En Sıcak Konular

Sabah-atv maçını kim alacak?

7 Ekim 2007 14:42 tsi
Sabah-atv maçını kim alacak?

Rupert Murdoch 'sahaya' çıktı... Yerliler ısınma hareketlerinde... Saran gelecek maçlara bakıyor... Serpil Yılmaz, bugünkü köşesinde sabah-atv maçının analizini yaptı... İşte Yılmaz'ın maç tadında yazısı:

Serpil Yılmaz'ın köşe yazısı:

Ev sahibi takımın sahadaki konumuna göre kadroyu sayarak başlayalım: Kalede TMSF Başkanı Ahmet Ertürk. Libero Hasan Doğan. Geri dörtlü; Ahmet Çalık, Ethem Sancak, Akın İpek, Fettah Tamince, Cihan Kamer. Orta sahada(merkezde); Hüsnü Özyeğin, Nurettin Çarmıklı, Nihat Özdemir. Sürpriz golcüler ise Dinç Bilgin ve Turgay Ciner.
Maçın sonucu ile ilgili tahminimizi ise hemen söyleyelim. Bu maçı ABD'de yaptığı kamp çalışmalarındaki performansıyla göz dolduran "hakem" alır.
Maçın teknik analizine geçmeden önce oyuncuların her fırsatta dillendirdiği iki iddiadan söz edelim: Birincisi 7 Kasım'da yapılacak ihalede belirlenen 1.1 milyar dolar muhammen bedel "rasyonel" değil. İkincisi, TMSF diğer batık banka patronlarına yaptığı gibi yüzde 35'lere varan bir indirim uygulayabilir ve Dinç Bilgin'in 900 milyon dolarlık borcunu üçte bir oranında azaltabilir. Bu iki varsayım üst üste eklendiğinde atv ve Sabah'a iki kez el koyan TMSF, günün sonunda bu yayınları eski sahibi Bilgin'e verebilir. Şimdi bunları bir kenara koyalım ve yabancılardan başlayarak maçın analizine geçelim.

 
Rupert Murdoch 'sahaya' çıktı
MURDOCH: Başbakan Erdoğan'a New York'taki görüşmesinde sadece "çok yakışıklısın" demediği, "Malınız en fazla 600 milyon dolar eder" diye eklediği söyleniyor. İhalenin en temel unsuruna yönelik bu teknik müdahale, "işi bilmeyenlerin", kafasını karıştırmaya, heveslerini kırmaya dönük bir taktik girişim olarak yorumlanıyor.
NEW YORK KRİTERİ: Erdoğan'ın New York temaslarını yakından izleyen, yüzde 25 kontenjanla oyuna girecek yabancı oyuncular, "eşleşme" kriterinin "hükümet yanlısı yerli ortak" olduğunu kavrıyorlar. Bir başka kriter ise ihalenin şeffaf olacağı. Yani ihale cebinde parası olanların bilek güreşine sahne olacak.
Bear Sterns, Goldman Sachs, Soros Managment, Swiss RE gibi dünyanın önde gelen fon yöneticilerinin yanı sıra; Sabah-atv ihalesine girmek için TMSF'den şartname alan yayın kuruluşları ABD merkezli News Corp. ve Yunanistan merkezli Antenna Grup'un üst düzeyi de Erdoğan'ın New York'taki yemeğinde hazır bulunuyorlardı.
YABANCI KONTENJANI: Medyada yatırım yapan yabancı yatırımcılar için getirilen yüzde 25 sınırı yükseltilir mi? Bu soru geçen yıl Rupert Murdoch'un sahibi olduğu News Corp.'a geçen TGRT'nin satışında çok konuşuldu. Dönemin AKP hükümeti TGRT (Fox TV) pazarlığına katılan, Ronald Lauder'in başkanı olduğu Prag merkezli Central Media European Enterprises (CME) yetkililerine ve satın almayı yapan News Corp.'a "esneyebilir" mesajı veriyordu.
Nitekim "şartlar" esnedi ve Murdoch, TGRT'yi Ahmet Ertegün ile satın aldıktan sonra ana gelirlerin toplandığı bir başka şirket kurarak "fiili durum" yarattı.
Yabancılar hükümetten veya TMSF'den bu kez aynı esnekliği görmüyorlar. Ancak ihalenin iptali ve yeni bir düzenleme söz konusu olursa yüzde 25 sınırlamasının yükseltilmesi ihtimalinden söz ediliyor.

 
Yerliler ısınma hareketlerinde
ÖZYEĞİN: "Parayı bastıran Sabah-atv ihalesini alacak" kriterini önemseyenler, Hüsnü Özyeğin'in oğlu Murat Özyeğin'in kurduğu medya şirketi ile CME işbirliğine dikkat kesiliyorlar.
NUROL: 5 tane yabancı kuruluş ihale dosyası alırken, yerli sermaye grupları içinde TMSF'den dosya alan şimdilik bir tek Nurol var. Nurettin Çarmıklı'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Nurol, bu ihaleye son 10 yıldır zırhlı araç üretiminde işbirliği yaptığı ve dünyanın en büyük üçüncü private equity fonu olan Carlyle ile giriyor.
TMSF, medya kuruluşuna talip yabancı bir fonun yanına yerli ortak alma şartı arıyordu. O halde Nurol'un ayrıca yerli bir medya şirketi ile birlikte hareket etme olasılığı akla geliyor.
LİMAK: "Nurol nerede, Limak orada" diyenler haklı çıktı. Limak'ın sahibi ve FB Başkan vekili Nihat Özdemir de ihale ile ilgilendiğini anlattı ama yabancı ortağının adını söylemedi.
GERİ DÖRTLÜ: İş dünyasının muhafazakâr kanadından, News Corp ile yakınlaşmaya çalışan Star ve Bugün gazetelerinin sahipleri ile enerji yatırımları ile dikkat çeken Çalık'tan tutun da Goldman Sachs'la temas kuran turizmci Fettah Tamince'ye kadar birçok isim ısınma hareketleri yapıyor. Bunların "yabancı ortaklıkları" henüz netleşmedi.

 
Saran gelecek maçlara bakıyor
SARAN'IN AKIL OYUNU: New York kriterlerini başka türlü okuyan Sadettin Saran Sabah-atv maçında sahada olmayacak. Kendini dinlendirecek. Saran, "önümüzdeki maçlara bakalım" diyerek Kral TV için hazırlıklarını sürdürüyor.
Cnbc-e Business dergisine "Sabah ve atv'nin satışı ile ilgileniyorum" demecini veren Fenerbahçe Kulübü'nün eski yöneticilerinden ve Saran Grup Başkanı Sadettin Saran, bundan üç gün önce "Girmiyorum" noktasına geldi.
Daha da önceye gidersek, Saran'ın Sabah-atv ihalesine girmeye hazırlanan iddialı gruplardan News Corp'un temsilcileri ile görüştüğünü temmuz ayında bu sütunlarda yazmıştım.
4 radyo, seslendirme stüdyoları, film prodüksiyon şirketi ve 200 civarında yabancı spor kulübüyle birlikte milli takım yayın haklarını da elinde bulunduran Saran, TMSF'nin 7 Kasım'da açacağı Sabah-atv yarışından çekilme kararı aldı.
Bu süre içinde Flash TV ile "bir ileri iki geri" temposunda pazarlıklarını sürdüren Saran, tüm enerjisini TMSF'nin satışa çıkaracağı Kral TV'ye veriyor.
Kral TV 2005 yılında 45 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkmıştı. İhaleye tek başına giren Çukurova 45.1 milyon dolar teklif vermişti. TMSF bu ihaleyi yeterli rekabet koşulları oluşmadığı için iptal etmişti.
Saran, Sabah-atv ihalesi için News Corp.'tan başka Alman RTL ile de mesai yaptı. RTL şu sıralar Çukurova Grubu'na bağlı Show TV'nin yüzde 50'sini satın almak için görüşmeleri sürdürüyor. RTL, Sabah-atv ihale dosyası alan yabancılar arasında da var.

milliyet



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs