Sıcak Konular

Babacan: Suriye ile ikili ilişkiler mükemmel seviyede!

7 Ekim 2007 18:16 tsi
Babacan: Suriye ile ikili ilişkiler mükemmel seviyede! Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Suriye temasları sıcak bir ortamda gerçekleşirken, iki ülke ilişkileri ve bölgesel konularla ilgili önemli ortak kararlar alındı. İki ülke karşılıklı İsrail güvencesi vererek, dostluk mesajları verdiler

Ali Babacan'ın Suriye temasları oldukça sıcak bir ortamda gerçekleşti. İki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgesel konularla ilgili birçok meselenin ele alındığı görüşmelerde, iki ülkenin mevcut ilişkilerinin geliştirilmesi ve kuvvetlendirilmesi üzerinde durulduğunu kaydedildi.

İSRAİL'İN TÜRKİYE TOPRAKLARI ÜZERİNDEN SURİYE'YE SALDIRISI MÜMKÜN DEĞİL

Haber/'den alınan bilgiye göre Türkiye ve Suriye, İsrail'in Türkiye toprakları üzerinden Suriye'ye saldırmasının mümkün olmadığı konusunda aynı düşüncede olduğunu bildirdiler. İki ülkenin dışişleri bakanları, bugün Şam'da düzenledikleri basın toplantısında bu tür bir saldırının mümkün olmadığının altını çizdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Şam'ın ardından Ortadoğu turuna devam edeceği İsrail'de kendisine Suriye'ye yönelik saldırı konusunda bilgi verilmesini umduğunu söyledi.

Bugün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir araya gelen Ali Babacan, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile ortak basın toplantısı düzenledi.

ABDULLAH GÜL; BEŞŞAR ESAD'I TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ

Muallim, burada yaptığı açıklamaya Babacan için "Değerli meslektaşım, kıymetli arkadaşım" diyerek başladı. Babacan'ın Beşşar Esad ile görüşmesinde kendisine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den bir mesaj ilettiğini belirten Muallim, bu mesajla Esad'ın Türkiye'ye davet edildiğini söyledi. Muallim, Esad'ın da en yakın sürede bu davete cevap vereceğini kaydetti.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konularla ilgili birçok meselenin ele alındığını ve iki ülkenin mevcut ilişkilerinin geliştirilmesi ve kuvvetlendirilmesi üzerinde durulduğunu kaydetti.

"IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE BAĞIMSIZLIĞI KONUSUNDA TÜRKİYE İLE AYNI GÖRÜŞTEYİZ"

Bölgesel konularda ise öncelikli olarak Irak konusunun ele alındığını kaydeden Muallim, iki ülkenin bu konuda mutakabat içinde olduğunu belirtti. Muallim "Irak'ın birliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının elzem olduğu konusunda Türkiye ile görüş birliği içerisindeyiz" dedi. Muallim, önümüzdeki ay İstanbul'da gerçekleştirilecek Irak'ı Komşu Ülkeler Toplantısı hakkında da Türkiye ile aynı düşünceyi paylaştıklarını ifade etti.
Görüşmede ele alınan diğer bir konunun ise Arap-İsrail uyuşmazlığı olduğunu söyleyen Muallim, "Bölgede beklenen ve hedeflenen kalıcı ve kapsamlı barışa ulaşabilmek için, halihazırdaki barış görüşmelerindeki tıkanıklığın giderilmesi, tekrar masaya oturularak görüşmelerin canlandırılması konusunda mutakabata varılmıştır" dedi.

Bu hususta Türkiye ile Suriye'nin görüşlerinin örtüşmekte olduğunu vurgulayan Muallim, barış görüşmelerinin "toprak mukabili barış prensibi ve BM kararlarını dikkate alınarak ve esas kabul edilerek" başlatılması konusunda mutakabata varıldığını dile getirdi. Muallim, görüşmede Filistinlilerini saf birliği yapmasının da barış görüşmelerine faydalı olacağı konusunda anlaşıldığını kaydetti.

ORTADOĞU, TARİHİNİN EN ZOR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞAMAKTADIR

Ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da konuşmasına "Ortak tarihî, ekonomik ve kültürel bağlarımız olan Ortadoğu'da ilk ziyaretimi Suriye'ye düzenledim" diyerek başladı. Görüşmelerinde ikili ve bölgesel konularda kapsamlı ve yararlı fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Babacan, Suriye ile son yıllarda ikili ilişkilerin "mükemmel bir seviyeye" ulaştığını dile getirdi.

Bölgesel konularda ise Ortadoğu'nun, tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığını kaydeden Babacan, "Irak, Filistin ve Lübnan sorunları başta olmak üzere bölgemiz önemli problemlerle karşı karşıyadır" dedi. Dışişleri Bakanı Babacan, "bu üç sorun, karşılıklı etkileşimle de daha tehlikeli düzeye taşınmaktadır" diye konuştu.

"ORTADOĞUDA KALICI VE KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM BÖLGENİN EN BAŞTA GELEN İHTİYACIDIR"

Babacan, Suriye'nin bu üç konudaki "yapıcı ve olumlu katkılarının vazgeçilmez önem taşımakta olduğunu" ifade etti. Babacan, "Ortadoğu barış sürecinin Suriye kanalı da dahil olmak üzere kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaştırılması, bölgenin en başta gelen ihtiyacıdır" dedi. Dışişleri Bakanı, "Türkiye olarak bu amaca yönelik olarak bütün gayret ve girişimlere bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da destek vermeyi sürdüreceğiz" dedi.

Babacan, Kasım ayı başında İstanbul'da gerçekleştirilecek Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın da bu konuya uluslararası toplumun desteğin sağlanması hususunda önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirdi.

"SURİYE'Yİ LÜBNAN İLE İLİŞKİLERİ KONUSUNDA TAKDİR EDİYORUZ"

Lübnan krizinin ise bugün "hassas ve kritik" bir aşamada olduğunu ifade eden Babacan, "Bu aşamanın genelinde tarafların yapıcı anlaşmaya dönük yaklaşımları hayatî önem taşımaktadır. Bu bakımdan Lübnan'ın selametini arzulayan bütün dostlarının; olumlu, yapıcı ve teşvik edici yardımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Lübnan ile özel ilişkisi bulunan Suriye'yi, bu çerçevedeki katkılarından dolayı takdir ediyorum" dedi.

MUALLİM: "İSRAİL'İN TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE SALDIRMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

İki bakan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, İsrail'in Suriye'ye yönelik 6 Eylül'de düzenlediği hava saldırısında Türkiye'nin hava sahasını kullandığı iddialarını sorması üzerine konuşan Velid Muallim, bu konuda gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini söyledi. Muallim, "Bu soru bana Ankara ziyaretim sırasında da soruldu. Kardeş ülke Türkiye'nin ne topraklarında ne de hava sahasında Suriye'nin güvenliğine tehlike teşkil edecek bir faaliyete izin vermesinin mümkün olmadığını orada söylemiştim. Bize verilen bilgi budur ve biz buna inanıyoruz. Benzeri iddialar hiçbir zaman Türkiye ile işbirliğimizi gölgeleyemez ve dostluğumuza zarar veremez" dedi.

Ali Babacan da bu soruya cevaben "Biz bu haberleri şaşkınlıkla izledik. Türkiye ve Suriye iki komşu dost ülkedir. Türkiye'nin, topraklarının ya da hava sahasının Suriye'ye karşı herhangi bir sebeple kullanılmasına izin vermesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin Muallim'e ABD Dışişleri Bakanı Rice ile İstanbul'daki toplantıda görüşüp görüşmeyeceği sorulması üzerine ise Suriye Dışişleri Bakanı, "Kendisiyle daha önceki toplantılarda görüştüklerini" söylemekle yetindi.

BABACAN: "İSRAİL ZİYARETİMDE SALDIRI HAKKINDA AÇIKLAMA BEKLİYORUM"

Bir gazeteci ise Babacan'a "İsrail ile yapacağı görüşmede iyi niyetli arabuluculuk görevini devam ettirme düşüncesi olup olmadığını ve İsrail'den saldırı hakkında talep ettikleri bilgiyi alıp almadıklarını" sordu.

Babacan ise Türkiye'nin bölgedeki sorunlarla yakından ilgilendiğini ve tüm ülkelerle yakın diyalog içinde olduğunu kaydetti. Babacan, "bu diyalogla tüm sorunları değerlendirmek, uluslar arası toplantılarda ve ikili görüşmelerde ele almak ve siyasi diyalog ile çözüm aramak Türkiye'nin temel ilkeleridir" dedi.

Babacan, saldırı konusunda ise İsrail'den kendisine bir açıklama yapmalarını beklediğini ifade etti.



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs